Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:07 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă etapă de progres tehnologic Staţie de epurare modernă, inaugurată de RAJA SA la Medgidia (galerie foto)

ro

28 May, 2016 00:00 3014 Marime text
Locuitorii din Medgidia beneficiază, de ieri, de o staţie de epurare modernă, cu trei trepte (treapta de epurare mecanică, treapta de epurare biologică şi treapta de tratare a nămolului rezultat în urma procesului de epurare), care asigură separarea şi îndepărtarea elementelor impurificatoare conţinute în apele uzate, aducându-le în limitele admise pentru a fi descărcate în Canalul Dunăre - Marea Neagră.
 

Societatea RAJA SA Constanţa a inaugurat, ieri, staţia de epurare de la Medgidia, care a fost reabilitată şi retehnologizată prin introducerea treptei de epurare avansată. Valoarea noii staţii de epurare ajunge la suma de 32.259.738,32 de lei.
 
La inaugurare au participat directorul general al SC RAJA SA, directorul adjunct al societăţii şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. „RAJA a reconstruit la Medgidia staţia de epurare, care asigură confortul cetăţenilor. Este pentru prima dată când Medgidia are o staţie de epurare modernă cu toate treptele, care nu va mai polua Canalul Dunăre - Marea Neagră”, a declarat directorul general al societăţii RAJA SA Constanţa.
 
Staţia de epurare Medgidia deserveşte 66.500 de locuitori echivalenţi şi asigură tratarea apelor uzate colectate din aglomerarea Medgidia. Schema de epurare aleasă, cu tehnologie clasică, corespunde debitelor caracteristice de ape uzate şi concentraţiilor indicatorilor de poluare şi urmăreşte reţinerea materiilor în suspensie, a substanţelor flotante, eliminarea substanţelor organice biodegradabile, nitrificarea, denitrificarea şi stabilizarea anaerobă a nămolului.
 
În cadrul contractului au fost executate lucrări de demolare, conservare, reabilitare a obiectelor existente, precum şi construcţia unor obiecte noi, fiind obligatorie menţinerea în funcţiune a staţiei de epurare pe toată perioada reabilitării. De asemenea, au fost prevăzute două unităţi de cogenerare care utilizează biogazul produs din procesul de fermentare anaerobă, biogaz care este convertit în energie electrică, ajutând astfel la reducerea consumului de energie electrică din reţeaua publică.
 
Începând cu anul 2007, SC RAJA SA s-a implicat în dezvoltarea şi implementarea proiectelor de interes public prin Axa Prioritară - „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată“ a Programului Operaţional de Mediu 2007-2015, în care a dezvoltat cinci proiecte în valoare de 1.251.916.173 de lei, din care contribuţia RAJA SA este de 241.108.344 de lei.
 
În cadrul programului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa“, la Medgidia au fost realizate două investiţii: „Reabilitare reţea apă şi extindere reţea canalizare“, cu o valoare de 3.785.354,86 de lei, şi „Retehnologizarea şi introducerea treptei de epurare avansată la staţia de epurare“, cu o valoare de 32.259.738,32 de lei. 

RAJA SA, singura companie care nu percepe taxă pe apa meteorică 

Ieri, în cadrul evenimentului de inaugurare a staţiei de epurare de la Medgidia, directorul SC RAJA SA a amintit faptul că societatea pe care o conduce este singura din România care nu încasează taxe pe apa meteorică nici de la populaţie, nici de la agenţii economici. Toate celelalte companii percep taxă pentru această prestaţie, fapt ce generează o creştere a veniturilor cu un procent mediu de 9,2%.
Operatorul constănţean extrage apa furnizată din subteran, prin sute de foraje de mare adâncime, ceea ce atrage mari cheltuieli cu energia electrică aferentă pompării din subteran, RAJA neavând posibilitatea folosirii unor resurse de suprafaţă, cum au toate celelalte companii din ţară. Preţul apei din subteran este mult mai scump decât al apei de suprafaţă. Anul trecut, compania RAJA SA a plătit companiei Apele Române suma de 51,5 milioane de lei. Cu toate acestea, RAJA SA percepe pentru un metru cub de apă 4,46 de lei, ceea ce o situează pe locul 17 între cei 49 de operatori de apă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii