Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:41 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu putem permite şi altor mămici să treacă prin asemenea durere!“ Moartea unui bebeluş la secţia de Pediatrie a scos în stradă mamele din Constanţa (galerie foto)

ro

02 Feb, 2015 00:00 4085 Marime text
Condiţiile oferite de secţia de Pediatrie, precum şi atitudinea unor oameni în halate albe au scos în stradă, sâmbătă, câteva zeci de mămici, care au protestat în faţa Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în speranţa că cineva le va auzi şi că secţia va intra în reabilitare. Mai mult, mamele au aprins şi câte o lumânare pentru David Nicholas, un băieţel de cinci luni care s-a stins în secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, acum două săptămâni, dar şi pentru fiecare îngeraş plecat în ceruri. „Nu putem permite şi altor mămici să treacă prin asemenea durere! Cu cât sunt mai multe persoane, cu atât mai bine. Şi trebuie să facem asta mai multe zile la rând!“, au scris membrele grupului „Mămici Constanţa“, creat pe o platformă de socializare.
 
Încă de săptămâna trecută, mai multe mămici care au avut copiii internaţi la secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-au întâlnit în spaţiul virtual şi au pus la cale un protest în faţa unităţii sanitare. Zis şi făcut. Sâmbătă, aproape de ora 11.00, în jur de 50 de mame s-au adunat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru a trage un semnal de alarmă asupra condiţiilor în care sunt trataţi copiii internaţi în unitatea sanitară. „Nu este un moment tocmai plăcut, însă, în toată nebunia asta, sperăm să avem o veste bună, zicem noi. Este imposibil de greu să treci prin aşa ceva şi vrem să facem o schimbare pentru viitorul nostru. Nu se poate accepta, în anul 2015, aşa ceva. Nu suntem în lumea a treia, suntem o ţară în Europa şi vrem condiţii decente, vrem ca ai noştri copii să trăiască şi să vrem să nu se moară aşa uşor. Mă bucur că lumea a venit, să se vadă că vrem să schimbăm ceva şi vreau ca toţi să aibă curajul să îşi spună povestea. Aşteptăm să se înceapă lucrările (n.r. de reabilitare a secţiei Pediatrie) şi atunci ne vom considera victorioşi. Am venit la protest să se schimbe ceva“, au declarat mămicile, indignate.

 Mărturisiri şocante

 De-a lungul timpului, tot mai multe mame au vorbit despre cele îndurate în secţia de Pediatrie unde şi-au internat copilaşii. Unele au refuzat să mai stea acolo şi au plecat acasă pe semnătură, preferând tratamentul în regim ambulatoriu. „Pe 10 ianuarie, am avut ghinionul de a fi internată cu fiul meu, pentru prima dată în viaţă, în secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa. Au fost noua zile de coşmar. L-am internat pentru otită medie cronică supurată cu perforaţie de timpan, la care s-a mai adăugat şi o enterocolită. Menţionez că toată secţia este un focar de infecţie, că majoritatea copiilor internaţi pentru diverse boli contractează enterocolită, afecţiune care bântuie ca o fantomă prin toata secţia şi oricât de mult te-ai dezinfecta, nu ai cum să o eviţi. Conducerea spitalului este la curent cu această problemă, însă neagă vehement existenţa unei epidemii de enterocolită, dând vina pe efectul antibioticelor care produc diaree. Fiecare cadru medical trăieşte cu această teamă şi nimeni nu are curajul să vorbească deschis şi să schimbe ceva.
În aceeaşi secţie sunt cazuri de rotavirus sau de scabie, în acelaşi salon cu pacienţii afectaţi de bronşită sau de viroză. Viroză pe care am contractat-o şi eu, la rândul meu, în aceste nouă zile de spitalizare, nouă zile de coşmar, în care nu se putea dormi de plânsetul copiilor bolnavi, de ţipetele infirmierelor care au ajuns cu nervii la pământ, fiind nevoite să muncească în orice condiţii pentru a-şi întreţine familiile“, mărturisea Mihaela Tincu Mustaţă, în grupul creat pe platforma de socializare. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am copilul încă în viaţă. Acum nouă luni avea febră, dureri abdominale şi m-am prezentat la Urgenţă. Acolo, mi s-a spus că ar avea bronşită, dar fără să i se fi făcut ecografii. A doua zi, copilul se simţea tot rău, iar medicii au spus că are pneumonie. A treia zi, copilul se simţea foarte rău şi am aflat că are enterocolită şi am ajuns cu el la Infecţioase. De acolo am aflat că are peritonită şi că trebuie operat. Ajunşi la Secţia de Chirurgie, doamna doctor G. D. ne-a spus că ne face o favoare că ne internează şi că nu ştie dacă va fi operat. Eram disperată, nu mai ştiam ce să fac. Plângând, l-am găsit pe domnul doctor T., care mi-a văzut copilul şi a confirmat că are peritonită şi l-a operat. Am făcut o reclamaţie direct la Bucureşti, la Colegiul Medicilor, şi mi s-a spus să fac mai întâi o reclamaţie la Colegiul Medicilor din Constanţa. Am făcut reclamaţia şi de nouă luni nu mi s-a răspuns. Eu nici acum nu mi-am revenit psihic şi când văd ambulanţe pe stradă încep să tremur din cauza coşmarului prin care am trecut. Acum copilul este bine. A avut o apendicită care a dat în peritonită din cauza medicilor, pentru că nu s-a făcut o analiză. Primul diagnostic a fost bronşită“, ne-a povestit, plângând, Adina Sofron, o mămică prezentă la protestul de sâmbătă.

 Un băieţel de cinci luni s-a stins în secţia de Pediatrie

 „Fiecare cuvânt este adevărat! Am trecut prin aceleaşi probleme şi am văzut tot ce era mai urât! Finalul poveştii mele este cel mai dureros, dar des întâlnit în acest spital. Înainte cu două zile să trec prin asta, un alt copilaş de opt luni s-a stins din viaţă pentru că nimeni nu l-a băgat în seamă, la fel şi băiatul meu, care, o săptămână întreagă, a făcut temperatură şi 18-20 de scaune pe zi. Dar doctorii spuneau că nu este deshidratat şi nu i-au băgat deloc perfuzii. L-am cântărit înainte cu o noapte să plec la spital, avea 7 kilograme, iar în ultima zi de viaţă, 5,700 kilograme (zece zile am stat internată). Mi s-a spus că este un virus şi că acesta este parcursul lui. Febră, vărsături şi scaune multe. Dacă nu se face nimic, prin aceeaşi durere vor mai trece şi alte mame“, a povestit Oana David experienţa din secţia de Pediatrie. David Nicholas, băieţelul ei de cinci luni, s-a stins din viaţă în acea secţie, acum două săptămâni. „Am avut nefericirea de a fi şi eu internată în această secţie de patru ori într-o lună şi jumătate, cu băieţelul meu. Groaznic,  groaznic şi iar groaznic“, continuă şirul mărturisirilor Ana Maria Păunaş.

 Ce spune managerul Spitalului Judeţean, dr. Dănuţ Căpăţînă

 Tot sâmbătă, managerul Spitalului Judeţean, dr. Dănuţ Căpăţînă, a precizat că nu a făcut niciun secret din faptul „că există secţii nerenovate în spital, la fel cum există şi secţii renovate“. „Repet ce am spus şi cu altă ocazie şi anume că nu vreau să suprapunem faptul că secţiile sunt nerenovate cu faptul că ele nu sunt întreţinute în condiţii igienico-sanitare, aşa cum prevăd normele aflate în vigoare. Şi pe secţiile nerenovate, şi pe secţiile renovate se aplică aceleaşi reguli de dezinsecţie şi dezinfecţie. Sunt registre, tabele şi pot fi puse la dispoziţia organelor de control, care au constatat că secţia de Pediatrie este nerenovată, iar restul de acuzaţii - că ar fi un focar de infecţie - sunt neadevărate. Toate aceste lucruri sunt susţinute de probe biologice de laborator, de o autoritate în domeniu. Aş ruga persoanele care fac astfel de afirmaţii să fie mai atente când le fac, pentru că nu putem ignora ceea ce este obiectiv şi ceea ce facem zi de zi şi ne străduim ca într-o secţie care arată cum arată să întreţinem un grad de igienă ridicat. Afirmaţiile de genul că există epidemie sunt foarte grave. Noi am făcut tot ce ţine de noi. Nu există niciun fel de epidemie în secţia de Pediatrie. Dacă cineva este nemulţumit de vreun anumit doctor, de vreun serviciu medical, există calea legală şi normală prin care poate să facă o reclamaţie către noi şi către Colegiul Medicilor. A arunca vorbe în vânt la adresa medicilor este un gest pe care îl resping categoric. Oamenii aceştia stau de dimineaţa până seara în spital, văd mii de oameni, salvează vieţi omeneşti şi în orice spital din lume mai sunt şi cazuri depăşite. Dacă există vreo culpă medicală, eu nu voi acoperi un caz de malpraxis“, a declarat managerul unităţii sanitare. Acesta a mai sfătuit cadrele medicale să respecte regulamentul spitalului. „Sfatul meu pentru cadrele medicale este să îşi facă în primul rând meseria aşa cum trebuie, să dea pacientului tot ce este mai bun. Scrie şi în regulamentul spitalului că, faţă de pacienţi şi de colegi, angajatul trebuie să aibă o atitudine corespunzătoare şi civilizată. Secţiile nerenovate nu sunt mizerabile. Punct. Există plan de dezinsecţie în tot spitalul. Şobolani în spital nu avem. Poate accidental, dar nu ne-am confruntat cu astfel de probleme“, a menţionat dr. Dănuţ Căpăţînă.

 Cine fură din spitale?

Managerul Spitalului Judeţean a recunoscut, sâmbătă, în faţa presei, faptul că „se fură în spitalele din România“. „Se fură începând de la capacele de WC şi până la sifoanele de pardoseală. Pe secţia de Pediatrie, o secţie nerenovată, sifoanele de pardoseală sunt de când s-a înfiinţat spitalul. Sifoanele de pardoseală sunt din fontă şi au 4-5 kilograme. Se fură... de către taţi, probabil. Se fură. Noi tot timpul stăm şi le înlocuim. Este o chestiune care ţine strict de educaţia pacientului. În zonele renovate nu se întâmplă lucrul ăsta. Acolo, sifonul de pardoseală e modern, e o tablă care nu prezintă interes“, a adăugat dr. Dănuţ Căpăţînă.

Susţine demersul mămicilor din Constanţa

De altfel, managerul unităţii sanitare salută decizia mamelor de a protesta. „Prin eforturile Spitalului Judeţean, conjugate cu ceea ce au făcut dumnealor pe reţelele de socializare, avem confirmarea de la Ministerul Sănătăţii că se vor aloca bani pentru modernizarea şi reabilitarea secţiei sau pentru construirea unui corp nou. Dacă noi vom avea filă de buget în luna martie, probabil că undeva la sfârşitul anului - începutul anului viitor, secţia va fi gata. Până atunci, lucrăm. Dacă avem bani, ne apucăm de lucru. La acest moment, nu se cunoaşte valoarea investiţiilor, dar se lucrează la un memoriu care va fi prezentat ministrului Sănătăţii, iar prima tranşă de bani pentru reabilitare va ajunge la Constanţa la începutul lunii martie a acestui an“, a adăugat dr. Căpăţînă.

Fonduri de la minister, pentru reabilitarea secţiei de Pediatrie 

În urma demersului conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi pe fondul nemulţumirilor semnalate de aparţinătorii copiilor care au fost internaţi şi trataţi în secţia de Pediatrie, Ministerul Sănătăţii şi-a dat acordul privind alocarea fondurilor pentru reabilitarea acestei secţii. „Mai mult, domnul ministru s-a angajat să se implice direct în identificarea surselor de finanţare pentru construirea unei noi clădiri în care să funcţioneze o nouă secţie de pediatrie“, a transmis conducerea Spitalului Judeţean Constanţa. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ana 02 Feb, 2015 07:55 Schimbati si monstrii de acolo care au chip de medici. Pentru ca sunt niste incompetenti fara inima. Poate am intelege lipsa fondurilor care sa permita conditii decente, dar cine sa inteleaga si sa accepte incompetenta si dezumanizarea lor?