Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:46 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ONG Mare Nostrum - „Ziua Delfinului vine cu surprize pentru toți cei care iubesc delfinii“

ro

26 Jul, 2022 16:47 1614 Marime text
  • Ziua Delfinului se va desfășura în perioada 1-5 august și va cuprinde mai multe activități.

Ong Mare Nostrum te ia pe mare, pentru a cunoaște delfinii în mediul lor natural, pe 1 și 3 august! Poți ocupa unul din locuri, dacă participi la concursul lansat de organizație pe contul de instagram!

Ziua Delfinului vine cu surprize pentru toți cei care iubesc delfinii!

În acest an, faci cunoștință cu activitățile de monitorizare a cetaceelor din Marea Neagră, pe care organizația le efectuează constant în timpul anului, pentru conservarea biodiversității marine:

„Am hotărât ca în acest an să implicăm activ constănțenii și toți iubitorii de delfini în activitățile noastre de monitorizare terestră și acvatică, pentru că în acest fel pot înțelege mult mai bine ce facem. Monitorizările terestre și acvatice sunt o componentă importantă a ONG Mare Nostrum, dincolo de deplasările pe care le facem atunci când primim sesizări legate de cazurile de cetacee eșuate”, spune MARIAN PAIU, directorul executiv al organizației.


În ce constă concursul?

Iubitorii de delfini pot câștiga 2 locuri pe mare, alături de echipa ONG Mare Nostrum, un loc pe 1 august și unul pe 3 august, dacă se înscriu la concursul semnalizat pe contul de instagram ongmarenostrum. Concursul se desfășoară doar pe instagram, în perioada 20-27 iulie. Dacă vrei ca locul să fie al tău, ai de făcut 2 lucruri!

Follow pagina ongmarenostrum, pe #instagram

Care este programul din acest an pentru Ziua Delfinului?

Ziua Delfinului se va desfășura în perioada 1-5 august și va cuprinde mai multe activități, în care se poate implica și publicul ce vrea să afle mai multe informații despre cum se efectuează monitorizările acvatice și terestre ale delfinilor.


Luni – 1 August – ieșire pe mare –velierul Edith –  comandant Pădineanu Adrian

Marți – 2 August – ieșire pe teren – punct fix– zona Cazino Constanța. De asemenea, între orele 19:00-20:30, pe faleza Cazino Constanța- Zona statuia lui Eminescu, ONG Mare Nostrum va fi prezent cu un stand, scopul fiind de a informa turiștii și constănțenii cu privire la activitățile organizației, date esențiale despre delfini și modul în care se pot implica pentru a susține activitățile organizației.

Miercuri – 3 August – ieșire pe mare – Zona Mangalia –velierul Lindor – comandant Tudor Alexandru

Joi – 4 August – ieșire pe teren – punct fix, digul de Nord al portului Constanța


Vineri, 5 August, Ziua Delfinului va fi organizată la Vadu, evenimentul fiind susținut de Black Sea Oil and Gas.

În cadrul acestui eveniment, participanții vor primi informații esențiale legate de cetaceele din Marea Neagră, activitățile pe care ONG Mare Nostrum le organizează privind conservarea biodiversității, vor avea parte de diferite provocări cu premii și vor putea dona pentru a susține activitățile organizației. Sumele donate vor fi folosite integral pentre susținerea costurilor privind deplasările la cazurile de cetacee eșuate, precum și pentru reparația RIB-ului ONG Mare Nostrum(ambarcațiune de 4.5 m), care să faciliteze accesul acvatic la cazurile semnalate.

De ce Ziua Delfinului este importantă?

În doar jumătate de an, ONG Mare Nostrum a înregistrat 160 de delfini și marsuini eșuați de-a lungul litoralului românesc. Cel mai mare număr înregistrat în ultimii 20 de ani într-o perioadă atât de scurtă. ONG Mare Nostrum coordonează, fără întrerupere și în mod voluntar, rețeaua de observatori voluntari și raspunde apelurilor de urgență direcționate către numărul 0763 255 731 de 12 ani, înregistrând anual în medie  80-90 de exemplare eșuate pe plajele românești. 

Deși, în anii precedenți a mai fost înregistrat un număr mare anual, 2012 – 177 de exemplare și 2017 – 139 de exemplare, anul acesta doar în prima jumătate a anului am înregistrat un număr record de 160 de exemplare, unde 80 de exemplare au eșuat doar în luna iunie și 60 în mai, depășind cu mult media anuală și apropiindu-se de cel mai negru an, și anume 2012.

Din păcate, 63% din exemplare eșuate au fost în stare avansată de descompunere și nu s-a putut identifica cauza morții. Pentru restul exemplarelor (37%) au fost stabilite cauzele morții ca fiind naturale (15%) sau de natură antropică (22% – prinderi accidentale în plasele de pescuit). De asemenea, am înregistrat cele mai multe cetacee eșuate vii și anume 7 exemplare (3 delfini comuni și 4 marsuini dintre care 1 pui). Unii marsuini aveau semne de inaniție și probleme de orientare. Toate exemplarele s-au întors în mediul natural.

Evenimentul este înscris la EMDInMyCountry și figurează ca partener pe lista oficială a evenimentelor europene .

Evenimentul face parte din cadrul proiectului VADUrabil, finantat de Black Sea oil and Gas
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii