ONG Mare Nostrum Evenimentul GREENWEEK, pe faleza Cazinoului din Constanța
ONG Mare Nostrum: Evenimentul GREENWEEK, pe faleza Cazinoului din Constanța
31 May, 2021 17:45
ZIUA de Constanta
1577
Marime text
- În acest an, evenimentul GREENWEEK va avea loc pe data de 4 iunie, Faleza Cazino Constanța și se desfășoară sub egida European Maritime Day in my country și Green Week Partner Event.
Scopul evenimentului este de a atrage atenția, odată în plus, asupra problemei deșeurilor marine și a poluării apelor.
Pe 4 iunie, începând cu ora 15.00, pe faleza CAZINO CONSTANȚA se va desfășura evenimentul GREENWEEK, un eveniment cu tradiție pentru Ong Mare Nostrum. Acesta este primul eveniment fizic pe care organizația îl desfășoară după o perioadă de 2 ani de zile: „Noi am organizat evenimente și în perioada pandemiei, evenimente online. Trebuie să recunoaștem că nu este același lucru. Educația și informarea se fac cel mai bine față în față, pentru ca mesajul să fie transmis eficient. Și avem nevoie de educație și informare, mai ales în ceea ce privește reducerea cantității de deșeuri marine, o problemă ce pare a deveni din ce în ce mai spinoasă”, spune Anca Maria Gheorghe.
În ce constă evenimentul?
Această ediție de GREEN WEEK se desfășoară sub umbrela European Maritime Day in my country & Green Week Partner event. Fiecare țară va avea evenimente dedicate în această săptămână: ”În România, din cele 14 evenimente înregistrate, mai mult de 8 sunt ale ONG Mare Nostrum, lucru care ne bucură, pentru că putem să punem România și Constanța pe harta evenimentelor europene. Pentru că ne focusăm pe #zerowaterpollution, ediția din acest an va fi dedicată deșeurilor marine, în principal și a modului în care putem reduce cantitatea de deșeuri, pentru a avea plaje curate și oraș mai curat”, menționează Anca Maria Gheorghe.
Constănțenii care vor fi pe faleza Cazino Constanța vineri, între 15:00-19:00, vor putea afla mai multe informații despre acest subiect de la echipa ONG Mare Nostrum și voluntarii organizației.
Panouri vorbitoare
Voluntarii ONG Mare Nostrum s-au pregătit special pentru acest eveniment și au creat panouri mobile, pe care le vor purta în aria de desfășurare a evenimentului. Panourile conțin informații esențiale despre subiect, precum și îndemnuri de a acționa în direcția reducerii cantității de deșeuri marine. Panourile au fost realizate de voluntarii ONG Mare Nostrum. Toți cei care au întrebări legate de subiectul deșeurilor marine, le pot adresa și voluntarilor organizației, care s-au pregătit temeinic pentru acest subiect.
Expoziție plase abandonate
Plasele abandonate reprezintă tot un deșeu, destul de des întâlnit în Marea Neagră și nu numai. Acestea reprezintă o problemă globală, pentru care nu există suficient de multe reglementări legale/ administrative. Pentru această ediție de GREEN WEEK, am ales să realizăm o expoziție de plase abandonate, cele pe care le-am ”pescuit” de pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc, aduse fiind de ape.
Alături de alte echipamente de pescuit, acestea reprezintă 27% din totalul deșeurilor marine, fiind o problemă care se regăsește la nivel global. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri înregistrate și pentru a crește gradul de conștientizare în rândul grupurilor țintă, ONG Mare Nostrum, alături de PETROM au luat inițiativa într-un proiect inedit pentru Marea Neagră!
Proiectul se numește “Criminalul” tăcut din Marea Neagră – Plasele de pescuit abandonate 2.0 și are ca scop reducerea impactului rezultate în urma activităților maritime, în special a pescuitului. Activitățile din cadrul proiectului, vizează studii privind uneltele de pescuit și monitorizarea deseurilor ce se prind in acestea, precum și ateliere destinate grupurilor de persoane direct interesate: ” Plasele de pescuit abandonate, pierdute sau aruncate în mediul marin reprezintă aproximativ o treime din deșeurile marine găsite în mările europene sau peste 640.000 t/an. Acestea sunt concepute să fie durabile, prin urmare au nevoie de sute de ani pentru a se degrada; de exemplu, plasele monofilament se degradează în aproximativ 600 de ani. De aceea, este foarte important ca acestea să fie ridicate din Marea Neagră sau de pe porțiunile de plajă”, spune Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.
Plasele vor avea câte un mesaj atașat, pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestei probleme existente și la Mare Neagră.
Smash the Trash Challenge
Tot pe 4 iunie, câștigătorii challenge-ului Smash the Trash vor intra în posesia premiilor. Smash the trash este o provocare online, lansată de ONG Mare Nostrum, prin care constănțenii au fost provocați să fie creativi și să găsească o activitate inedită de igienizare, după ce au primit câteva sugestii de la Ong Mare Nostrum, cum ar fi: adună 5 deșeuri roșii sau strânge 10 deșeuri diferite, toate din plastic. ” Cei care s-au înscris au postat o poză pe profilul lor cu activitatea pe care au făcut-o. În descriere, au povestit ce anume au făcut și în ce a constat efectiv activitatea, dând un tag și către 3 prieteni, pentru a da provocarea mai departe”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator Departament Evenimente Publice în cadrul ONG Mare Nostrum
Green Week este un eveniment anual internațional, pe care ONG Mare Nostrum îl punctează prin activități prietenoase cu mediul în prima săptămână din luna iunie.
Green Week se desfășoară în săptămâna de început de iunie, săptămână în care ONG Mare Nostrum organizează evenimente ce vin să tragă semnale de alarmă asupra tuturor problemelor ce țin de mediul înconjurător și utilizarea rațională a resurselor, dar mai ales de conservarea ecosistemului marin.
Eveniment susținut de OMV Petrom.
Proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a publicului și reducerea deșeurilor marine în vederea protecției ecosistemului Mării Negre” (LitOUTer) are ca scop creșterea gradului de conștientizare asupra deșeurilor marine, promovând acțiunile comune de reducere a deșeurilor fluviale și marine în țările riverane Mării Negre, partenere în cadrul acestuia (Turcia, România, Bulgaria și Georgia).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii