Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:15 05 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noile tarife anunțate de SUA, un bagaj de vești proaste pentru investitori

ro

04 Apr, 2025 12:50 263 Marime text
foto: wikipedia.org Tarifele anunțate de președintele Statelor Unite ale Americii reprezintă un bagaj de vești proaste pentru investitori, iar consecințele vor fi resimțite în întreaga lume, inclusiv în Uniunea Europeană, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.

'Donald Trump și-a îndeplinit toate amenințările pe care le-a făcut în ultima perioadă, tarifele anunțate de el fiind, de fapt, un bagaj de vești proaste pentru investitori, mai ales pentru că vor fi resimțite consecințele în întreaga lume, inclusiv în Uniunea Europeană. Spectrul unui război comercial planează acum asupra lumii, iar câteva economii importante - inclusiv Uniunea Europeană și China - nu au răspuns încă la tarifele 'draconice' ale Statelor Unite', arată analiștii XTB, citați într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Potrivit acestora, prin decizia lui Trump, SUA vor impune un tarif minim de 10% tuturor partenerilor comerciali, iar în cazurile în care țările impun, drept răspuns, tarife deosebit de ridicate SUA, Washingtonul va riposta cu noi taxe, care se vor ridica la jumătate din nivelul acestora.

 Trump a anunțat un tarif de 20% pentru importurile din Uniunea Europeană și de 34% pentru produsele chinezești. Acestea nu sunt nici pe departe singurele economii afectate de astfel de măsuri. Taiwanul - un centru global de export pentru semiconductori - 'a fost lovit' cu un tarif de 32%, Japonia, unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA, a primit un tarif de 24%, iar India, 26%.

Ce spun analiștii 

'În contextul economiei americane - în care incertitudinea cu privire la viitor și teama de recesiune au prins deja rădăcini - a numi acest lucru 'Ziua eliberării' pare excesiv. Cu toate acestea, denumirea poate deține o semnificație mai subtilă. Liderul de la Casa Albă a subliniat că, în ultimele decenii, Statele Unite au devenit mult prea dependente de bunurile străine și de economiile vecinilor. Ca urmare, țara și-a pierdut autosuficiența, iar puterea sa a devenit 'fragilă'. Acesta afirmă că astăzi, Statele Unite sunt o națiune vulnerabilă la o serie de evenimente globale extreme', punctează analiștii companiei de investiții.

Aceștia subliniază că, în același timp, nu se poate ignora rivalitatea cu China. În acest context, relansarea industriei americane pare necesară pentru ca interesele Statelor Unite - și puterea militară - să fie luate în serios.

'Nu doar acum, ci și în anii următori, timp în care baza industrială în creștere rapidă a Chinei ar continua altfel să construiască o dominație asimetrică și sistematică în comparație cu cea americană. Trump vrea să pună capăt acestei situații. Fără o bază industrială puternică și fără un sector manufacturier național, Statele Unite nu vor putea probabil să își mențină rolul de hegemon global, iar deciziile vor avea o serie de consecințe - pentru lume, dar și pentru Wall Street', explică analiștii citați.


Ei au semnalat, de asemenea, că Donald Trump a afirmat în mod clar că va acorda prioritate pieței americane și întreprinderilor naționale - dar nu cu orice preț. De exemplu, președintele american a anunțat deja că giganți din domeniul tehnologiei precum Nvidia, Apple și Oracle se vor confrunta cu costuri imense atunci când vor construi unități de producție de ultimă generație în Statele Unite. Pe de altă parte, perspectiva scutirilor tarifare ar putea, într-adevăr, să împingă multe întreprinderi să ia în considerare relocalizarea costisitoare.

'De asemenea, trebuie luate în considerare ratele impozitului pe profit, costurile forței de muncă și alte variabile, cum ar fi lanțurile de aprovizionare raționalizate și infrastructura. Lansarea producției industriale la scară largă în SUA va dura ani și va costa o avere, atât pentru bugetul federal, cât și pentru întreprinderi. Într-un astfel de scenariu, principalii beneficiari vor fi probabil întreprinderile care produc deja în SUA, deoarece acestea nu vor suporta costurile suplimentare impuse de tarife. Pentru economia americană, un scenariu care implică tarife atât de agresive va duce probabil la creșterea prețurilor pentru electronice, pe care SUA le importă masiv. Rezerva Federală va lua probabil o pauză în ceea ce privește posibilele reduceri ale ratelor în acest an - cel puțin până când așteptările mai slabe ale consumatorilor, ale întreprinderilor și ale executivilor se vor reflecta în date economice concrete', se mai arată în analiză.


Potrivit sursei citate, este aproape sigur că inflația va crește, iar întrebarea este dacă 'piața liberă' poate face față, deoarece nu toate companiile vor putea transfera costurile asupra consumatorilor în aceeași măsură. Unele ar putea fi forțate să absoarbă costurile, erodându-și marjele de profit.

Analiza mai semnalează că indicii bursieri s-au prăbușit după anunțul lui Donald Trump. Contractele futures pe Nasdaq 100 au încheiat tranzacțiile de după închiderea pieței cu o scădere de aproape 2,5%, în ciuda faptului că au înregistrat creșteri înainte de discursul lui Trump. Între timp, așa-numitul 'indice al fricii' VIX a crescut cu aproape 6%, iar incertitudinea înaintea deschiderii pieței de mâine continuă să crească. Perechea EUR/USD a scăzut, la rândul ei, de la 1,091 la 1,083.



Citește și:

Marcel Ciolacu trimite doi emisari în SUA, pentru a discuta cu reprezentanți ai Administrației Trump! (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii