Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu mai avem spatii verzi

ro

28 Feb, 2008 00:00 1452 Marime text
1204146979.jpg

Cadastrul verde al Constantei reprezinta un proiect al Mare Nostrum, care vizeaza protejarea spatiului verde * Se urmareste mobilizarea asociatiilor de proprietari

Organizatia nonguvernamentala Mare Nostrum a lansat un nou proiect de salvare a spatiilor vezi din Constanta. Punctul de plecare al proiectului l-a reprezentat distrugerea masiva a tot ce inseamna spatiu verde din jurul blocurilor si chiar al parcurilor. Coordonatoarea proiectului, Teodora Crainic, a tinut sa atraga atentia tuturor locuitorilor Constantei in ceea ce priveste pericolul care planeaza asupra sanatatii cetatenilor. "Proiectul nostru, intitulat , se vrea a fi un prim pas in salvarea a ceea ce a mai ramas verde in Constanta. Incepand de luna aceasta si pana in august, vrem sa constientizam cetatenii sa ingrijeasca si sa pastreze zonele verzi din jurul blocurilor in care locuiesc", a precizat Teodora Crainic. Pentru ca proiectul voluntarilor de la Mare Nostrum sa dea roade, s-au stabilit trei zone de actiune. "Am ales pentru proiect trei zone importante ale Constantei, zone inca nealterate de noi constructii. Prima zona de actiune sau zona A a voluntarilor nostri, alaturi de membrii asociatiilor de proprietari din zona, cuprinde strazile Flamanda, Panselei, Nicolae Iorga si bulevardul Tomis. Zona B va cuprinde strazile Daliei, Dobrila Eugeniu, Suceava si bulevardul Tomis. Ultima zona pe care o vom reabilita se va incadra intre bulevardele Aurel Vlaicu, Tomis, Soveja si Alexandru Lapusneanu", a continuat Crainic.

De la 20, la doi mp de spatiu verde

Prin aceasta actiune a Mare Nostrum se doreste a se arata cat de putine spatii verzi au mai ramas in Constanta. Conform lui Nicolae Munteanu, presedintele organizatiei Mare Nostrum, la ora actuala, Constanta nu mai are decat 2 metri patrati de verdeata pe cap de locuitor. "Am ajuns la concluzia ca orasele din Romania duc mare lipsa de spatii verzi. Ingrijorator este faptul ca distrugerea acestor zone a devenit o practica des intalnita. Daca legea prevede 20-23 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, la ora actuala, in Constanta nu cred sa fie mai mult de 2 mp pe cap de locuitor", a precizat raspicat Munteanu.

Proiect fara mare sustinere

Desi la un asemenea proiect de anvergura ar fi trebuit cooptate toate institutiile statului, mai precis Inspectoratul in Constructii, Garda si Agentia de Mediu si Primaria Constanta, Mare Nostrum nu are alaturi decat doi parteneri. Este vorba despre Uniunea Judeteana a Asociatiilor de Proprietari Constanta si Fundatia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc. "Nu am reusit sa colaboram cu aceste institutii deoarece de foarte mult timp nu ne sustin. Ca drept dovada, Primaria Constanta a refuzat un parteneriat cu noi prin simpla ignorare a propunerilor noastre", a mai adaugat Nicolae Munteanu. Indiferent de partile implicate sau nu in "Cadastrul verde al Constantei", Mare Nostrum urmareste ca, la final, sa se realizeze un studiu asupra zonelor verzi din jurul blocurilor, al parcurilor si al scuarurilor din Constanta, sa se cunoasca cu exactitate suprafata verde a orasului si populatia sa afle despre legislatia in vigoare care ar trebui sa protejeze aceste zone.

Scris de: {autor}Elena STERIAN {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii