Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operatori economici din domeniul panificaţiei, amendați de ANPC. Ce nereguli au fost constatate?

ro

10 Jul, 2024 14:31 385 Marime text
Sursa foto: Pixabay




 
  • Echipele de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de aproximativ 2,6 milioane lei unor operatori economici care comercializau pâine şi produse de panificaţie, în urma unor verificări efectuate în perioada 10 - 21 iunie.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis miercuri, în perioada menţionată, ANPC a desfăşurat, la nivelul întregii ţări, o amplă campanie de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul comercializării, etichetării, prezentării şi publicităţii pâinii şi produselor de morărit şi panificaţie, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte pâinea şi produsele de panificaţie, au fost controlaţi 745 operatori economici, 644 dintre aceştia nerespectând prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor. Totodată, au fost verificate circa 40 tone de pâine şi produse de panificaţie.

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dispus unele măsuri, respectiv 560 amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 2,6 milioane lei şi 297 avertismente. Totodată, inspectorii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 12 tone de pâine şi produse de panificaţie în valoare de peste 80.000 lei, precum şi oprirea temporară de la comercializare a 2,7 tone de pâine şi produse de panificaţie până la remedirea deficienţelor de etichetare.

Principalele abateri constatate au fost: comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, lipsa inscripţionării sau înscrierea eronată, pe etichetă, a datei durabilităţii minimale, comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate şi comercializarea unor produse care nu se încadrează în cantitatea netă declarată.

Pe de altă parte, comisarii ANPC au constatat deficienţe de etichetare prin care nu erau oferite consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit, lipsa informării consumatorilor referitor la ingredientele din care sunt compuse produsele comercializate, aditivii alimentari utilizaţi, valorile nutriţionale şi nerespectarea afişării denumirii furnizorului de pâine, a denumirii produselor livrate şi a preţului de vânzare cu amănuntul al acesteia, exprimat în lei/kg şi lei/bucată.

Pe lista de abateri se mai află: comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare, lipsa afişării componentelor cu efecte alergene la locul de comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, în vrac sau sub formă ambalată, lipsa inscripţionării cantităţii nete şi a listei ingredientelor sau înscrierea eronată a acesteia, lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare-caracterizare şi folosirea unor produse şi proceduri nesigure în cadrul serviciilor prestate.

Comisarii ANPC au mai constatat inscripţionarea unor informaţii care puteau induce în eroare consumatorii, nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare, producere şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, nerespectarea temperaturii de păstrare indicată de producător, lipsa afişării preţurilor sau neafişarea acestora în mod vizibil şi lizibil, nerespectarea regimului promoţiilor, utilizarea unor mijloace de măsură şi control neverificate metrologic şi lipsa autorizaţiilor de funcţionare.

În ceea ce priveşte produsele de morărit, au fost controlaţi 184 operatori economici la 112 dintre aceştia înregistrându-se nereguli, şi au fost verificate circa 32 tone produse de morărit.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost dispuse următoarele sancţiuni: 94 amenzi contravenţionale în valoare de peste 500.000 lei, oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 5 tone de produse şi oprirea temporară de la comercializare a circa 1,2 tone de produse pentru deficienţe de etichetare.

Printre cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost: comercializarea produselor infestate cu insecte, comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate, deficienţe de etichetare prin care nu erau oferite consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit, inclusive a ţării de provenienţă a produsului.

Totodată, inspectorii ANPC au mai constatat comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare, lipsa informării consumatorilor referitor la ingredientele din care sunt compuse produsele comercializate, precum şi a valorilor nutriţionale, nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare, producere şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, lipsa afişării preţurilor sau neafişarea acestora în mod vizibil şi lizibil, precum şi a preţului pe unitate de măsură, nerespectarea regimului promoţiilor. 
 
 
Citește și
 
 Agenții economici de pe litoral, la control! Au fost vizați cei din Constanța și stațiunile Mamaia, Neptun și Saturn
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii