Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nutriționistul Mihaela Bilic Drobul, preparatul tradițional de Paște, dietetic și bogat în vitamine, fier, zinc și seleniu

ro

22 Apr, 2022 10:41 1919 Marime text
foto: Facebook/ Mihaela Bilic

Nutriționistul Mihaela Bilic prezintă avantajele nutriționale ale drobului, un preparat dietetic și tradițional, nelipsit de pe masa de Paște. Acesta este pregatit pe bază de organe de miel, porc, vită sau chiar pui, care au un conținut crescut de proteine și redus de grăsimi (sub 5%), vitamina A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc, seleniu.  
 

„Un preparat tradițional pentru masa de Paște este drobul, un fel de „cozonac” de carne. Care este valoarea nutritiva a organelor? Ficatul și ficățeii, creierul, limba și pipotele, inima și rinichii, splina și măduvioarele sunt organe de animale pe care le considerăm tot carne, însă o carne de categoria a 2-a.

În unele țări ele nici măcar nu se consumă, însă mă bucur că la noi există numeroase preparate pe bază de organe- drobul stă mărturie.

Ce avantaje au organele?

Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și redus de grăsimi (sub 5%), vitamina A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc, seleniu”


Totuși, medicul precizează că dezavantajele acestor părți animale sunt reprezentate de conținutul crescut de colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, alături de eventuale urme de toxine și antibiotice. 

Ea mai spune că 100g ficat acoperă 50% din necesarul zilnic de fier și 100-300% din doza de vitamina B, re un aport de vitamina A de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată, iar totul însumează numai 135 calorii și 4 g grăsime.
 

„Nu e recomandat să consumăm ficat prea des din cauza aportului mare de colesterol (300mg/100g) și a riscului de acumulare de vitamina A în exces- poate duce la boli hepatice cronice.


Și la femeile gravide consumul trebuie limitat la maxim o dată pe săptămână, prea multă vitamina A crește riscul de malformații la făt”, a adăugat aceasta. 


Potrivit postării, creierul este campion la aportul de colesterol (2000mg/100g) și are și purine din belșug care cresc riscul de gută. Deși au lipide sub 4% și rinichi conțin mult colesterol și acid uric. Inima este organul cu cea mai puțină grăsime iar limba este în esență un concentrat de mușchi echivalent cu carnea slabă.
 

„În concluzie drobul nu trebuie să lipsească din meniul de Paște. Este un preparat dietetic ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul gătit apoi la cuptor. Acest „chec” sățios și hrănitor poate fi obținut din carne de miel, dar și din carne/organe de pui, vită sau porc” 


Mihaela Bilic concluzionează precizând că 1-2 felii de drob alături de o porție generoasă de salată verde sau orice fel de legume reprezintă o masă delicioasă, recomandată chiar și în cura de slăbire.
 

„Nu degeaba se spune că Paștele este fudul, avem toate șansele să nu ne trezim cu kilograme în plus după această sărbătoare. Singurul regret este că nu putem mânca drob tot timpul anului”, încheie aceasta. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii