Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:58 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OMD-urile de pe litoral protestează! Stop ordonanţei care afecteaza turismul românesc!

ro

20 Dec, 2024 16:36 232 Marime text
  • OMD-urile din Constanţa, Mangalia şi Mamaia solicită Guvernului să păstreze voucherele de vacanţă, avertizând asupra impactului negativ al eliminării acestora asupra turismului şi economiei.
  • Voucherele de vacanţă au stimulat investiţiile, au redus turismul nefiscalizat şi au menţinut resursele financiare în România

Mediul de afaceri din turismul de pe litoral (peste 150 mii structuri de cazare de primire turistică,destinaţie principală de vacanţă de turism şi tratament a Romaniei), îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia Guvernului de a elimina voucherele de vacanţă, măsură ce va avea un impact negativ, major în sectorul turistic şi cu efecte în lanţ în economia naţională.

OMD Judeţean Constanţa împreuna cu OMD Mangalia,OMD Mamaia,OMD Mamaia Nord, în calitate de organizaţii reprezentative ale industriei turismului,fac apel la Guvernul României să reevalueze această decizie, să prioritizeze deciziile strategice privitoare la bugetul de stat şi să pastreze un cadru legislativ stabil, care să asigure dezvoltarea sustinută a turismului românesc, se arată în comunicatul de presa OMD Mamaia Constanța referitor la schimbările privind voucherele de vacanță.

Ce spun reprezentanții OMD Mamaia Constanța

În acest sens, argumentăm: 

1. Voucherele de vacantă - un motor al dezvoltării turismului! 

Introduse ca o politică de stimulare economică, voucherele de vacanţă au demonstrat în ultimii ani că reprezintă un instrument vital pentru dezvoltarea turismului românesc. Acestea au contribuit la:

• Creşterea investiţiilor în infrastructura turistică. Multe hoteluri de 4 şi 5 stele, aflate în construcţie sau modernizare, au fost posibile datorită acestui stimulent financiar.
• Reducerea turismului nefiscalizat, prin dublarea numărului unităţilor clasificate în ultimii 10 ani.

• Menţinerea voucherelor în circuitul turistic, generează de altfel, venituri la buget recuperându-se peste 60% din valoarea lor prin TVA, structura impozitelor etc.
• Menţinerea resurselor financiare în România, reducând scurgerile valutare către alte destinaţii precum Grecia, Turcia sau Bulgaria cu impact în deficitul bugetar.
• Sursa de modernizare a infrastructurii turistice, premisă a reluarii fluxului de turişti străini.
• Păstrarea predictibilităţii legislaţiei şi politicilor economice. 


2. Impactul eliminării voucherelor de vacanţă Renunţarea la această politică ar avea consecinţe semnificative: 

• Reducerea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector care contribuie semnificativ la economia naţională.

• Acces limitat la vacanţe şi tratamente pentru românii cu venituri modeste și familii cu copii, care, datorită acestor vouchere, au avut pentru prima dată şansa de a se bucura de concedii, vacanţă şi sănătate.
• îngheţarea investiţiilor, creşterea şomajului, pierderea încrederii investitorilor privaţi pe fondul lipsei de coerență şi predictibilitate în deciziile economice.
• Impact negativ asupra industriilor conexe, precum transportul, alimentaţia publică, cultura şi agrementul, care depind de turism pentru a-şi menţine activitatea. În timp ce alte state europene alocă resurse pentru susţinerea turismului, Guvernul României pare să ignore importanţa acestui sector strategic, punând în pericol progresele realizate în ultimii ani. 

3.Un apel pentru responsabilitate şi viziune

Susţinem respectarea O.U.G. nr. 8/2009, legea nr.94/2014 aprobate cu modificările şi completările ulterioare în perioada ianuarie 2024 -31 decembrie 2026.

„Eliminarea voucherelor de vacanţă este echivalentă cu tăierea aripilor unui sector care, prin fiecare investiţie şi fiecare turist atras, contribuie semnificativ la creşterea economică a României. Voucherele sunt mai mult decât un beneficiu" — sunt o investiţie strategică care stimulează economia, menţine banii în ţară şi contribuie la un climat socio-economic sănătos. 


Citește și:

LIVE TEXTOrganizația de Management al Destinației Mamaia Constanța, bilanț la finalul anului 2024

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii