O șoferiță din patru consideră că atitudinile discriminatorii împotriva femeilor la volan s-au ameliorat în ultimii ani
O șoferiță din patru consideră că atitudinile discriminatorii împotriva femeilor la volan s-au ameliorat
08 Mar, 2021 11:29
ZIUA de Constanta
1664
Marime text
- Bărbaţii se simt mai des în pericol în trafic: aproape 20% dintre bărbaţi se simt în pericol destul de des, aproape în fiecare săptămână, comparativ cu 8% dintre femei.
- Femeile şofer împart timpul de condus cu alţi membri ai familiei într-un procent mai mare decât bărbaţii şofer
- 4 din 10 femei sunt primele şoferiţe din familia lor apropiată
„Femeile șofer petrec mai puţin timp la volan decât alţi membri ai familiei care au carnet de conducere, iar 1 din 4 femei consideră că atitudinile discriminatorii împotriva femeilor la volan s-au ameliorat în ultimii 10 ani, relevă un sondaj realizat în cadrul campaniei naţionale de siguranţă rutieră „Cu stil, în trafic”, parte a proiectului FII TREAZ LA VOLAN!, realizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeilor”, susțin realizatorii proiectului inițiat de Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor.
Femeile conduc mai rar, comparativ cu bărbaţii
Deşi numărul femeilor cu permis de conducere este în creştere, numărul acestora este încă mai mic comparativ cu cel al bărbaţilor, iar în multe cazuri femeile aflate în spatele volanului sunt primele care au făcut acest pas din rândul familiilor lor. 4 din 10 (37%) respondente care au participat la sondaj au declarat că sunt primele femei din familia lor apropiată care au carnet de conducere, iar în cazul a 39% dintre participante, una sau mai multe rude de gradul 1 (mamă/ soră/ fiică) au avut/ luat carnet de conducere înaintea lor.
În ceea ce priveşte condusul în localitate, 63% dintre şoferiţe au declarat că, de obicei, conduc ele, însă procentul lor este mai mic decât al bărbaţilor – în cazul şoferilor, 83% au declarat că de obicei conduc ei în localitate. De asemenea, 17% dintre şoferiţe au declarat că, de obicei, în localitate conduce un alt membru al famiiei, de gen masculin, iar aproape 20% împart timpul de condus cu unul sau mai mulţi membri ai familiei. În cazul bărbaţilor, 14% împart timpul de condus din oraş cu unul sau mai mulţi membri ai familiei.
În trafic, bărbaţii se simt mai des în pericol fizic
La întrebarea „Te-ai simţit vreodată în pericol fizic în trafic”, 19% dintre şoferiţe, respectiv 14% dintre şoferi au declarat că nu au experimentat niciodată acest sentiment. Cu toate acestea, 43% dintre femei şi 35% dintre bărbaţi s-au simţit în pericol fizic o dată sau de două ori de când au carnet, iar 26% dintre femei, respectiv 27% dintre bărbaţi - de câteva ori în ultimul an.
Însă, dacă 8% dintre femeile şofer se simt în pericol fizic în trafic destul de des, aproape în fiecare săptămână, în cazul bărbaţilor, acest procent ajunge la 19%. 4% dintre femei şi 5% dintre bărbaţi se simt în pericol fizic în trafic de fiecare dată când conduc.
Raluca Aida ABBAS este studentă în anul II la Facultatea de Litere a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii