Oferi mită funcționarilor publici străini? România introduce pedeapsa cu închisoarea! (DOCUMENTE)
Oferi mită funcționarilor publici străini? România introduce pedeapsa cu închisoarea! (DOCUMENTE)- Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani persoanele care oferă mită funcționarilor publici străini pentru a obține avantaje în operațiuni economice internaționale.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 243 de voturi 'pentru' şi două abțineri, proiectul de lege care prevede că fapta persoanei care oferă unui funcţionar public străin mită pentru a obţine avantaje în desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale, va fi pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Pl-x 501/2024 Proiect de Lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenţiei privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, adoptată la Paris, la 21 noiembrie 1997 (PL-x 501/2024) - lege organică -Adoptat de Senat -23.09.2024
Raport- Comisia juridică (Adoptare)- distribuit-19.11.2024
Procedură de urgenţă
Cameră decizională- se arată în deteliile despre proiect.
Ce înseamnă funcționar public străin?
Conform legii adoptate, funcționar public străin înseamnă „orice persoană, numită sau aleasă, care deţine o funcţie legislativă, administrativă sau judiciară într-o ţară străină, orice persoană care exercită o funcţie publică pentru o ţară străină, inclusiv pentru o agenţie de stat sau o întreprindere publică şi orice funcţionar sau agent al unei organizaţii publice internaţionale”.
Ce prevede actul normativ
„Fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcţionar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcţionar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi menţină asemenea avantaje în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani", prevede actul normativ.
Prin derogare, în cazul acestei infracţiuni, suma corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică este cuprinsă între 3.000 lei şi 300.000 lei. „Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent”, se mai aratî în cadrul proiectului.
În secțiunea Document a materialului, puteți consulta Raportul Comisiei juridică, de disciplină şi imunităţi ;Avizul Comisiei sesizate în fond; Avizul Comisiei pentru politică externă; Adresa Senatului; Adresa Guvernului; Expunerea de motive; Avizul Consiliului Legislativ; Forma adoptată de Senat.
Citește și:
Șofer prins în flagrant în timp ce mituia un polițist cu 3000 de lei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp