Ordinul privind perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului pentru 2025, publicat în Monitorul Oficial
Ordinul privind perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului pentru 2025, publicat în Monitorul OficialLa data de 1 februarie 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul comun al MMAP și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale.
Refacerea populațiilor de pește și prohibiția contribuie la exploatarea durabilă a diferitelor specii și la protejarea ecosistemelor, în general. Efectele schimbărilor climatice au adus modificări pe care le simțim din ce în ce mai des și ocrotirea naturii este cel mai important lucru pe care îl putem face.
Prin aceste măsuri, asigurăm supraviețuirea speciilor de pești, menținem echilibrul ecologic în ecosistemele acvatice și susținem comunitățile de pescari. De asemenea, încintă Carasuhat este protejată. Păsările, peștii și apa vor fi parte, în continuare, din peisajul zonei, aducând beneficii înconjurătoare pentru natură și comunitate. La propunerea Guvernatorului ARBD, amenajarea agricolă Carasuhat, pe întregul suprafață acoperită de luciul de apă, a fost declarată zonă de protecție pentru resursele acvatice vii”, a precizat ministrul Mircea Fechet.
Potrivit acestui act normativ, se interzice pescuitul comercial, recreativ și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii, astfel:
- știucă, în perioada 1 februarie-20 martie, cu excepția zonelor aflate în perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, unde pescuitul comercial, recreativ și familial al speciei știucă este interzis în perioada 1 februarie - 7 iunie;
- șalăul și bibanul, în perioada 20 martie-07 iunie
- sturionii, tot timpul anului cu excepția pescuitului în scop științific;
- racul 𝗔𝘀𝘁𝗮𝗰𝘂𝘀 𝗹𝗲𝗽𝘁𝗼𝗱𝗮𝗰𝘁𝘆𝗹𝘂𝘀), ăn perioada 1 ianuarie - 𝟵9 aprilie și 1 - 30 septembrie, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”.
- pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii;
- lucrări în zona malurilor, taluzurilor și albiei minore, care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existența resurselor acvatice vii, cum ar fi îngustarea/bararea cursului apei, tăierea și recoltarea plantelor, arborilor și arbuștilor, extragerea de nămol, nisip și pietriș, a transmis Ministerul Mediului.
Pescarii ce desfășoară activități de pescuit recreativ pe teritoriul #ARBDD nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care au desfășurat activitatea.
Citește și:
Pescuit ilegal pe Dunăre. Amenzi aplicate în perioada ianuarie – noiembrie 2024
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp