Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:25 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației

ro

06 Oct, 2023 14:53 1054 Marime text

Miercuri, 4 octombrie 2023, o delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației, alături de ministrul Ligia Deca și domnul secretar de stat, Sorin Ion. 

 

Din delegația Asociației Comunelor din România au făcut parte:

  • Emil Drăghici, președintele ACoR, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița; 
  • Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța; 
  • Nicolae Pandea, primarul comunei Ștefan cel Mare, județul Călărași; 
  • Ghiorghe Bute, primarul comunei Scânteiești, județul Galați; 
  • Dorinel Soare, primarul comunei Niculești, județul Dâmbovița. 

 

Întâlnirea a concentrat dezbateri pe baza Legii nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, care a intrat in vigoare începând cu data de 3 septembrie 2023. 

Au fost discutate oportunitățile pe care reformele din noua Lege a învățământului preuniversitar le oferă elevilor din mediul rural, precum și despre demersurile pe care le face Ministerul Educației pentru elaborarea legislației secundare. 

 

Printre altele, noua lege reglementează ca sumele privind cheltuielile pentru transportul elevilor și bursele școlare să fie finanțate de la bugetul de stat. În ceea ce privește transportul cadrelor didactice, decontarea acestuia va fi suportată de la bugetul de stat începând cu anul 2024. De asemenea, la finalul lunii trecute s-a aprobat H.G. pentru masa caldă a elevilor din 450 de școli, restul vor beneficia de programul “Masă sănătoasă”. Începând cu acest an școlar toate unitățile de învățământ sunt obligate să implementeze catalogul electronic. 

 

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a solicitat reprezentanților Ministerului Educației, întregirea normelor de lucru pentru personalul auxiliar (bucătar și administrator învățământ preșcolar), punând în discuție situația grădinițelor din comuna Cumpăna unde aceste posturi sunt cu jumătate de normă cu toate că bucătarul deservește 100 de copii, iar administratorul 186 de copii. De asemenea, s-a solicitat suplimentarea numărului de consilieri școlari, în prezent există un singur astfel de post care deservește atât școala cât și două grădinițe, iar pentru numărul de 1400 elevi pe care îi are școala comunei Cumpăna, ar trebuie să existe 3 consilieri școlari. În ceea ce privește norma profesorului consilier școlar este cunoscut faptul că nu există posturi cu normă întreagă la toate școlile cu personalitate juridică.

 

Un alt aspect susținut de ACoR a fost posibilitatea reducerii numărului de copii/elevi pe grupă/clasă pentru mediu rural, minim 5 pentru învățământul preșcolar și primar, și minim 7 pentru învățământul gimnazial. 

 

Întâlnirea s-a concretizat în ideea că doar împreună putem face ca școala să răspundă nevoilor fiecărui copil, indiferent de zona în care acesta învață! Copiii din mediul rural au dreptul la o educație modernă, adecvată anului 2023.  

Citește și
Primarul Mariana Gâju, la cea de-a 19-a întâlnire a Comisiei pentru Mediu, Schimbări Climatice și Energie (ENVE) a Comitetului European al Regiunilor (FOTO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii