Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:16 28 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial Guvernul României inițiază negocierile cu BERD pentru achiziția prin intermediul CN APM Constanța a Portului Giurgiulești din Republica Moldova

ro

28 Aug, 2024 15:53 194 Marime text
Nave. Foto: ZIUA de ConstanțaGuvernul României a aprobat astăzi în Ședință iniţierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea achiziţionării de către statul român, prin intermediul Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime" S.A. Constanţa, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a acţiunilor Danube Logistics SRL deţinute de către BERD în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica MoldovaActul normativ aprobă constituirea unei comisii de negociere și inițierea negocierilor cu BERD pentru achiziționarea, de către statul român, a acțiunilor Danube Logistics SRL deținute de către BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) din Republica Moldova.

Potrivit Guvernului României, echipa va fi formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ministerului Finanțelor (MF), Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) și ai altor instituții relevante. Achiziția acțiunilor se va face prin intermediul Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, societate comercială aflată sub autoritatea MTI.

Portul Giurgiulești este un nod logistic de importanță strategică care oferă importatorilor și exportatorilor servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală. Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și o capacitate de până la 10.000 tone. În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust. De exemplu, există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere.

Statul român și-a exprimat interesul către BERD pentru achiziționarea respectivelor acțiuni, ținând cont de concurența dintre Portul Constanța și celelalte porturi din bazinul Mării Negre și cele ale statelor membre ale UE, precum și în contextul extinderii Portului Constanța și transformării acestui port într-un lider de piață pentru zona Centrală și de Sud-Est a Europei.

Citește și: 

Guvernul României intenționează să cumpere Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova de la BERD
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii