Ora de vară 2025. Ce se întâmplă cu propunerea Comisiei Europene, de eliminare a schimbării orei
Ora de vară 2025. Ce se întâmplă cu propunerea Comisiei Europene, de eliminare a schimbării orei
28 Mar, 2025 14:20
ZIUA de Constanta
559
Marime text



Anul acesta, România trece oficial la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie.
Ora de vară este ora legală adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori greșit numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă.
Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.
Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa
Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa, în urmă cu câțiva ani, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit să se ia până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă.
De asemenea, țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.
Astfe, la acest moment, situația rămâne neschimbată.
Ce urmează? Când se va schimba ora la ora de iarnă?
După trecerea la ora de vară în 30 martie 2025, următoarea schimbare de oră va fi trecerea înapoi la ora standard, cunoscută și ca ora de iarnă, care va avea loc în ultima duminică a lunii octombrie, pe data de 26 octombrie 2025, scrie oraexacta.eu. Aceasta implică reglarea ceasurilor înapoi cu o oră, la ora 3:00 dimineața, revenind astfel la fusul orar standard.
De ce se schimbă ora de iarnă cu ora de vară?
Schimbarea orei de iarnă cu ora de vară este o practică inițiată pentru a optimiza utilizarea luminii naturale și a reduce necesitatea iluminatului artificial. Această idee, propusă inițial de Benjamin Franklin în 1784, a fost adoptată oficial pentru prima dată de Germania în 1916, ca metodă de conservare a combustibilului în timpul Primului Război Mondial. Adoptând ora de vară, țările beneficiază de lumină naturală prelungită pe parcursul serilor, ceea ce corespunde cu perioada când zilele se alungesc de la echinocțiul de primăvară spre solstițiul de vară.
Legislația UE privind schimbarea sezonieră a orei
Schimbarea orei în Europa, primăvara și toamna, este un obicei care datează dinaintea Uniunii Europene. A fost introdus pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial pentru a se realiza economii de energie, fiind reintrodus în multe țări în anii ’70.
UE a legiferat pentru prima oară pe tema orei de vară în 1980, printr-o directivă care a coordonat practicile naționale existente pentru a contribui la buna funcționare a pieței unice.
Directiva actuală a intrat în vigoare în 2001. În conformitate cu dispozițiile sale, toate statele membre trec la ora de vară în ultima duminică a lunii martie și revin la ora standard („ora de iarnă”) în ultima duminică a lunii octombrie.
Citește și:
Când se trece la ora de vară 2025? Ceasurile vor fi date înainte și vom dormi mai puțin
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii