Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:05 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nostalgie şi dor nestins, dar şi merite deosebite Galeria celor ce au onorat Constanţa în multiple domenii de activitate (galerie foto)

ro

11 Nov, 2019 00:00 5121 Marime text

De-a lungul timpului, Constanţa a fost onorată să fie căminul ori iubitoarea familie adoptivă a mai multor persoane cu merite deosebite în domenii diverse de activitate. Aceste persoane au primit una dintre cele mai înalte distincţii pe care oraşul le putea oferi ca simbol al preţuirii muncii lor, devenind astfel Cetăţeni de Onoare ai Constanţei. Dintre aceştia, cu bucurie caldă, dar şi dor nestins şi nostalgie, ni-i amintim pe Virgil Coman, fost şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi un reputat istoric şi avid cercetător, dar şi pe sublocotententul post-mortem Marius Daniel Fripis, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, erou al cărui curaj va rămâne nemuritor în oraşul său de suflet.


La auzul celor două nume, respectiv al fostului director al Arhivelor Judeţene Constanţa şi al fostului comandant de echipaj ISU, multe inimi tresar încă de neputinţă, la gândul trecerii fulgerătoare a celor doi în lumea celor drepţi. Pe 5 august 2016, Virgil Coman se afla la o lansare de carte, ţinând un discurs, când inima sa a cedat fără avertisment şi ireversibil. Ceea ce trebuia să fie un eveniment festiv s-a transformat rapid în tragedie. Îndurerată, Constanţa l-a păstrat pe istoricul Virgil Coman în inima sa, iar la data de 31 august 2016, acesta a fost distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al Constanţei. Dacă ar fi trăit, anul acesta directorul Arhivelor Constanţa şi-ar fi serbat cea de-a 46-a aniversare.


Sublocotenentul post-mortem Marius Daniel Fripis şi-a pierdut viaţa în misiune. Pe data de 29 august 2015, ceea ce părea a fi o intervenţie grea, însă nu una pe care experienţa dobândită în ani de muncă să nu o poată stăpâni cu succes, a devenit rapid o adevărată dramă. Solicitat să intervină alături de echipajul său la un incendiu într-o locuinţă, Daniel Fripis nu a ezitat niciun moment în a-şi îndeplini cu stoicism jurământul de a apăra viaţa şi bunurile celorlalţi chiar cu preţul vieţii. Soarta l-a răpit de lângă familie la doar 42 de ani. Pe data de 29 noiembrie 2016, eroul a primit post-mortem titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa.


Alături de Virgil Coman şi Marius Daniel Fripis, şi alte personalităţi ale oraşului ori primite cu drag în mijlocul acestuia au primit titlul de Cetăţean de Onoare.
 

Cetăţeni străini, primiţi în rândul celor mai de seamă constănţeni



Astfel, la data de 30 iunie 1997, distincţia îi era acordată colonelului veteran Zoanel Gheorghiu, fost colonel de război. Pe data de 27 septembrie 1997 devenea Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa Ariyama Mutsuo, preşedinte al Comitetului de Prietenie Yokohama - Constanţa, pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în această calitate.



În anul 2000, titlul i-a fost conferit, pe data de 23 martie, primarului de atunci al oraşului Mobile, din statul Alabama (USA), Michael C. Dow, iar pe 23 mai, în acelaşi an, profesorul doctor Vasile Sârbu primea aceeaşi distincţie.


Pe data de 30 noiembrie 2000 a avut loc acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa actualului comisar-şef Emanoil Moraru. La momentul respectiv, acesta era comandantul „mascaţilor“ din Constanţa, mai precis al Departamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. În prezent, comisarul-şef Emanoil Moraru este consilier al primarului Constanţei, Decebal Făgădău.


Cetăţean de Onoare al Constanţei devine şi Silviu Florin Sburlan, la data de 21 februarie 2001, în calitate de decan al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa.



În data de 27 iulie 2002, titlul îi este conferit avocatului armean Agop Aram, la vremea respectivă octogenar, personalitate marcantă a comunităţii armene din Constanţa şi fondator al Partidului Naţional Liberal în 1934. În data de 12.03.2004, acesta s-a stins din viaţă, la 91 de ani.


Pe 6 noiembrie 2002, în rândul Cetăţenilor de Onoare ai Constanţei intră şi profesorul universitar Nicolae Răscanu. Acesta a înfiinţat Analele Universităţii „Ovidius“ – seria Chimie în anul 1990, fiind reprezentant al Catedrei de Chimie din cadrul Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului, Universitatea „Ovidius“.


Și domeniul finanţelor este reprezentat în galeria Cetăţenilor de Onoare ai Constanţei, prin unul din cei mai de seamă specialişti în domeniu: regretatul Emil Trandas, trecut în nefiinţă la data de 22 martie 2012. Acesta primise distincţia încă din 11 aprilie 2007, fiind un remarcabil finanţist al oraşului: contabil al Inspecţiei Ministerului de Finanţe, şef al Direcţiei de Finanţe a Regiunii Dobrogea şi angajat al Băncii Naţionale Dobrogea. Între anii 1963 – 1996, adică până la pensionare, a asigurat conducerea Direcţiei Generale de Administrare şi Control Financiar de Stat.


Pe 30 martie 2000, titlul i-a fost acordat şi preşedintelui Asociaţiei de prietenie Brest – Constanţa, politicianului francez Jean Noel Kerdraon, inclusiv pentru sprijinul pe care l-a acordat în vederea aderării României la NATO. Politicianul francez a îndrăgit Constanţa încă din anul 1979, când a vizitat-o pentru prima dată. După Revoluţie, acesta a participat activ la numeroase programe, inclusiv cu teme ecologice, de dezvoltare a Constanţei, fiind propus pentru titlul de Cetăţean de Onoare de către Sorin Moga, consul onorific în Brest la vremea respectivă.
 

Militari care au onorat Constanţa



Pe 18 septembrie 2013, viceamiralul (r) Petre Zamfir a primit, la rândul său, titlul de Cetăţean de Onoare al Constanţei. Aflat fie la bordul distrugătorului „Regina Maria“, al submarinului „Delfinul“ sau „Rechinul“, tânărul de atunci Petre Zamfir a participat la toate acţiunile de luptă pe care vasele le-au susţinut în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Totodată, veteranul de război a pregătit ulterior peste 20 de promoţii de ofiţeri, punându-şi cunoştinţele în slujba pregătirii unor elevi deveniţi profesionişti, la rândul lor.


Odată cu viceamiralul în rezervă Petre Zamfir, titlul i-a fost conferit şi generalului de aviaţie (r) Gheorghe Constantin, şi acesta veteran al celui de-al Doilea Război Mondial şi erou al României. Ulterior conflagraţiei mondiale, acesta a fost încadrat ca pilot în Escadrila 347 Hidroaviaţie de la Constanţa, iar în 1955 a fost numit comandant al Escadrilei 256 Hidroaviaţie de la Palazu Mare. Generalul de aviaţie a contribuit inclusiv la construirea aeroporturilor civile din judeţul Constanţa. Pe data de 13 noiembrie 2017, generalul a pornit în ultimul zbor spre Ceruri, la vârsta de 96 de ani.


Un alt militar de seamă al oraşului distins cu titlul de Cetăţean de Onoare este contraamiralul de flotilă (r) Niculae Ștefan, ce a primit onoarea în data de 27 noiembrie 2015. Între anii 1957-1958, acesta a fost comandant de pluton comandă la Bateria Artilerie de Coastă, Agigea, iar ulterior a deţinut funcţia de şef de stat major al Școlii Militare Maiştri de Marină, în perioada 1982-1985. A fost trecut în rezervă în anul 1994. Din anul 2009 deţine gradul de contraamiral de flotilă în retragere.


Pe 18 decembrie 2015 titlul îi este acordat fostului judecător constănţean Marin Voicu, fost preşedinte al Judecătoriei Constanţa, al Tribunalului Constanţa (unde a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte) şi al Curţii de Apel Constanţa, ulterior fiind judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Marin Voicu a fost şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi judecător, în numele României, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. După pensionarea din magistratură, Marin Voicu a devenit membru al Baroului Bucureşti.


Pe 30 martie 2016, Cetăţenilor de Onoare ai Municipiului Constanţa li s-a alăturat profesorul universitar Victor Ciupină. Acesta a fost rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, membru titular al Academiei Oamenilor de Știinţă din România, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat de Medicină din Odessa, Ucraina – din 2007.


Cu aceeaşi ocazie, titlul i-a fost acordat şi profesorului Adrian Bavaru, rector onorific al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. Doctor în ştiinţe biologice, profesorul s-a dedicat inclusiv studiului biologiei marine, a botanicii terestre şi a ocrotirii naturii, publicând peste 80 de lucrări ştiinţifice pe aceste teme. Totodată, Adrian Bavaru deţine şi funcţia de viceconsul onorific al Italiei la Constanţa, fiind membru în foruri ştiinţifice internaţionale şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul, din Timişoara.


Plutonierul adjutant în rezervă Ionel Eugen Bida, rănit în misiune în Afganistan, a devenit Cetăţean de Onoare al Constanţei la data de 31 octombrie 2016, în semn de apreciere a curajului său.În anii 2017 şi 2018, militarul în rezervă s-a clasat printre primii la Jocurile Invictus - eveniment sportiv la care participă veterani şi militari răniţi în teatrele de operaţii de peste tot din lume.


La aceeaşi şedinţă, şi plutonierul adjutant Florin Bolovan a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Constanţei. Militarul a fost şi el rănit în misiune, în Afganistan, la momentul respectiv fiind subofiţer sanitar în cadrul Batalionului 341 Infanterie Rechinii Albi.


Ca un ultim aspect, în data de 14 iunie 1996, Consiliul Local al municipiului Constanţa a decis decernarea trofeului „Amfora“ Liceului (pe atunci, în prezent Colegiu) „Mircea cel Bătrân“.


Citeşte şi:

Sportivi, antrenori, manageri Cine sunt oamenii de sport distinşi cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii