Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:03 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nuclearelectrica salută anunțul făcut de Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă

ro

20 Sep, 2023 18:46 1048 Marime text
  • Marți, 19 septembrie 2023, Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Canada, alături de Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România, au anunțat decizia Canadei de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă.

Marți, 19 septembrie 2023, Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Canada, alături de Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România, au anunțat decizia Canadei de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă. Anunțul reconfirmă parteneriatul strategic între Canada și România în domeniul enegiei nucleare pentru atingerea obiectivelor climatice și de securitate energetică ale României, transmite un comunicat din partea Nuclearelectrica.
 
În prezent, Nuclearelectrica are un rol major la nivel național prin operarea la cele mai înalte standarde de siguranță și performanță a Unităților 1 și 2 de la CNE Cernavodă, care contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al României, prin furnizarea de energie curată, sigură, stabilă și accesibilă.
 
La nivelul anilor 2031/2032, România va adauga aproximativ 1400 MWe capacitate instalată prin operarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, în plus față de prelungirea duratei de viață a Unității 1 pentru 30 ani și menținerea capacității de 700 MWe prin Retehnologizarea Unității 1 la nivelul anului 2029. Aceste proiecte strategice vor fi relizate în colaborare cu parteneri canadieni tradiționali și cu susținerea Băncii de Export a Canadei (EDC) și vor contribui la securitatea energetică a României și la atingerea țintelor de decarbonare. În plus, proiectele vor asigura locuri de muncă stabile pentru aproximativ 20.000 angajați în industria nucleară din România pentru următorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economică.
 
Suplimentar, România va putea susține și alte țări din regiune să își atingă țintele de independență energetică și decarbonare. Cu o experiență de 27 ani în operare sigură și performantă, Nuclearelectrica, prin CNE Cernavodă, va consolida potențialul României de a deveni un hub energetic în regiune și va demonstra încă o dată capacitatea și poziția de lider a României în domeniul nuclear.
 

„Nuclearelectrica, prin dezvoltarea programului nuclear românesc reprezintă un pilon strategic pentru securitatea energetică a României. Suntem mândri și onorați să continuăm parteneriatul strategic pe care îl avem cu Canada de peste 55 ani prin operarea singurei centrale cu tehnologie CANDU din Europa, și una dintre cele mai performante din lume, în ceea ce privește factorul de capacitate ridicat. Proiectele noastre nucleare civile sunt repere pentru industria energiei nucleare la nivel global și un pas semnificativ către un viitor energetic curat și durabil cu reactoare nucleare. Acest parteneriat durabil poate fi un exemplu și pentru alte țări care intenționează să își dezvolte o strategie energetică folosind energia curată, rezilientă și accesibilă - energia nucleara” - Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.

 
În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida și susține în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relații de 55 de ani între Canada și România în industria nucleară.
 
Interesul pentru finanțarea Proiectului Unităților 3 și 4 în valoare de 3 miliarde dolari canadieni anunțat de Guvernul Canadian, completează interesul exprimat de Statele Unite, prin US Exim Bank, de a finanța serviciile tehnice furnizate de SUA pentru Unitățile 3 și 4 ale Nuclearelectrica: finanțarea până la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) și până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
 
 
Despre Nuclearelectrica

 
Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
 
Sucursala CNE (CNE) Cernavoda operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.
 
Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica sunt investiții verzi și vizează securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor. Capacitățile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, au o dependență extrem de redusă de factorul climatic și sunt sigure. Exploatarea Unităților 1 și 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcțiune.
 
În acest context, SN Nuclearelectrica SA are un rol major în susținerea realizării obiectivelor României, contribuind totodată la securitatea energetică regională prin creșterea capacității de producție de energie nucleară a României până în 2030, prin proiecte strategice de investiții estimate la peste 12 miliarde de euro: retehnologizarea Unității 1, punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power. Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica vor contribui, cu energie curată, la securitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de ingineri, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Nuclearelectrica anunță că a semnat o Scrisoare de Intenție cu Fondul de Investiții Inițiativa celor Trei Mări
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii