Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:24 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orașul latent - zonele industriale uitate pot deveni centre de interes

ro

07 Nov, 2024 11:54 1662 Marime text
Carbochim

Reconversia urbană redefinește orașele Europei prin revitalizarea spațiilor industriale neutilizate, transformându-le în centre urbane moderne, adaptate cerințelor și nevoilor actuale ale comunităților. Meritul major este acela că se asigură valorificarea teritoriului ce aparține orașului, reducând dezvoltarea haotică, care pune presiune pe dezvoltarea unei infrastructuri ineficiente. Totuși, această schimbare nu presupune întotdeauna ștergerea trecutului, ci, adesea, îl integrează armonios, asigurând continuitatea unei identități locale. Un exemplu remarcabil este fosta fabrică de textile Norblin din Varșovia, revitalizată într-un proiect mixed-use ce reunește spații comerciale, birouri și atracții culturale. În cadrul acestei transformări, echipamentele istorice ale fabricii au fost păstrate, restaurate și integrate în designul interior, oferind vizitatorilor și comunității o conexiune autentică cu trecutul locului. Acest model de conservare a patrimoniului industrial demonstrează cum trecutul și prezentul pot coexista armonios și sprijină ideea că istoria unui loc poate deveni un pilon pentru noile dezvoltări.
În aceeași direcție se îndreaptă și compania IULIUS, poate cel mai activ investitor în proiecte de regenerare urbană din România, care a schimbat perspectiva de abordare a procesului de dezvoltare. Cu o experiență de peste 25 de ani în transformarea orașelor din țara noastră, IULIUS și-a adaptat modelul de regenerare urbană axându-se pe revitalizarea terenurilor care sunt insuficient valorificate, cu un accent pe specificul local, particularitățile orașului și așteptările comunității, o rețetă de succes, dacă luăm în calcul performanțele proiectelor realizate deja în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, care au fost îmbrățișate de locuitori și care au devenit lidere de piață regionale, rezolvând, în același timp, probleme urbanistice. Recent, IULIUS s-a remarcat printr-o nouă abordare, de această dată de reconversie urbană, în Cluj-Napoca.   
CLUJ-NAPOCA IULIUS

Carbochim, poveste de succes în reconversia urbană
Un exemplu notabil al dedicării IULIUS pentru o dezvoltare urbană responsabilă este proiectul care transformă fosta platformă industrială Carbochim din Cluj-Napoca. Cu o istorie în producția industrială de 75 de ani, Carbochim este una dintre puținele fabrici care au supraviețuit privatizării și tranziției societății la capitalism, ba chiar reprezintă un reper industrial performant pentru Cluj-Napoca și pentru România. Însă, orașul s-a dezvoltat treptat în jurul fabricii, activitatea industrială s-a redus, iar din cele 14 hectare ale platformei, doar pe 30% mai era activitate. În rest, hale degradate și o insulă de căldură în  mijlocul orașului.
În locul unei simple reconversii a terenului, IULIUS a optat pentru o abordare inovatoare, care a permis atât continuarea activității economice a fabricii, cât și integrarea fostei zone industriale în peisajul urban modern. Compania a relocat unitatea de producție Carbochim într-o zonă optimă, retehnologizând-o, fără a întrerupe activitatea, contribuind astfel la dezvoltarea continuă a orașului. Un demers ce a presupus investiții de 7 milioane de euro.
Pe fosta platformă se pregătește terenul pentru un proiect mixed-use de jumătate de miliard de euro, un mini cartier care să susțină dezvoltarea întregii zone de nord a orașului. Iar amprenta locului va fi păstrată, IULIUS conservând două clădiri emblematice ale fabricii: clădirea administrativă, realizată din cărămidă roșie, și fosta hală industrială cu arcade, ambele urmând a fi transformate în spații cu funcțiuni culturale sau antreprenoriale.
Fosta clădire administrativă va deveni un centru dedicat birourilor și serviciilor, în timp ce fosta hală cu arcade va fi transformată într-un centru de arte performative – un spațiu unic în România, fiind pentru prima dată când un astfel de spațiu este integrat într-un proiect real estate. Aceste structuri restaurate vor îmbogăți peisajul arhitectural al orașului și vor servi drept repere culturale și istorice, conectând trecutul industrial al Clujului cu nevoile contemporane ale comunității.
Totodată, reconversia urbană creează o platformă pentru interacțiunea socială și culturală care depășește granițele unui simplu centru comercial. Transformarea clădirilor istorice în spații multifuncționale asigură o intersecție între trecutul orașului, prezentul dinamic și viitorul creativ.
Astfel, compania IULIUS extinde proiectul de reconversie urbană dincolo de funcționalitatea tradițională, de office sau de retail, creând un spațiu viu, cu o amprentă istorică, unde oamenii pot descoperi experiențe culturale și sociale într-un cadru unic.

Norblin Varșovia


Un spațiu neutilizat din inima Constanței renaște în cadrul unui nou proiect IULIUS
În Constanța, IULIUS aduce același spirit de reconversie industrială responsabilă, printr-un amplu proiect de regenerare, desfășurat pe 38 de hectare de teren din platforma Nord a companiei Oil Terminal. Acest demers va crea un pol de atracție urbană ce va reuni spații verzi extinse, o grădină botanică, facilități de recreere, zone de birouri și retail, clădiri cu funcțiuni publice, toate armonizate într-un concept care respectă specificul local.
Inițiativa de la Constanța este cel de-al patrulea proiect de regenerare urbană din portofoliul IULIUS și va reda comunității un spațiu industrial, neutilizat de peste un deceniu, printr-o structură concepută să fie activă tot anul. Această abordare contribuie la transformarea orașului într-o destinație pregătită să răspundă așteptărilor locuitorilor și turiștilor în căutare de experiențe autentice, într-un cadru urban revitalizat și verde.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii