Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O firmă în care sunt acţionari Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu are datorii imense la RADET

ro

26 Jun, 2013 00:00 3332 Marime text
De ani de zile, fără să bage nimeni de seamă, pe pagina oficială de internet a RADET-ului tronează, la categoria cel mai mare datornic, o firmă deţinută – surpriză!!! – de Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi alte persoane fizice şi juridice, cu ştaif, din Constanţa, scrie în ediţia sa on line constanta.ro. „Ne-am bătut capul să vedem de unde scoatem bani pentru RADET” – spunea primarul Constanţei, în nenumărate şedinţe de Consiliu Local. Dar în spatele acestei îngrijorări legitime, o firmă atârnată de-o viaţă în declaraţia sa de avere acumula datorii uriaşe, neegalate niciodată de nimeni, către regia cu probleme. Nu orice fraier poate fi datornic la RADET, având în vedere că regia Primăriei spală pe jos în instanţele de judecată, cu debitorii de rând.
În iulie 2011, firma Comtext SA nu figura, în nici un fel, în topul datornicilor publicat de RADET Constanţa pe site-ul oficial. Şapte luni mai târziu, în februarie 2012, firma apărea din neant, în fruntea listei, cu debite restante de 1.338.871,77 de lei. Cu timpul, datoria s-a rotunjit substanţial, ajungând, în martie 2013, la 14,7 miliarde de lei vechi. În timp ce RADET-ul dormea-n papuci, considerând că publicarea acestei liste a ruşinii este mai eficientă decât executarea silită (iniţiată şi ea, dar nedusă la capăt din motive netransparente), acţionarii Comtext au iniţiat o procedură ingenioasă de transferare a activelor, lăsând în actele firmei datoare la RADET, un patrimoniu de nimic.

Alianţa cuceritorilor

Potrivit constanta.ro, pe 31 decembrie 2012, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Comtext SA a adoptat un proiect de divizare a societăţii. Nici că se putea o zi mai nimerită. Potrivit presei naţionale, Radu Mazăre, primar al Constanţei şi acţionar minoritar la Comtext, petrecea cumpăna dintre ani, la căldurică, în Malaiezia. Tot la căldurică, dar de data aceasta la cea furnizată de RADET, ceilalţi acţionari trudeau de zor la divizarea societăţii. Prin votul lor, averea Comtext ar urma să fie împărţită în cinci părţi inegale. Din patrimoniul iniţial, evaluat din punct de vedere contabil la 2.172.274,30 de lei, au fost desprinse active de 1.976.320,85 de lei, în scopul constituirii a patru societăţi noi, cu aceeaşi acţionari ca şi Comtextul, respectiv: Nelu Mirea – 23,06%, George Secărea – 22,79%, Eurosantis SRL – 23,56%, KLD Services SRL – 7,83%, Nicuşor Daniel Constantinescu – 7,83%, Radu Ştefan Mazăre – 7,83% şi alţi acţionari – 7,05%. Iată cum s-a votat împărţirea patrimoniul către societăţile în stare de înfiinţare: Alliance Qwest Company SA Constanţa  va prelua active patrimoniale de 414.912,70 de lei; Silk Estate SA Sinoe – 355.122,51 de lei; Eurosantis Com Invest SA Constanţa – 358.488,20 de lei; Q Seg West SA Constanţa – 847.797,44 lei.

Constanta.ro vorbeşte şi despre portiţa prin care societatea-mamă Comtext ar putea lua drumul dizolvării

Potrivit proiectului de divizare, publicat în Monitorul Oficial al României, societatea-mamă Comtext SA ar urma să-şi continue activitatea, cu un patrimoniu diminuat de 195.953,45 lei. Acestei valori contabile a patrimoniului îi corespunde un capital social de 55.951,31 lei, cu mult sub limita legală. Din acest motiv, hotărârea de divizare prevede o majorare a capitalului social al companiei-mamă Comtext SA, cu un aport în natură al acţionarilor, de 34.058 de lei. Aportul ar urma să fie vărsat într-un termen de 12 luni, de către fiecare acţionar în parte, proporţional cu numărul acţiunilor deţinute. Ce se va întâmpla însă dacă, după scurgerea acestui termen, capitalul social al Comtext-ului nu va ajunge la limita minimă de 90.000 de lei? Ei bine, potrivit legii, vor fi întrunite condiţiile de dizolvare a societăţii. Să fie, oare, un final previzibil pentru Comtext? Pentru aprobarea proiectului de divizare, s-a deschis Dosarul comercial 5625/118/2013 la Tribunalul Constanţa, în care Comtext SA, Alliance Qwest Company SA, Silk Estate SA, Eurosantis Com Invest SA şi Q Seg West SA au calitatea de petente. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei la 7 iunie 2013 şi încă nu a primit un termen de judecată.
Ce şanse mai are RADET-ul să recupereze datoriile de încălzire de la firma în care Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu sunt acţionari minoritari? Dacă proiectul de divizare va fi admis de instanţă, societatea va avea un capital social vărsat care constituie mai puţin de 5% din valoarea debitului. Ce să mai execuţi silit, praful de pe tobă?

Adrian Carlescu
Dorian Hapurnea
www.constanta.ro



http://constanta.ro/o-firma-in-care-sunt-actionari-radu-mazare-si-nicusor-constantinescu-are-datorii-imense-la-radet/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Adrian 29 Jun, 2013 09:34 Multi din cei care conduc RADET ar trebui dati afara,nu inainte ca DNA sa se autosesizeze si poate ca vor gasi sa le dea altceva de "munca" in inchisoare!!Era normal ca Mazare si ai lui consilieri sa accepte marirea pretului pe Gcal la sfarsitul lunii Martie si culmea sa se plateasca retroactiv diferente pe luna Februarie!Astept ca roata sa se invarta,asa cum s-a intamplat si-n '89 si poate la multi le vor cadea "capu' Pana la urma sunt multumit ca nu vor putea lua cu ei prea mult...la 2 m in pamant si ca se va alege praful de averi facute pe spinarea altor oameni!!!Vine o vreme.....