Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 12 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă cu cereale în apropierea României, afirmă oficiali ucraineni

ro

12 Sep, 2024 19:33 212 Marime text
Sursă foto: X/Volodymyr Zelenskyy
 
  • O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
     
O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters, conform Agerpres.

O sursă din sectorul maritim a susţinut într-o declaraţie acordată acestei agenţii de presă că nava a fost lovită în timpul nopţii în „apele româneşti” lângă o gură de vărsare a Dunării în Marea Neagră, în timp ce un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a spus că nava se afla în „zona economică maritimă” a României. Nu este clar dacă aceste declaraţii se referă la apele teritoriale româneşti sau la zona economică exclusivă a României în Marea Neagră.

Purtătoarea de cuvânt a Autorităţii Navale Române, Irina Puşcaşu, a precizat între timp agenţiei Reuters că nava cu cereale despre care Ucraina afirmă că a fost lovită de o rachetă rusească în timpul nopţii nu se afla în apele teritoriale ale României. „Tot ce vă pot spune despre respectiva navă este că nu se afla la acel moment în apele noastre teritoriale”, a declarat purtătoarea de cuvânt. De asemenea, „nu ne-a fost solicitată niciun fel de asistenţă”, a adăugat Irina Puşcaşu.

Potrivit companiei britanice de securitate maritimă Ambrey, nava vrachier sub pavilion Saint Kitts şi Nevis plecase din portul ucrainean Ciornomorsk, a fost lovită de o rachetă lansată de Rusia şi a suferit avarii la babord, inclusiv la una dintre cale şi la o macara.

„Vom continua să depunem toate eforturile pentru a ne apăra porturile, Marea Neagră şi exporturile alimentare pe pieţele globale”, a afirmat preşedintele Zelenski, care a postat pe reţeaua socială X imagini ce arată un cargou cu metalul contorsionat, cu o macara avariată şi alte pagube.

„Aşteptăm ca lumea să reacţioneze. Grâul şi securitatea alimentară nu trebuie să fie niciodată ţinta rachetelor”, a indicat el.


La rândul său, ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga a calificat incidentul drept "un atac cinic asupra libertăţii de navigaţie şi securităţii alimentare globale".

Rusia nu a comentat imediat relatările despre lovirea respectivei nave. Nici societatea care operează nava, compania greacă VRS Maritime Services, nu a putut fi contactată imediat pentru clarificări, notează Reuters.

Ucraina exportă aproximativ patru milioane de tone de cereale pe lună printr-un coridor de transport maritim creat pe coasta de vest a Mării Negre în apropierea României şi Bulgariei, care a fost creat în august 2023 după ce Rusia s-a retras din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în condiţiile războiului pe care l-a declanşat prin invazia asupra Ucrainei, a încheat sursa citată.



Citește și:
ANR: Nava BAY 10, ancorată pe Dunărea maritimă la Tulcea, primește ajutor umanitar din partea autorităților române după probleme cu armatorul (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii