Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:46 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power semnează un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul combustibilului nuclear

ro

28 Jun, 2023 18:11 1078 Marime text
S.N. Nuclearelectrica (SNN) și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat în data de 28 iunie 2023 un Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru cooperare în domeniul combustibilului nuclear, ca parte a strategiei ambelor părți de a dezvolta în continuare procesarea combustibilului si de a asigura reziliența capacităților de productie de combustibil, in vederea operarii pe termen lung a centralelor nucleare actuale, dar și a viitoarelor capacități de productie de energie, dezvoltate prin proiectele de investiții curente.

Începând cu decembrie 2022, Nuclearelectrica deține întregul flux de procesare a concentratului tehnic de uraniu pentru obținerea pulberii sinterizabile de UO2. Sucursala Nuclearelectrica de la Feldioara (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara) funcționează în prezent la parametri nominali. Nuclearelectrica are în plan proiecte de retehnologizare și modernizare a liniei de producție, cu scopul de a-și extinde activitatea în domeniul gestionării combustibilului nuclear și al serviciilor.

Memorandumul de înțelegere consemnează intenția părților de a colabora pentru studierea, planificarea și dezvoltarea activităților de prelucrare tehnică a concentratelor de uraniu, în scopul calificării potențiale a SNN ca potențial furnizor de pulbere de UO2 sinterizabilă de către KHNP, precum și pentru explorarea posibilităților de colaborare în domeniul fabricării fasciculelor de combustibil nuclear.

"În decembrie 2022, Nuclearelectrica a finalizat achiziția unor active din fluxul de procesare a concentratului tehnic de uraniu de la CNU Sucursala Feldioara. Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Sucursalei Feldioara a avut ca scop păstrarea și dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc și asigurarea rezilientei capacităților de producție ale Nuclearelectrica. În contextul extinderii producției centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda cu încă două unități la nivelul anilor 2030/2031, a fost important pentru noi să asigurăm securitatea producției de fascicule de combustibil și funcționarea optimă a FCN Pitești și a centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda. Prin colaborarea cu parteneri cu o mare experiență, cum ar fi KHNP, dorim să ne dezvoltăm în continuare capacitățile de gestionare si productie a combustibilului, atat pentru nevoiele interne cat și să putem exporta serviciile noastre. Punerea în aplicare a acestui memorandum de înțelegere ne oferă rezilienta și siguranță pe termen lung și, mulțumesc KHNP pentru că a dus parteneriatul nostru deja consolidat la un nou nivel de excelență." - Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

KHNP este un jucător important în lumea ciclului combustibilului nuclear CANDU, proprietarul și operatorul reactoarelor CANDU din Republica Coreea, deține cunoștințe tehnologice și experiență în producția de fascicule de combustibil avansat Candu 6 (37M) și este interesat să își diversifice sursele de pulbere de dioxid de uraniu cu compoziție izotopică naturală pentru nevoile sale.


"În condițiile în care Nuclearelectrica deține întregul flux de procesare a concentratului tehnic de uraniu pentru obținerea pulberii sinterizabile de UO2, iar filiala Feldioara (FPCU) este operațională și funcționează la parametri nominali, intenționăm să explorăm noi posibilități de extindere a activității companiei în domeniul combustibilului nuclear. Ne propunem să devenim un producător nuclear complet integrat, complet rezilient, complet inovator și un punct de referință în regiune." - Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica


Despre Nuclearelectrica


Compania Națională "Nuclearelectrica" SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavoda două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

www.nuclearelectrica.ro



Despre KHNP

KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.), cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a națiunii. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare și 1 centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluții energetice fără carbon. Printre proiectele aflate în derulare se numără construcția a trei noi unități de centrale nucleare în Coreea și diverse proiecte internaționale, cum ar fi proiectul de energie nucleară Barakah din Emiratele Arabe Unite și centrala nucleară El Dabaa din Egipt. KHNP, o companie de energie nucleară și regenerabila, acordă prioritate siguranței, fiabilității și sustenabilitatti mediului, asigurând un viitor mai luminos prin inovare și colaborare în sectorul energetic.

http://www.khnp.co.kr


foto: S.N. Nuclearelectrica


Citește și: 

Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii