Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la IGSU Două nave de căutare-salvare ar urma să intre în dotarea ISU Constanța

ro

25 Jun, 2024 14:57 871 Marime text
Încă din data 27 iulie 2023, IGSU a întreprins demersuri pentru modificarea structurii organizatorice a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, sens în care, organigrama a fost suplimentată cu o nouă subunitate, respectiv Detașamentul Special Naval, care asigură îndeplinirea atribuțiilor stabilite în sarcina Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor la navele aflate în porturi și în apele teritoriale române, respectiv la platforme maritime de foraj și extracție. 

„Pentru ca cele două nave să devină funcționale și să poată executa misiuni de stingere și căutare-salvare pe mare, încă din anii trecuți am manifestat preocupare pentru încadrarea cu personal de specialitate pentru cele 160 de posturi necesare pentru ambele ambarcațiuni (20 de persoane/4 ture/2 nave).

Important de menționat este faptul că, pe lângă personalul specializat de stingerea incendiilor, în componența membrilor echipajului se regăsesc și categorii specializate de personal navigant (comandant de navă, electrician, motorist, șef mecanic etc.) pentru care sunt necesare proceduri specifice de recrutare din rândul instituțiilor aparținând sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Modalitățile prin care se realizează selecția/procedurile de ocupare a posturilor vacante pentru ultima categorie menționată sunt prin transfer, mutare (la cerere sau în interesul serviciului pentru posturile vacante de conducere și de execuție) ori recrutare din rândul absolvenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța, promoțiile 2024-2027“ - au precizat reprezentanții IGSU.


De asemenea, pentru eficientizarea procesului de selecție în vederea ocupării personalului care va încadra aceste ambarcațiuni, IGSU a făcut demersuri pentru promovarea unui memorandum care să permită organizarea concursurilor din sursă externă. Mai mult, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Constanța a desfășurat interviuri pentru ocuparea posturilor de execuție vacante din cadrul componentei de intervenției a navei multirol, fiind identificate 43 de cadre militare care și-au exprimat intenția de participare la selecția organizată în acest sens.

„Pentru finalizarea acestui proces, în perioada următoare vor fi demarate procedurile de mutare  a subofițerilor, în mod etapizat, pentru asigurarea capacității de răspuns la nivelul structurilor de intervenție.

Totodată, înainte de recepționarea navelor multirol, studenți din anii terminali ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și absolvenții promoției 2023 de maiștri militari repartizați la IGSU au urmat stagii de pregătire/instruiri de profil, pe serii, în șantierele navale din Olanda și din România aparținând Damen. 

Procentul de încadrare cu personal, la acest moment, este de aproximativ 28%, iar acesta va continua, astfel încât, în cel mai scurt timp, posturile prevăzute să fie încadrate cu personal care să permită executarea misiunilor cu acest tip de ambarcațiune.

Facem precizarea că în momentul în care vom avea angajați doi ofițeri comandanți de navă, cu personalul existent vor putea fi executate misiuni pe mare. 

Asigurăm opinia publică de faptul că dotarea cu tehnică performantă de intervenție rămâne prioritatea 0 a instituției noastre și că vom depune în continuare eforturile necesare pentru ca mijloacele performante să asigure succesul misiunilor derulate în sprijinul cetățeanului, inclusiv pe mare“ - au precizat reprezentanții IGSU.

CITEȘTE ȘI: 

Este oficial!Șantierul Mangalia intră în insolvență! (MINUTĂ)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii