„Nu trebuie să fim obligați să umplem buzunarele celor ce dețin șezlonguri“ Petiție online pentru plaje gratuite în Mamaia și Eforie
„Nu trebuie să fim obligați să umplem buzunarele celor ce dețin șezlonguri“: Petiție online pentru plaje
21 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
15364
Marime text
În mediul online a fost lansată, de curând, o petiție intitulată „Vrem plaje gratuite la Marea Neagră fără șezlonguri pe porțiunile de plajă nou create“.
În petiția menţionată, inițiatorii cer autorităților ca plajele nou create să fie folosite gratuit de către toți cetățenii europeni care au suportat în mod indirect costurile lucrărilor de reabilitare a plajelor din Mamaia Sud, Constanța și Eforie Nord.
„În 2015 a fost semnată finanţarea din bani publici și fonduri europene a lucrărilor de reabilitare a plajelor din Mamaia Sud, Constanţa şi Eforie Nord. Investiţia finalizată în 2015 a constat în lărgirea plajelor până la 70 m de la ţărm cu nisip adus din Dunăre. De asemenea, au fost finalizate și o parte din digurile construite înainte de 1990. Comisia Europeană interzice ca în următorii cinci ani aceste suprafeţe noi să fie închiriate de Apele Române. Prezent la Constanţa, ministrul Mediului spune că face demersuri pentru a permite acest lucru din vara care vine, numai că a rămas prea puţin timp. Cele 42 de hectare noi de plajă au fost câștigate la finalul lucrărilor de protejare și extindere a litoralului. Investiția s-a ridicat la 170 de milioane de euro. Plajele noi nu pot fi însă închiriate către privați. Comisia Europeană interzice acest lucru și a transmis că aceste suprafețe de nisip trebuie folosite gratuit de turiști. Or, având în vedere că plajele noi au apărut în prelungirea sectoarelor vechi, este posibil ca acestea din urmă să nu mai poată avea acces către mare. Asta înseamnă că agenții economici vor putea închiria șezlonguri și umbrele doar pe partea de plajă dinspre faleză, nu și pe cea de la mal. Autoritățile spun că nu se va ajunge la așa ceva, în timp ce investitorii din Mamaia cer explicații. În ultimele zile au fost zărite bannere prin care proprietarii unor plaje private situate pe faleză solicită turiştilor să nu pună cearceafuri pe plajele nou create aflate în fata plajelor private.
Propun să cerem autorităților să oprească acest demers, plajele nou create trebuie folosite GRATUIT de către toți cetățenii europeni care au suportat în mod indirect costurile aceastor lucrări. Pentru a rezolva problema accesului la luciul apei, propunem delimitarea unor căi de access care să facă legătura între faleză și mare. Propunem totodată ca aceste căi de access să fie delimitate de către administratorii plajei, în speță, Apele Române, într-o configurație standard, fără a permite ajustarea/îmbunătățirea lor de către cei care dețin contracte de închiriere în zonele deservite de către aceste căi de access. Curățirea noilor plaje trebuie susținută din taxa de stațiune aplicată la fiecare noapte de cazare sau din bugetul obținut ca urmare a contractelor de închiriere a plajelor.
Solicităm pe această cale Parlamentului sau Guvernului adoptarea în regim de urgență a unei legi sau a unui act normativ care să limiteze suprafața maximă de plajă/acces la luciul de apă care poate fi închiriată de către Apele Române la valoarea de 30%, pentru a permite turiștilor acces liber la 70% din plajele litoralului românesc (nu doar la cele nou create pe fonduri europene).
Solicităm totodată actualizarea cadrului legislativ al ariilor protejate (plajele salbatice) pentru a permite accesul turiștilor pe anumite porțiuni de plajă, interzicerea construcțiilor, a activităților cu caracter economic, precum și protejarea specificului zonei Vama Veche printr-un plan urbanistic zonal care să fie dezbătut cu organizațiile civice“, spun inițiatorii petiției.
50% dintre semnatari sunt din Constanța
Petiția a adunat peste 2.700 de semnături, majoritatea celor care au votat fiind din Constanța. Totodată, comentariile nu au încetat să apară. Astfel, semnatarii au susținut votul cu mai multe argumente aduse petiției. Redăm câteva dintre acestea, cu mențiunea că ortografia și punctuația aparțin celor care au postat.
„Pur și simplu trebuie respectate condițiile Comisiei Europene, aceste plaje nici nu sunt încă intabulate, agenții comerciali nu au absolut niciun drept asupra lor! Eu am făcut o sesizare și pe site-ul Comisiei Europene, vă rog să faceți și voi la fel, cu cât suntem mai mulți cu atât mai bine“
„Legea să fie lege pentru toată lumea... să învățăm să respectăm, să nu mai fim o țară de mâna a-10-a“
„Consider că tot omul are dreptul să stea pe plajă, și cei care au alocat un buget mai mic. Nu trebuie să fim obligați să umplem buzunarele celor ce dețin șezlonguri“
„Trebuie să lăsăm bucuria fiecărui om de a îmbrățișa marea... indiferent de categorie socială!“
„Plaja este publică, este a noastră și trebuie să avem acces la ea în mod gratuit. Trebuie să punem piciorul în prag și să spunem NU băieților deștepți care se îmbogățesc din sărăcia noastră. Trebuie să ne recâștigăm țara“
„Pentru că m-am născut și traiesc aici, pe litoral, lângă această Mare minunată... împreună cu toți acești nemernici“
„Nu e normal ca plaja să devină un lux“
„Am semnat această petiție pentru că așa au unde să se joace copii când merg cu ei la plajă“
„Pentru respectarea prioritară a drepturilor elementare ale cetățenilor, a mediului și a legilor internaționale. Pentru a stăvilii nesățioasa dorință de îmbogățire, fără scrupule a unor multor afaceriști“
„Nu este corect ce se întâmplă, cine vrea plajă privată să o creeze! Plaja este un bun comun al țării și nu al unui anume individ“
„Vreau plajă liberă. Este a noastră, a tuturor şi consider că nimeni nu-mi poate impune să mă aşez pe o bucată de plastic sau lemn. Îmi place să-mi aleg locul unde să-mi întind prosopul pe nisip iar locul preferat este lângă mal acolo unde se sparg valurile“
„Nu ar mai trebui închiriat nici măcar un metru de plajă, ea aparține tuturor!“
„Ne-am săturat de șezlonguri și este dreptul nostru să stăm la plajă. Noi facem plaja, nu comercianții. Comercianții să-și vândă produsele la marginea plajei, iar fițoșii care vor șezlonguri să nu se murdărească de nisip să se ducă la piscină“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Constantin chirita 23 Jun, 2016 03:54 Nu mai scapam o data de acesti escroci ce neau jupuit de 26 de ani e multa lume ca nu stie ce fac acesti talhari Jos cu aceste gunoaie
- Lidia Pricop 22 Jun, 2016 10:22 Doresc sa ne respectam unii pe altii, asa ca fiecare se poate bucura de plaja asa cum isi doreste.Desi eu prefer prosopul pe nisip, mod in care pot beneficie de energiile telurice, ii inteleg si pe cei care doresc sezlonguri, dar sunt TOTAL IMPOTRIVA celor care ocupa plaja cu sezlonguri goale. Sezlongurile ar trebui asezate la cererea turistului, acolo unde se gaseste loc in momentul solicitarii, sau intr-o zona mai departe de apa, caci aceea este o zona preferata de copii, pt miscare, etc. Marea e un bun al tuturor, iar marginile ei nu sunt chiar asa de fixe cum ar dori unii sa le traseze. Daca vrem o tara mai buna, de noi toti depinde, asa ca hai sa ne manifestam bunul simt si toleranta.
- Gargarita Claudiu Vasile 21 Jun, 2016 22:27 Ne-am săturat de șezlonguri și este dreptul nostru să stăm la plajă