Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omagiu adus preotului Nicolae Steinhardt. A fost coleg de liceu cu Constantin Noica

ro

29 Jul, 2024 16:57 160 Marime text
Nicolae Steinhardt. Sursă foto: basilica.ro
  • A studiat la Liceul „Spiru Haret”, avându-i colegi pe Constantin Noica, Mircea Eliade, Arșavir Acterian, Haig Acterian, Alexandru Paleologu, Dinu Pillat și Marcel Avramescu.

În urmă cu 112 ani se năștea Nicu-Aurelian Steinhardt, fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt.

În timpul liceului a fost coleg cu Constantin Noica, Mircea Eliade, Arșavir Acterian, Haig Acterian, Alexandru Paleologu, Dinu Pillat și Marcel Avramescu.

S-a remarcat ca jurist, absolvind în anul 1934 Facultatea de Drept din București și în 1936 a devenit doctor în drept constituțional cu tema „Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional. Critica operei lui Léon Duguit”. 

În 1939 s-a angajat redactor la „Revista Fundaţiilor Regale”,  dar și colaborator la mai multe reviste: „Revista burgheză”, „ Libertatea”, „Universul literar” și altele.

Pe 31 decembrie 1959 a refuzat să fie martor pentru procesul Noica. Astfel că, a fost condamnat în „Lotul Pillat-Noica” la 13 ani de muncă silnică sub acuzația de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

Nicolae Steinhardt s-a convertit la Ortodoxie, fiind botezat în 15 martie 1960 de ieromonahul Mina Dobzeu.

A fost eliberat, în august 1964, după 5 ani de pușcărie și a intrat mai târziu în monahism la Mănăstirea Rohia (16 august 1980).

A publicat o serie de cărți despre spiritualitatea creștină, însă volumul „Jurnalul Fericirii” este emblematic pentru personalitatea lui Nicolae Steinhardt. Cartea a fost tradusă în italiană, spaniolă, engleză, portugheză, greacă, maghiară, ebraică, franceză și germană.

Sursă foto și de documentare: basilica.ro

Citește și:

In memoriam Valeriu Traian Frențiu, episcop, deținut în lagărul de la Sighet și beatificat de Papa Francisc
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii