Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă specie de insecte identificată în rezervația Dunele Marine de la Agigea

ro

06 Feb, 2023 17:03 1124 Marime text
Sursă foto: Alexandru Grigoraș, reprezentant al Universității „Alexandru Ioan Cuza“, din Iași

O nouă specie de insecte a fost identificată, în premieră pentru România, la rezervația Dunele Marine de la Agigea. Specia Procas picipes steveni nu are încă un nume popular românesc, fiind atât de recent descoperită pe teritoriul țării și nu depășește 2 cm lungime. Prin această descoperire, rezervația de Dune Marine de la Agigea se dovedește a fi o adevărată oază de biodiversitate, se arată într-un comunicat din partea lui Alexandru Grigoraș, reprezentant al Universității „Alexandru Ioan Cuza“, din Iași.
 
După ce în luna decembrie a anului 2022 a fost confirmată oficial prezența în Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” a speciei Aplocnemus jejunus pentru prima dată în România, specialiștii rezervației au identificat o a doua specie de insecte în premieră națională: Procas picipes steveni. Aceasta face parte tot din ordinul Coleoptera (insecte cunoscute popular sub numele de gândaci, fără a se confunda cu gândacii de bucătărie, care fac parte dintr-un ordin separat – Blattodea).
 
 
Noua specie de gândac a fost identificată pentru prima oară pe teritoriul țării noastre, în cadrul Rezervației de Dune Marine de la Agigea, în toamna anului 2021. De atunci și până acum au fost efectuate numeroase căutări pentru a identifica mai multe exemplare ale speciei, însă fără succes, deocamdată. Acest fapt se datorează modului de viață ascuns și aproape în totalitate necunoscut al acestei specii de insectă, biologia acesteia reprezentând o necunoscută pentru entomologii din întreaga lume. 
 
Specia Procas picipes steveni nu are încă un nume popular românesc, fiind atât de recent descoperită pe teritoriul țării. Nu depășește 2 cm lungime și este de culoare cenușie, cu numeroși perișori albi pe corp și pe picioare. Face parte din familia gărgărițelor (Fam. Curculionidae, în termeni științifici), un grup de insecte cu numeroase specii distribuite peste tot în lume. Caracteristic acestei familii de gândaci este trompa lungă, care la unele specii depășește cu mult lungimea întregului corp.
 
Trăiește în zone stepice, deschise, și cel mai probabil e activă noaptea (ca restul speciilor înrudiți). Nu se știe dacă zboară, fiind o specie care trăiește mai mult la nivelul solului, cu toate că are aripi membranoase funcționale. Este fitofagă (se hrănește cu plante), dar nu se cunosc speciile pe care le preferă. Astfel, biologia speciei este în general învăluită în mister, așteptând să fie deslușită de către oamenii de știință. În Europa, specia este prezentă în Moldova, Bulgaria, Ucraina și acum, și în România.
 
Această descoperire sugerează încă o dată necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate din România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de nevertebrate ce așteaptă să fie descoperite, reprezentând printre ultimele refugii din Europa ale acestora.
 

„Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai mari cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta (mai ales când vine vorba de nevertebrate, care reprezintă elemente-cheie în funcționalitatea ecosistemelor) și relațiile dintre acestea“, potrivit Alexandru Grigoraș, reprezentant al Universității „Alexandru Ioan Cuza“, din Iași.
 
Prin această descoperire, rezervația de Dune Marine de la Agigea se dovedește a fi o adevărată oază de biodiversitate și demonstrează încă o dată importanța zonelor verzi, fie ele și înconjurate de arii puternic modificate de către om. Prin urmare, conservarea zonelor verzi de lângă sau din localități pentru perioade lungi de timp vor asigura un refugiu pentru natură, permițând și generațiilor viitoare să se bucure de ea.
 
Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.
 
Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Stațiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Începând cu luna aprilie 2022, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu UAIC implementează proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea.
 
Specialist în Relatii Publice la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Alexandru Grigoraș precizează că statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). 

 
De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.
 

Potrivit site-ului Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Alexandru Grigoraș activează în biroul de Marketing Educațional, Evenimente și Imagine Academică și  are ca activități în cadrul universității relațiile cu mass-media, redactarea comunicatelor de presă, parteneriate cu media locale, regionale şi naţionale, asistenţă tehnică şi logistică a evenimentelor interne ce au loc în sălile Rectoratului, actualizarea conţinutului canalelor de comunicare ale Universităţii (site-uri, conturi pe reţele sociale), gestionarea materialelor promoţionale.

 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii