Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numar prea mare de absolventi de Drept si Studii Economice

ro

14 May, 2003 00:00 961 Marime text

Strategie ministeriala pentru absolventii invatamantului superior

Prin acest obiectiv, MEC intentioneaza anticiparea evolutiei pietei si producerea cat mai multor specialisti care sa fie utilizati in mai multe domenii * O actiune extrem de importanta este regasirea in nomenclatorul ocupatiilor a specializarii cu care un absolvent incheie ciclul universitar * Estimarea numarului de absolventi care se incadreaza pe posturi corespunzatoare cu specializarile va ajuta la definirea politicilor in domeniul invatamantului universitar * In conformitate cu strategia abordata de minister, Universitatea "Ovidius" a depus dosarele pentru obtinerea autorizatiei provizorii de functionare la 12 specializari

Noua strategie de dezvoltare a invatamantului superior initiata de Ministerul Educatiei si Cercetarii urmareste, printre multe altele, si corelarea mai buna a acestui sector cu piata fortei de munca. Prin acest obiectiv, MEC intentioneaza anticiparea evolutiei pietei si producerea cat mai multor specialisti care sa fie utilizati de economie, cultura si societate, in general. Pentru aceasta, sunt necesare studii detaliate asupra pietei fortei de munca, in scopul realizarii unei corelatii optime intre investitia in invatamantul superior si rezultatele potentiale ale acestei investitii. In vederea finalitatii strategiei propuse, se va realiza racordarea specializarilor universitare la nomenclatorul ocupatiilor. O actiune extrem de importanta este regasirea in nomenclatorul ocupatiilor a specializarii cu care un absolvent incheie ciclul universitar. De asemenea, ministerul va monitoriza modul de insertie a absolventilor pe piata fortei de munca. Estimarea numarului de absolventi care se incadreaza pe posturi corespunzatoare cu specializarile absolvite ar fi utila pentru definirea politicilor in domeniul invatamantului universitar. Pana acum, singura modalitate de corelatie a cifrei de scolarizare cu piata se facea indirect, in raport cu numarul candidatilor, insa aceasta metoda nu era corecta datorita inertiei societatii fata specializarile la moda. MEC isi propune sa initieze programe de studii asupra acestei relatii si sa atraga universitatile intr-un astfel de proces. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, a atras atentia asupra numarului mare de absolventi de facultati de drept si stiinte economice care nu se pot integra in piata fortei de munca pentru ca posturile sunt mult mai putine.

Noi specializari la Universitatea "Ovidius"

In conformitate cu strategia abordata de minister, Universitatea "Ovidius" a depus dosarele pentru obtinerea autorizatiei provizorii de functionare la 12 specializari. Reprezentantii universitatii constantene au declarat ca se asteapta acordul din partea Consiliului National de Autorizare pentru toate cele 12 specializari sau macar pentru o parte din acestea. Specializarile noi la care se va sustine examen de admitere in acest an sunt: Limbi moderne aplicate (engleza/franceza); Studii europene din cadrul Facultatii de Litere; Teologia ortodoxa didactica/Asistenta sociala - Facultatea de Teologie; Stiinte Politice - Facultatea de Istorie; Fizica tehnologica si securitatea reactoarelor nucleare - Facultatea de Fizica, Chimie si Tehnologia Petrolului; Informatica de patru si trei ani la zi - Facultatea de Matematica si Informatica; Finante-banci - Facultatea de Stiinte Economice; Laborator Clinic si Moase (obstetrica si ginecologie) - Facultatea de Medicina Generala; Asistenti stomatologie - Facultatea de Stomatologie si Farmacie; Energetica nucleara si Ingineria transporturilor in limba engleza - Facultatea de Inginerie Mecanica. Concursul de admitere la aceste specializari se va organiza numai in cazul aparitiei acestora in Monitorul Oficial pe 8 iulie. In cazul celor care nu vor obtine autorizatia, examenul se va tine in toamna.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii