Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi proceduri pentru lansarea din primavara a rachetei Helen

ro

17 Nov, 2009 01:41 1497 Marime text
racheta_helen.jpgÎncercările eşuate de a lansa prima rachetă de concepţie şi construcţie românească au determinat experţii Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aerodinamică (ARCA) să efectueze unele modificări.

Preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri, că în primăvară, atunci când s-a stabilit lansarea rachetei, va fi solicitat sprijinul forţelor navale pentru acest lucru, iar în plus, va fi adăugată o treaptă mai puternică.

Acesta a precizat că a existat un cumul de factori care au dus la imposibilitatea lansării, printre care se numără neverificarea atentă a balonului solar, luna noiembrie, care a însemnat timp mai mic de pregătire, precum şi ghinionul şi lipsa experienţei.

Ultima încercare, cea de pe 14 noiembrie, a eşuat deoarece curenţii puternici de apă au răsucit balonul şi astfel nu a putut fi umflat în totalitate. Procedura de stabilizare a acestuia a durat prea mult, aşa că radiaţia solară necesară pentru a încălzi aerul din balon şi-a pierdut din intensitate şi totul a fost ulterior abandonat, cel puţin pentru două - trei luni.

Şi la ultima operaţiune au participat aproape 150 de persoane, printre care s-au numărat reprezentanţii ARCA, personalul Marinei Militare de pe vasul Constanţa 281, o echipă de scafandri militari, precum şi personal al Aviaţiei Militare şi al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), care au contribuit cu supravegherea spaţiului aerian şi interdicţia de zbor pe durata desfăşurării operaţiunilor, în intervalul orar 10.00 - 15.00.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii