Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:46 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă metodă de infracțiune la bancomate „ATM-ul ți-a înghițit cardul”

ro

20 Jun, 2024 09:33 826 Marime text
Sursa foto: Pexels

Hoții au dezvoltat o nouă tehnică sofisticată pentru a jefui persoanele care folosesc bancomatele. Metoda lor de înșelăciune este atât de bine pusă la punct încât victimele cad ușor în capcana lor. Furturile la bancomate devin tot mai comune, iar hoții par să se adapteze și să găsească noi tehnici de înșelare. O situație recentă ilustrează modul în care hoții reușesc să manipuleze și să fure bani chiar din fața victimelor neștiutoare, notează Știri pe Surse.

Două femei și un bărbat, toți de naționalitate română, fuseseră de cel puțin doi ani principala bătaie de cap pentru bătrânii din Colmenar Viejo și Torrelodones.

Au călătorit în ambele orașe din Cañada Real, locul în care s-au stabilit, pentru a realiza un plan perfect coordonat: să-și selecteze victimele (bătrâni care erau singuri și se pregăteau să retragă bani de la un bancomat), să le abordeze cu orice scuză și fură nepăsător cât mai mulți bani.

Același „modus operandi” pe care îl folosesc escrocii stradali.

În acest ultim domeniu, trupele itinerante, în mare parte din România , sunt cele care sunt în fața celorlalte. Și asta afectează și bancomatele, locul cel mai favorabil (adică cu cei mai mulți bani cash) pentru a aborda cei mai vulnerabili oameni.

Astfel, acest trio de infractori săvârșise în acest timp 21 de fapte penale dovedite, deși entitățile bancare au clar că această cifră ar fi în jur de o sută, pe baza pretențiilor de această natură primite, conform ABC.

Metoda "ATM-ul ți-a înghițit cardul"

Tocmai, creșterea plăților telematice într-o mare parte a comerțului madrilen îi determină pe prietenii altora să-și concentreze eforturile pe acest tip de servicii. Cei acum reținuți s-au apropiat de casierii ascunzându-și fețele cu măști, iar în cazul femeilor, cu părul legat și acoperindu-și trăsăturile cu șepci.

Odată ajuns la serviciu, scuza folosită a fost aproape întotdeauna aceeași: susține că ATM-ul ți-a înghițit cardul cu puțin timp înainte, apoi acoperă distribuitorul de facturi cu niște broșură publicitară și tastează cifra de dedesubt, profitând de momentul de confuzie.

În octombrie 2022, Garda Civilă a primit prima plângere: în ea, un bărbat de 84 de ani susținea că a pierdut 900 de euro din cont, la momentul în care se pregătea să retragă bani.

Astfel, la câteva minute după ora 10 dimineața din ziua cu pricina, o tânără se apropiase de el imediat ce acesta a introdus pe ecran PIN-ul; femeia i-a distras atenția, cu o stratagemă, spunând: „Ai grijă, tocmai mi-a înghițit cardul”. Când bătrânul s-a dezmeticit, femeia reușise să plece, după ce a retras mai întâi o mare sumă de numerar.

Cei acum reținuți se apropiau ascunzându-și fețele cu măști, iar în cazul femeilor, cu părul legat și acoperindu-și trăsăturile cu șepci.

Odată ajuns la bancomat, scuza folosită a fost aproape întotdeauna aceeași: au susținut că ATM-ul le-a înghițit cardul cu puțin timp înainte, apoi acoperă bancomatul cu pliante publicitare, tastând suma de retras dedesubt, profitând de momentul de confuzie.

Escrocherie prin contactless

Anul trecut, autoritățile au avertizat cu privire la apariția unei noi metode cunoscute sub numele de „înșelătorie fără contact” , prin care infractorii încearcă să păcălească utilizatorii, de obicei vârstnici, și să le fure banii și la bancomate. În acest caz, bandiții fac inutilizabile sloturile fizice de intrare a cardului, astfel încât clienții să fie nevoiți să recurgă la cititorul „fără contact”.

Înainte să se întâmple asta, hoții se apropie să-și ofere ajutorul, în așa fel încât, în timp ce unul dintre ei distrage atenția persoanei afectate, celălalt profită de ocazie pentru a face rambursări în valoare de până la 1.500 de euro. Rețeta de a îndepărta eventualele jafuri este aceeași ca întotdeauna: neîncrederea față de persoanele care își oferă ajutorul, scrie ziarulromanesc.de.

Integral pe STIRIPESURSE.RO

Citește și:
Justiție Constanța Arest la domiciliu prelungit pentru principalii suspecți în cazul bancomatului din Mamaia aruncat în aer! (MINUTĂ)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii