Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:54 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numele străzii Steaua Roșie din București ar putea fi schimbat. De ce a fost luată această decizie (DOCUMENT)

ro

25 Jun, 2023 08:09 1162 Marime text
Foto: PixabayUn proiect de hotărâre care prevede schimbarea numelui străzii ”Steaua Roșie” în strada ”Romulus Rusan” a fost pus de Primăria Municipiului București în transparență decizională. 

Potrivit documentului publicat pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului București, consilierul general Nicorescu Nicorel a inițiat „Proiectul de hotărâre privind modificarea HCG 436/26.07.2018 in ce priveşte aprobarea Nomenclatorului stradal al Municipiului Bucureşti" referitor la schimbarea denumirii străzii Steaua Roşie in strada Romulus Rusan. 

În referatul de aprobare a proiectului se arată că „denumirea Steaua Roşie are o legătură directă cu perioada comunistă, provenind din denumirile sovietice impuse la mijlocul secolului trecut. „Steaua Roşie" a fost folosită de Armata Roşie sovietică în timpul impunerii comunismului în estul Europei. Aceasta a devenit simbolul URSS fiind adoptata si pe steagurile altor state sovietice sau comuniste“. 

„Propun schimbarea acestei denumiri cu un nume simbol al luptei pentru înlăturarea comunismului din România, un scriitor şi un lider care a pus tot efortul în timpul vietii pentru cunoaşterea victimelor comunismului din România. Romulus Rusan a fost un scriitor român, fondator al organizatiei neguvernamentale Alianta Civică. A fost initiatorul Memorialului Victimelor Comunismului Şi al Rezistentei. Acesta a fost directorul ştiintific al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistentei, organism guvernamental care încă studiază, documentează şi sustine conştientizarea publică a istoriei comunismului în România prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale. În Bucureşti pe strada Jean-Louis Calderon nr. 66 se află Spatiul expoziţional permanent "Memoria ca formă de justiţie", un mic eşantion al Sighetului la Bucureşti. 

În anul 2022 a fost instituit Premiul „Romulus Rusan" pentru cartea de literatură a memoriei, de către Fundaţia „Ana Blandiana & Romulus Rusan" şi Fundaţia „Spandugino". Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenli, ctitor de instituţii fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente. 
Om de o calitate morala demnă de respectat de către bucureșteni, este propunerea potrivită pentru schimbarea propusă prin această hotărâre de Consiliu General“ - se mai arată în referatul de aprobare publicat pe site-ul Primăriei București. 


În documentarea proiectului se menționează că ROMULUS RUSAN s-a născut pe 13 martie 1935, la Alba lulia. A debutat ca scriitor în revista Steaua (1954), cu critică Iiterară. A colaborat la Tribuna, Steaua, Cinema, precum şi la Luceafărul şi Romănia literară, unde a deținut rubrici permanente de critică cinematografica, o parte din ele fiind adunate in volumele „La început n-a fost cuvântul" (1977) şi ,,Arta fără muză" (1980). A scris 16 cărti de proză scurtă, proză de călătorie, film, interviuri şi a fost coordonatorul cărtilor "Sfărşiti odată cu trecutul negru!", ptecum şi versiunea ei în limba franceză ("Du passe faisons table rase"), lansate la 20 noiembrie 2010, în cadrul celei de-a 17-a editii a Târgului International Gaudeamus — Carte de invătătură..

A fost director ştiintific al Centrului Intemational de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistente, membru fondator al Aliantei Civice, şef al Biroului de Presă (1990-2001), vicepreşedinte (1996-2000). Fondator (împreună cu poeta Ana Blandiana, sotia sa) al Memorialului de la Sighet şi al programului de istorie orală, organizator al simpozioanebr intemationale care au loc anual la Sighet şi editor al unor colectii de comunicări, documente şi studii in cadrul Memorialului.

ln anul 2012, a publicat, alături de sotia sa, Ana Blandiana, „Școala memoriei". A fost coordonatorul lucrării „Cartea molilor", apărută în 2013, sub egida Academiei Civice, cu ocazia jubileului de 20 de ani al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistentei de la Sighet. S-a stins din viată la Bucureşti în anul 2016.

Premli si distinctii

• Premiul UNESCO pentru tolerantă interetnică şi interconfesională "Corneliu Coposu" (nov. 2000) pentru editarea colecţiei "Anale Sighet"
• Premiul "Adrian Marino" al Salonului "Gaudeamus" pentru editarea cărtii "Exercitii de memorie" (mart. 2000)
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză în 1964 şi 1982 

Nu în ultimul rând, cetățenii care locuiesc pe această stradă vor fi nevoiți să își schimbe actele de identitate în maximum 15 zile, toate cheltuielile urmând a fi suportate de primărie.

În secțiunea DOCUMENT a materialului poate fi consultat proiectul pus în dezbatere publică. 

Citește și: 


Marcel Ciolacu, despre situația din Rusia„Sunt permanent informat de ministrul Apărării şi ministrul Afacerilor Externe“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii