Opt ani de la accidentul aviatic din Apuseni. Ce alte evenimente au marcat ziua de 20 ianuarie
Opt ani de la accidentul aviatic din Apuseni. Ce alte evenimente au marcat ziua de 20 ianuarie
20 Jan, 2022 10:47
ZIUA de Constanta
1394
Marime text
Accidentul aviatic din Munții Apuseni (Zborul RFT111 al Școlii Superioare de Aviație Civilă) a fost un eveniment care a avut loc la 20 ianuarie 2014, când un avion YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islander care executa o cursă umanitară, a executat o aterizare forțată într-o zonă împădurită din Munții Apuseni la o altitudine de circa 1600 m, lângă satul Petreasa din comuna Horea, situat la limita dintre județele Cluj și Alba.
Avionul, pilotat de Adrian Iovan în calitate de comandant și Răzvan Petrescu în calitate de copilot, transporta la acel moment o echipă de cinci cadre medicale de la București la Oradea. În acest accident au murit comandantul și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul și cei patru medici au fost răniți.
Raportul final elaborat de către autoritatea națională de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă și comunicat la 19 octombrie 2015, a relevat că determinantă în producerea accidentului a fost oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor. Cauzele favorizante au fost evaluarea eronată a factorilor de risc specifici desfășurării acestui zbor, precum și mai multe decizii eronate ale comandantului aeronavei.
Analiza activității de căutare și salvare a victimelor accidentului, care activitate s-a desfășurat cu întârziere, a relevat o serie de deficiențe ale sistemului național responsabil de gestiunea unor situații de urgență, deficiențe printre care s-au numărat unele reglementări specifice sau proceduri, precum și comunicarea defectuoasă între instituțiile responsabile. Ca efect, câteva dintre persoanele cu funcții de conducerea în structurile responsabile pentru căutarea și salvarea victimelor și-au dat demisia sau au fost eliberate din funcție.
Au fost deschise două anchete. Prima a vizat aeronava, care a prezentat riscuri de zbor, iar a doua a vizat intervenția echipelor de salvare, care au ajuns cu întârziere. Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat că ia în calcul anchetarea modului în care au acționat autoritățile în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, scrie wikipedia.org.
În afară de investigațiile autoritățile aviatice, au fost deschise și două anchete din partea Parchetului Curții de Apel Alba privind încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor și vătămare corporală din culpă. Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat că aeronava nu a fost dotată cu cutie neagră, urmând să fie expertizate celelalte instrumente de bord, pentru a se verifica dacă au funcționat corect.
Ce alte evenimente au marcat istoria zilei de 20 ianaurie
1390: S-a încheiat tratatul de la Lublin dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești (1386 - 1418), și Wladislaw al II-lea Jagello, regele Poloniei (1386-1434).
1527: Începe prima domnie a lui Petru Rareș în Moldova.
1880: A apărut, la București, revista "Literatorul", sub conducerea lui Alexandru Macedonski.
1884: Ia ființă, din inițiativa lui Spiru Haret, "Casa pentru ajutorul școalelor".
1920: Guvernele României, Cehoslovaciei și Regatului sîrbilor, croaților și slovenilor cer Conferinței ambasadorilor să interzică revenirea pe tronul Ungariei a habsburgilor, subliniind că ei nu vor tolera o asemenea tentativă.
1921 Submarinul britanic K-Class H5 K5 se scufunda în Canalul Mânecii; toate cele 56 de pe masă mor.
1928: Are loc premiera filmului "Năpasta", după I.L. Caragiale.
1937; Franklin D. Roosevelt depune jurământul pentru al doilea mandat ca președinte al SUA; este prima dată când are loc o inaugurare prezidențială la 20 ianuarie, de când al 20-lea amendament a schimbat datele mandatelor prezidențiale.
1941: Un ofițer german este ucis la București, România, declanșând o rebeliune și un pogrom din partea Gărzii de Fier, ucigând 125 de evrei și 30 de soldați.
1942: SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich și alți oficiali din Germania Nazistă au ținut Conferința de la Wannsee în care au discutat implementarea „Soluției finale a problemei evreiești”.
1947: SUA semnează Tratatul de pace cu România.
1950: Capitala statului Israel este transferată de la Tel Aviv la Ierusalimul de Vest, împreună cu instituțiile centrale și ale administrației de stat. Statele lumii nu recunosc acest act și își mențin misiunile diplomatice la Tel Aviv.
1961: Democratul John F. Kennedy este inaugurat cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite, devenind cel mai tânăr bărbat care a fost ales în această funcție și primul catolic.
1964: Membrii trupei britanice The Beatles au lansat primul lor album în SUA, Meet the Beatles.
1969: Republicanul Richard Nixon devine cel de-al 37-lea președinte al Statelor Unite.
1969: Primul pulsar este descoperit în Nebuloasa Crabului.
1992: Zborul Air Inter 148, un Airbus A320-111, se prăbușește într-un munte în apropiere de Strasbourg, Franța, ucigând 87 din cele 96 de persoane aflate la bord.
1993: Democratul Bill Clinton devine cel de-al 42-lea președinte al Statelor Unite.
1999: A cincea mineriadă: Minerii părăsesc Târgu Jiu, în direcția București. Președintele convoacă parlamentul în sesiune extraordinară. Guvernul este gata să negocieze, cu condiția ca minerii să se oprească. Aceștia sunt gata să discute, dar numai cu primul ministru. În jurul orei 18:00, cei aproximativ 10.000 de mineri ajung la Horezu.
2004: Președintele Ion Iliescu i-a decernat Regelui Mihai I, Marele Premiu al Institutului Cultural Român.
2009: Democratul Barack Obama este inaugurat ca cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, devenind primul președinte afro-american al Statelor Unite.
2014: Se petrece accidentul aviatic din Munții Apuseni din 2014, în care sunt 2 morți și 5 răniți.
2016: NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au anunțat că anul 2015 a fost cel mai cald an din istorie de la începutul înregistrărilor meteorologice în 1890.
2021: Democratul Joe Biden este inaugurat ca ce de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. La 78 de ani, devine cea mai în vârstă persoană inaugurată vreodată. Kamala Harris devine prima femeie vicepreședinte a Statelor Unite
Aniversări
1946: David Lynch, regizor american
1975: Pavel Bartoș, actor român
Sărbători
Sf. Cuv. Eftimie cel Mare,Sf.Cuv.Lavrentie de Cernigov (calendar crestin-ortodox, greco-catolic)
Sf. Mc. In, Pin și Rim,Sf.Mc.Vas,Eusebiu,Eutihiu și Vasilid(calendar crestin-ortodox)
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii