Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O stradă din Lumina va purta numele poetului – rapsod UDTTMR a organizat prima ediție a Festivalului „Gevat Rașit” (galerie foto)

ro

16 Feb, 2015 00:00 2174 Marime text
Aproximativ 300 de persoane au participat duminică după-amiază la prima ediție a Festivalului „Gevat Rașit”, manifetare care a avut loc la Căminul Cultural din comuna Lumina și care a fost organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România. Cu acest prilej, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a anunțat că festivalul va căpăta caracter permanent, el urmând a se organiza în fiecare an, în luna februarie, iar primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, a anunțat că la prima ședință de consiliu local va propune ca o stradă din comună să poarte numele Gevat Rașit.
 
Farmacist de profesie și cadru militar în rezervă, Gevat Rașit s-a născut în comuna Lumina și a trăit în perioada 1927 – 2004. El a rămas în memoria comunității tătare din localitate drept poetul – rapsod care, fără a face din poezie un mijloc de subzistență, a dedicat totuși foarte mult timp creării versurilor. Gevat Rașit a compus însă și muzica unor melodii rămase în folclorul tătarilor.

În cadrul manifestării, prof. Neriman Ibraim a vorbit despre activitatea literară a lui Gevat Rașit, punctând principalele teme abordate în creațiile acestuia. De profesie farmacist și cadru militar în rezervă, Gevat Rașit a scris versuri, dar a compus și melodii. În creațiile sale el a abordat atât tema iubirii față de limba maternă, dar și familia, copilăria și obiceiurile tradiționale ale tătarilor dobrogeni. Latura sensibilă a poetului – rapsod Gevat Rașit este pusă în valoare în poeziile care poartă denumirea „destan”, pe care acesta le-a scris în momente de încercare precum pierderea unor ființe dragi.

Pe scena primei ediții a Festivalului „Gevat Rașit” au urcat ansamblurile Mini-Karadeniz (UDTTMR Constanța), Mini-Karasu (UDTTMR Medgidia), Kanara (UDTTMR Ovidiu) și Yildizlar (UDTTMR Mihail Kogălniceanu), soliștii Sermin și Erdal Giumantar, dar și Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România, în timp ce copii care participă la cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare au recitat poezii scrise de Gevat Rașit.

La eveniment au fost prezenți și subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României Aledin Amet, Muftiul Muurat Iusuf, alături de reprezentanți din conducerea UDTTMR: prim-vicepreședintele Samir Menan, vicepreședinții Demirel Caiali și Nagi Gelal, secretarul general al UDTTMR Elvis Ismail, președinta Organizației de Femei, Urfet Nubin, președintele Organizației de Tineret, Dincer Geafer.

 „Astfel de evenimente ne ajută pe de o parte să ne cunoaștem personalitățile care fac cinste tătarilor, să ne păstrăm tradițiile și obiceiurile, dar și să ne cunoaștem mai bine noi între noi, să consolidăm relațiile dintre actualii membri ai comunității și să conștientizăm că avem o datorie sacră, aceea de a fi uniți și de a ne respecta reciproc, numai astfel putând beneficia de respectul cuvenit și din partea altora, din afara comunității. Cultura este cea care ne pune în valoare, dar ne și unește, dându-ne, întotdeauna, puterea să mergem mai departe, ignorând orice încercare a unora de a ne dezbina sau de a ne denigra activitatea, astfel că UDTTMR va continua seria manifestărilor dedicate tuturor tătarilor, indiferent de vârstă, convingeri politice, pregătire profesională sau statut social”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii