Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nutriția ca armă împotriva diabetului – Alimentele care combat inflamația cronică

ro

20 Oct, 2024 09:00 91 Marime text

În ultimii ani, s-a observat o creștere a pacienților cu diabet zaharat în aproape toate țările lumii. La nivel global, aproximativ 422 de milioane de persoane au un diagnostic de diabet. Majoritatea persoanelor cu diabet pot avea diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Luând în considerare tendințele de creștere, până în 2045 numărul acestora se va dubla.
În acest sens, tratamentul eficient al diabetului a primit o atenție foarte mare în întreaga lume din partea cercetătorilor în acest domeniu.

Inflamația și diabetul: legătura neștiută și cum o poți rupe prin dietă

Inflamația cronică este considerată un factor crucial în apariția unor boli grave: diabet, boli cardiovasculare, Alzheimer, anumite tipuri de cancer. Inflamația cronică poate contribui chiar și la agravarea acestor boli. Anumite simptome (precum balonarea, oboseala constantă chiar dimineața și apariția unor erupții cutanate pe piele) sunt semne ale inflamației în organism. Pancreatita, colita și boala inflamatorie intestinală reprezintă probleme de sănătate care apar ca urmare a unei inflamații avansate.  
Conform unui studiu recent, inflamația are un rol important în patofiziologia diabetului de tip 1, a diabetului de tip 2, cât și a tulburărilor metabolice asociate. Cercetătorii consideră esențială reducerea inflamației prin dietă, pentru a îmbunătăți prevenirea și controlul bolii.

Dieta antiinflamatoare în prevenirea și controlul diabetului


Utilizarea unei diete antiinflamatoare, cum ar fi cea recomandată de un nutriționist în București, poate contribui la reducerea inflamației cronice din organism. Alături de dietă contează și schimbarea stilului de viață, respectiv:
  • Efectuarea unor activități fizice zilnic
  • Reducerea excesului de greutate corporală
  • Adoptarea unui program de odihnă.
Prin aceste metode se combate impactul stresului asupra organismului și se reduce nivelul de inflamație. Trebuie evitate alimentele care provoacă inflamație, cum sunt: carne roșie cu un conținut ridicat de grăsimi, produse ultraprocesate, alcool, zahăr, grăsimi saturate, carbohidrați rafinați sau produse realizate din făină albă.

O dietă antiinflamatoare poate ajuta și la scăderea în greutate, dacă desigur nu se mănâncă în exces și se ține cont de numărul de calorii. Selectarea alimentelor contează foarte mult în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient în parte.

Inflamația este asociată cu depunerea de colesterol în pereții arterelor, care pot duce la dezvoltarea unor boli de inimă. Inflamația cronică a țesutului cerebral crește riscul de boală Alzheimer, iar inflamația în sânge poate duce la diabet.

În general, alimentele antiinflamatoare pentru sănătatea femeii mature, sunt:
  • Afinele și alte fructe de pădure (mure, coacăze, căpșuni, zmeură, merișoare) care au compuși antiinflamatori, vitamina C, flavonoide, proprietăți antioxidante, reduc stresul oxidativ, mențin sănătatea intestinală și combat inflamația
  • Ananasul are un conținut ridicat de bromelină și proprietăți anticancer, antibacteriene, antiinflamatorii; sucul de ananas reduce balonarea, flatulența și constipația
  • Spanacul, kale, broccoli și alte legume cu frunze verzi îmbunătățesc sănătatea celulară, sunt pline de minerale și vitamine; aceste legume conțin vitamine și antioxidanți puternici care reduc inflamația
  • Țelina are minerale și fibre care pot reduce inflamația din organism, ajută la neutralizarea acizilor și a toxinelor care provoacă inflamație; sucul de țelină ajută la eliminarea toxinelor din organism, la normalizarea acidității, este indicat în boli inflamatorii precum astm, artrită reumatoidă, osteoartrită
  • Uleiul de măsline extra virgin conține grăsimi sănătoase, mononesaturate și este indicat în dietă; alte produse cu grăsimi mononesaturate sunt alunele de pădure, migdalele, avocado
  • Anumite condimente sănătoase au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, precum scorțișoară, ghimbir, chili, oregano, chimen, coriandru, schinduf, turmeric (sau curcumina).
De asemenea, peștele gras are grăsimi sănătoase polinesaturate, sănătoase. Somonul, macroul și sardinele sunt cele mai bune exemple. Nutriționiștii recomandă câteva porții de pește gras pe săptămână în această dietă, pentru a oferi organismului acizi grași Omega-3 ce reduc inflamațiile asociate cu bolile cardiovasculare. Astfel de grăsimi polinesaturate apar și în nuci, semințe de in, nuci braziliene.
Ceaiul verde se poate bea zilnic, el stimulează imunitatea, reglează nivelul glicemiei, previne infecțiile sistemului respirator și digestiv.
Prin alegerea acestor alimente se reduce inflamația din organism și se menține o sănătate optimă.

Sursa foto: pexels.com

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii