Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:01 30 03 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române! Cine a fost ales în funcția de Episcop al Episcopiei Sălajului

ro

27 Mar, 2025 14:29 332 Marime text
Foto: Basilica.roÎn cadrul ședinței Sfântului Sinod a fost ales un nou Episcop al Episcopiei Sălajului. Astfel, prin vot secret Sfântul Sinod l-a ales pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în demnitatea de Episcop al Episcopiei Sălajului.

De asemenea s-a luat act de dorința unor comunități ortodoxe române din Ucraina de revenire la Biserica Ortodoxă Română și a fost aprobată începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce, pentru anul 2026,

Patriarhia Română informează că în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat în ziua de joi, 27 martie 2025, ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, ședința Sfântului Sinod a fost precedată de săvârșirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, pentru deschiderea lucrărilor sinodale și comemorarea a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918). La final a fost cinstită memoria făuritorilor basarabeni ai Marii Uniri.

În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod s-au adoptat următoarele hotărâri:
  • S-a anunțat Sfințirea Marelui Mir care va avea loc în Joia Mare (17 aprilie), când vor fi prezenți la București membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
  • A ales un nou Episcop al Episcopiei Sălajului, slujire pentru care au fost propuși de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului: Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan din Cluj-Napoca. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în demnitatea de Episcop al Episcopiei Sălajului.
  • A luat act cu speranță și binecuvântare de dorința unor comunități ortodoxe române din Ucraina de revenire la Biserica Ortodoxă Română.
  • A aprobat Statutul și stema eparhială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii și Irlandei de Nord.
  • A aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce, pentru anul 2026, declarat de Sfântul Sinod Anul Omagial al pastorației familiei creștine și Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame).
Amintim că, Episcopul Petroniu al Sălajului, demis din funcție, este acuzat de procurorii clujeni de faptul că ar fi înlesnit săvârșirea infracțiunii de delapidare prin însușirea de bunuri ale Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către gestionarul instituției, creându-se astfel o pagubă de peste 3 milioane de lei.

'La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj este înregistrat un dosar penal în care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față suspectul Florea Petru, episcop al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, cu privire la săvârșirea: complicității la infracțiunea de delapidare în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, comisă de un funcționar privat (...) și a complicității la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată', au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.


Potrivit sursei citate, procurorii au reținut că, în perioada 1 ianuarie 2020 - 1 august 2024, acesta a înlesnit săvârșirea infracțiunii de delapidare, constând în însușirea de bunuri din patrimoniul Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către administratorul / gestionarul Pop Ionuț, faptă care a produs o pagubă de 3.004.368 lei instituției ecleziastice.

Sursa citată mai transmite că înlesnirea a fost comisă prin crearea condițiilor necesare săvârșirii ilicitului penal, respectiv 'prin aceea că, în temeiul legăturii personale apropiate cu autorul și a intereselor materiale directe, nu a acționat în considerarea prerogativelor de organ de control și nu a dispus verificarea activității autorului, nu a denunțat săvârșirea ilicitului penal și a tolerat comiterea ei în continuare, întărind astfel rezoluția infracțională a autorului'. 


Citește și: 

Episcopul Sălajului, Petroniu Florea, demis din funcție de Sântul Sinod! Ce acuzații i se aduc
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii