Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Note umflate la BAC-ul din vara

ro

27 Oct, 2009 01:28 1591 Marime text
elena_buhaiev_06.jpgProfesorii constănţeni care au participat la corectarea lucrărilor de bacalaureat la limba şi literatura română, sesiunea iunie - iulie 2009, au umflat note chiar cu până la patru puncte.

Această situaţie a ieşit la iveală după ce Comisia Naţională de Bacalaureat (CNB) a solicitat transmiterea spre reevaluare a unui număr de 87 de lucrări la proba de matematică şi 50 la cea de limba şi literatura română.

Chiar dacă în ceea ce priveşte matematica nu au fost găsite nereguli, notarea unor lucrări de la română a întrecut orice limită de bun simţ. La 21 dintre cele reevaluate de către CNB s-au constatat diferenţe considerabile de punctaj.

Patru absolvenţi de liceu au primit drept cadou 3.05, până la 4.1 puncte mai mult decât ar fi meritat. Alte 12 lucrări au fost notate cu mai mult de 2.05 - 3 puncte, iar la altele cinci s-au constatat diferenţe de 1.6 - 2 puncte. Aşadar, profesorii constănţeni au fost mult mai darnici în cazul a aproape 50% dintre lucrările reevaluate. Rămâne, aşadar, un semn de întrebare referitor la celelalte lucrări ale absolvenţilor constănţeni, de ordinul miilor, care nu au ajuns la CNB.

„Este grav. Punctajul este foarte mare, chiar dacă e vorba de limba şi literatura română. Chiar la creaţie, de la un punct la patru puncte este mult", a precizat inspectorul şcolar general, prof. Elena Buhaiev.

Aceeaşi sursă a mai declarat că urmează înfiinţarea unei comisii care să cerceteze întreaga situaţie, iar cadrele didactice mult prea mărinimoase să fie sancţionate. Totuşi, momentan, nu se ştie şi care vor fi aceste sancţiuni, însă, probabil că profesorii în cauză vor fi eliminaţi din comisiile viitoare de corectură şi li se vor opri câteva procente din salariu, pe o perioadă determinată. Rămâne de văzut câţi profesori au notat incorect şi dacă acelaşi cadru didactic a „greşit" de mai multe ori.

Potrivit inspectorului general, o marjă de 1,5 puncte este acceptabilă pentru limba şi literatura română, unde, din cauza itemilor de creaţie, notarea este într-o oarecare măsură subiectivă.

Şi lucrările notate cu 10, în aceeaşi sesiune a bacalaureatului, au fost reevaluate de CNB, însă nu s-a găsit nicio neregulă, potrivit inspectorului Elena Buhaiev.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii