Oficial de la Direcția de Cultură Constanța despre lucrările de modularul din curtea SCBI „Se așteaptă estimarea pagubelor produse patrimoniului cultural. A fost sesizat Inspectoratul de Poliție al Județului"!
Oficial de la Direcția de Cultură Constanța despre lucrările de modularul din curtea SCBI: „Se așteaptă
26 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
2879
Marime text
- Cu o întârziere de mai bine de un an de zile, în vara acestui an au început lucrările la amplasarea corpului modular în curtea Spitalului de Boli Infecţioase de pe Bulevardul Ferdinand din Constanța
- Certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru această lucrare fuseseră emise de Primăria Constanța, fără avizul Direcției, cu toate că lucrările se desfășurau în plin sit arheologic
- Din nefericire, arheologii au ajuns în teren după ce mare parte din platforma pe care se amplasează spitalul modular fusese deja betonată în proporție de 80%
- După primirea autorizației, au fost reluate săpăturile de cercetare ce au condus la descoperirea celor 8 morminte
- În prezent, DJC Constanța așteaptă raportul de cercetare de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, pentru a putea avea o estimare a pagubelor produse în urma intervenției neautorizate în sol
- DJC Constanța a sesizat Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Serviciul de Investigații Criminale cu privire la încălcarea legislației care protejează patrimoniul cultural național
Cu o întârziere de mai bine de un an de zile, în vara acestui an au început lucrările la amplasarea corpului modular în curtea Spitalului de Boli Infecţioase de pe Bulevardul Ferdinand din Constanța, proiect menit să crească serviciilor medicale pentru aceasta unitate medicală.
În luna august a.c., după ce au fost sesizați în legătură cu aceste lucrări, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Constanța de la acel moment, Irina Nicolae, a declarat că se vor face vizite în teren și vor fi luate măsurile care se impun, deoarece la acel moment certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru această lucrare fuseseră emise de Primăria Constanța, fără avizul Direcției, cu toate că lucrările se desfășurau în plin sit arheologic.
La acel moment, Primăria Constanța risca doar amenda maximă de 50.000 de lei pentru faptul că a emis certificatul de urbanism și ulterior autorizația de construire pentru spitalul modular fără să mai solicite avizul Ministerului Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură.
De ce? Din simplul motiv că, potrivit legii, chiar și în cazul dezafectării unor construcții, era nevoie măcar de supraveghere arheologică.
Din nefericire, arheologii au ajuns în teren după ce mare parte din platforma pe care se amplasează spitalul modular fusese deja betonată în proporție de 80%
Pe restul de teren escavat, în timpul desfășurării cercetării arheologice, săpăturile au scos la iveală mai multe morminte de incinerație și de inhumație, din perioada romană (secolele II-III p.Chr.).
Am solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța un punct de vedere oficial referitor la lucrările de construire a spitalului modular care au demarat inițial fără avizul Direcției și pe care îl prezentăm integral în continuare:
„În urma vizitei din august 2023 s-a constatat că săpăturile necesare proiectului erau terminate în proporție de 80%, iar pentru porțiunea rămasă nesăpată de aprox. 20%, DJC Constanța a solicitat de urgență asistență arheologică în baza unui contract încheiat cu o instituție de profil muzeal, de cercetare sau de învățământ superior.
De asemenea, li s-a adus la cunoștință încă o dată reprezentanților Primăriei Constanța și celorlalți factori implicați (constructor, proiectant, director spital) necesitatea obținerii avizului de la DJC Constanța pentru orice săpături în perimetrul actual, care face parte din situl arheologic clasat în LMI Necropola orașului antic Tomis, cod LMI CT-I-s-A-02555, crt nr. 15, perimetrul delimitat de str. Iederei, Bd. Aurel Vlaicu de la intersecţia cu bd. 1 Mai, str. Cumpenei, str. Nicolae Filimon, bd. Aurel Vlaicu până la Pescărie - la S de Mamaia, malul mării și Portul Comercial.
Beneficiarul (Primăria Constanța) a încheiat un contract de cercetare arheologică cu MINA Constanța, care a depus solicitare pentru a obține autorizație de cercetare la Comisia Națională de Arheologie în data de 31.08.2023.
După primirea autorizației, au fost reluate săpăturile de cercetare ce au condus la descoperirea celor 8 morminte despre care s-a scris în presă.
În prezent DJC Constanța așteaptă raportul de cercetare de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru a putea avea o estimare a pagubelor produse în urma intervenției neautorizate în sol.
DJC Constanța a sesizat Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Serviciul de Investigații Criminale prin adresa cu nr. 2683/20.09.2023 cu privire la încălcarea legislației care protejează patrimoniul cultural național (Necropola orașului antic Tomis este un sit arheologic de categoria A-importanță națională), respectiv art. 25 și 28 din OG 43/2000, art. 55 din Legea 422/2001 și art. 10 lit a. și art. 24 lit a. din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii", se arată în răspunsul transmis de Direcția Județeană pentru Cultură Constanța la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța.
Dat fiind datele din teren, sesizarea ar putea fi preludiul unui dosar penal pentru eliberarea autorizaţiei de construire fără autorizaţie de la Direcţia de Cultură împotriva emitentului, respectiv Primăria Constanța, în condițiile în care semnatarii pentru legalitatea a oricărui certificat de urbanism este primarul, arhitectul-șef și secretarul general.
Ce spune Primăria Constanța?
Biroul de presă al municipalității a precizat pentru ZIUA de Constanța că până în acest moment „nu a fost primit niciun document din care să reiasă că Primăria ar fi parte a unui dosar penal generat de lucrările de la spitalul modular".
Totodată, reprezentanții Primăriei Constanța au mai transmis că dețin aprobarea autorizație de la Ministerul Culturii pentru lucrările desfășurate.
Despre investiție
Corpul modular va avea 52 de paturi din care 10 paturi de ATI si va fi dotat cu Computer tomograf, RMN, farmacie și laborator.
Structura modulară a fost gândită ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și va asigura completarea serviciilor medicale pentru această unitate. Serviciile de imagistică sunt o premieră pentru SCBI care nu a avut in dotare CT și RMN.
Valoarea noului Spital modular este de 10 milioane de euro, iar termenul de finalizare este de 4 luni de la data începerii lucrărilor. Proiectul vine în completarea amplelor lucrări de modernizare, reabilitare energetică ți consolidare ale clădirii vechi a spitalului care se afla la stadiul de realizare a proiectului tehnic.
Reconstrucția clădirii vechi de 85 de ani urmează să demareze anul viitor după finalizarea spitalului modular. În acest moment, Contractul de finanțare pentru reabilitarea și consolidarea clădirii edificată în 1938 este semnat și are o valoare de aproximativ 27,8 milioane de lei, cu TVA, dintre care 11,8 milioane sunt alocați consolidării.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Lucrări fără aviz de la Cultură în sit-ul din curtea Spitalului de Boli Infecţioase Primăria Constanța s-ar putea alege cu dosar penal!
UPDATE Au emis autorizația de construire pentru spitalul modular fără avizul de la Ministerul Culturii. Primăria Constanța riscă o amendă de 50.000 de lei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii