Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:50 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi reguli în UE cerute de Parlamentul European pentru a combate dependenţa digitală

ro

12 Dec, 2023 15:51 898 Marime text
Parlamentul European solicită dezvoltarea unor produse digitale etice, care să nu se bazeze pe "intenţii ascunse şi design care creează dependenţă", se arată într-un comunicat al legislativului comunitar.

Eurodeputaţii avertizează asupra naturii care creează dependenţă a jocurilor online

Într-un raport adoptat marţi cu 545 de voturi ''pentru'', 12 ''împotrivă'' şi 61 de abţineri, eurodeputaţii "avertizează asupra naturii care creează dependenţă a jocurilor online, a reţelelor sociale, a serviciilor de streaming şi a pieţelor online, care exploatează vulnerabilităţile utilizatorilor pentru a le capta atenţia şi a le monetiza datele".

Ei doresc "să crească protecţia consumatorilor prin alternative mai sigure, chiar dacă acestea nu sunt la fel de profitabile pentru platformele de socializare".

Parlamentul îndeamnă Comisia "să abordeze lacunele juridice existente şi să introducă o nouă legislaţie împotriva designului care creează dependenţă"

Potrivit sursei citate, Parlamentul îndeamnă Comisia "să abordeze lacunele juridice existente şi să introducă o nouă legislaţie împotriva designului care creează dependenţă".

Dacă nu se întâmplă acest lucru, spun eurodeputaţii, atunci PE ar trebui să-şi folosească dreptul de iniţiativă legislativă.

"Raportul lor solicită o evaluare şi interzicerea instrumentelor tehnice dăunătoare care dau dependenţă şi care nu sunt acoperite de directiva privind practicile comerciale neloiale, cum ar fi derularea infinită, redarea automată implicită, notificările constante de confirmare", se mai menţionează în comunicat.


Subliniind lipsa de transparenţă a serviciilor online pentru consumatori şi autorităţi, eurodeputaţii consideră că firmele ar trebui să fie obligate să dezvolte produse şi servicii digitale etice şi echitabile "din proiectare", fără intenţii ascunse şi design înşelător sau care creează dependenţă.


Pentru a atenua capacitatea platformelor de a crea dependenţă şi pentru a le oferi consumatorilor un control mai mare, Comisia Europeană este îndemnată să prezinte un "drept digital de a nu fi deranjat".

Eurodeputaţii vor, de asemenea, ca executivul comunitar să creeze o listă de bune practici de proiectare, cum ar fi "gândiţi-vă înainte de a partaja", dezactivarea notificărilor în mod implicit, fluxurile cronologice, modul de utilizare în tonuri de gri, blocările automate şi rezumatele privind timpul total petrecut în faţa ecranului. Ei propun, de asemenea, campanii de sensibilizare pentru a cultiva obiceiuri online mai sigure şi mai sănătoase.




Sursa: Agerpres.ro. 




Citește și:

Ungaria declară că „nu va ceda presiunilor'' din cadrul UE în privinţa Ucrainei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii