Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:24 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi focare de pesta micilor rumegătoare, confirmate în localitățile Stejarul și Babadag din județul Tulcea

ro

27 Jul, 2024 08:19 762 Marime text
OI! Foto: PixabayInstitutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat noi focare de pesta micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oi din localitățile Stejarul și Babadag din județul Tulcea, conform unui comunicat al ANSVSA

Animalele de la care au fost recoltate probele provin din 7 exploatații comerciale de tip A și 4 gospodării ale populației aflate în apropierea focarelor deja confirmate sau au fost în contact cu acestea.

Totalul animalelor afectate însumează 8.814 capete de oi și capre.

„În urma confirmărilor, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare județene au intervenit de urgență.

Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Tulcea a dispus, conform planului de măsuri adoptate, uciderea imediată a ovinelor și caprinelor din exploatațiile afectate pentru a preveni răspândirea bolii, precum și neutralizarea carcaselor prin îngropare în locații autorizate.

Având în vedere că noile focare se află în zonele de restricție deja stabilite în data de 24 iulie (zona de protecție la 25 km de la primul focar, care include toate celelalte focare din interiorul său, zona de supraveghere extinsă la 35 km, iar zona de supraveghere suplimentară rămâne la 45 km de la primul focar), nu se vor institui restricții suplimentare“ - conform ANSVSA.


Rămâne în vigoare interzicerea expedierii în afara zonelor de restricție a animalelor vii, ovine și caprine, precum și a materialului seminal, ovulelor, embrionilor, produselor secundare de origine animală, pieilor și blănurilor.

Au fost informate țările terțe unde România desfășoară operațiuni de export cu ovine și caprine despre situația epidemiologică existentă și despre măsurile instituite de autorități.

Conform procedurilor, au fost notificate Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală.

Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare.

În contextul confirmării de noi focare de boală,  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB)*.

Dintre măsurile adoptate în cadrul ședinței CNCB menționăm:
  • interzicerea tuturor transporturilor de ovine sau caprine vii înspre și dinspre zonele de restricții prevăzute în anexa la prezenta decizie;
  • interzicerea pășunatului în zonele de restricții, iar acolo unde nu este posibil, interzicerea folosirii aceleiași pășuni de mai multe turme, astfel încât contactul dintre turme sa fie eliminat;
  • depistarea, verificarea, descurajarea și, după caz, sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de oi, capre și porci;
  • obligativitatea autorităților publice locale – din zonele de restricții pentru PRM să asigure soluții de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale vii provenite din exploatațiile zootehnice de pe raza teritorial competentă;
  • stabilirea de reguli suplimentare de mișcare și testare a animalelor vii din import/comerț intracomunitar sau destinate exportului/comerțului intracomunitar.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să respecte instrucțiunile transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

La această oră, situația este sub control, sunt instituite toate măsurile necesare pentru gestionarea focarelor de PRM și pentru prevenirea răspândirii virusului.

* Centrul Naţional de Combatere a Bolilor se constituie potrivit prevederilor art. 26 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, sub conducerea nemijlocită a ministrului administraţiei şi internelor şi sub coordonarea primului-ministru.Centrul Naţional de Combatere a Bolilor funcţionează, potrivit legii, ca organism interministerial de management, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.Centrul Naţional de Combatere a Bolilor se convoacă la apariţia unei epizootii care prezintă un pericol deosebit pentru sănătatea publică şi economia naţională şi îşi desfăşoară activitatea pe toată durata derulării Programului de monitorizare, control şi eradicare a bolii în România, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Citește și: 

Focar de pesta micilor rumegătoare și la Topalu, județul Constanța! 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii