Ordonanța „trenuleț”, publicată de Guvern. Măsurile vor fi adoptate de la 1 ianuarie 2025 (DOCUMENTE)
Ordonanța „trenuleț”, publicată de Guvern. Măsurile vor fi adoptate de la 1 ianuarie 2025 (DOCUMENTE)
29 Dec, 2024 13:53
ZIUA de Constanta
943
Marime text
- Ministerul Finanțelor a publicat duminică ordonanța cunoscută sub denumirea „trenuleț”, care prevede înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024, suspendarea noilor angajări și reducerea cheltuielilor publice.
Ministerul Finanțelor a anunțat oficial adoptarea ordonanței care îngheață salariile, blochează noi angajări la stat și vizează reducerea cheltuielilor bugetare. Guvernul este obligat să implementeze măsuri urgente pentru a remedia situația financiară a țării.
În acest sens, Ministerul Finanțelor a publicat duminică ordonanța cunoscută sub denumirea „trenuleț”, care prevede înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024, suspendarea noilor angajări și reducerea cheltuielilor publice. Aceste măsuri vin ca urmare a necesității de a corecta deficitele financiare lăsate de Guvernul Ciolacu 1.
Guvernul Ciolacu 2 este acum responsabil să aplice aceste măsuri pentru a opri creșterea cheltuielilor și pentru a reduce deficitul bugetar, conform angajamentelor luate în fața FMI pentru a menține ținta fiscală stabilită în toamna anului 2024.
Aceste măsuri, care vizează diverse categorii și cheltuieli bugetare, trebuie implementate începând cu 1 ianuarie. Ordonanța nu prevede creșterea taxelor și impozitelor, dar este posibil ca după alegerile prezidențiale din martie/aprilie 2025 să fie adoptate astfel de măsuri.
Principalele măsuri din Ordonanța „trenuleț” includ:
- Menținerea salariilor și pensiilor la nivelul din decembrie 2024: Salariile și beneficiile publice rămân neschimbate, iar pensile rămân inghețate, deși ar putea fi majorate după adoptarea bugetului pe 2025. Pensiile speciale și indemnizaţiile nu vor fi indexate cu inflația.
- Înghețarea angajărilor la stat: Se vor face angajări doar pentru posturi unice sau pentru cazuri în care procedurile de concurs au început deja. De asemenea, angajările vor fi posibile pe 15% din posturile vacante, conform unui sistem de înlocuire „la șapte plecări”.
- Alocațiile pentru copii rămân neschimbate: În 2025, indicatorul social de referință va rămâne la nivelul din 2024, ceea ce înseamnă că nu vor exista majorări pentru alocațiile copiilor și alte indemnizații sociale.
- Limitarea cheltuielilor suplimentare: Nu vor fi acordate premii sau bonusuri, iar plata sumelor din hotărâri judecătorești se va face pe parcursul mai multor ani.
- Reducerea posturilor și reorganizarea instituțiilor: Se va reduce cu 25% numărul instituțiilor subordonate, iar posturile vacante vor fi suspendate, cu excepția celor esențiale.
- Reducerea finanțării partidelor politice: Subvențiile acordate partidelor politice vor scădea cu 25% față de 2024.
- Prioritizarea investițiilor publice: Bugetul va fi direcționat către proiectele investiționale și cele finanțate din fonduri europene.
- Reducerea facilităților sociale: De exemplu, studenții vor beneficia de o reducere de 90% la transportul rutier și feroviar doar pe traseele către instituțiile de învățământ. Guvernul a renunţat la intenţia ca reducerea la transport local în comun şi transportul cu metroul să fie de 50%.
- Strategii fiscale și bugetare: Se va urmări reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2031, iar cheltuielile publice vor fi ajustate pentru a susține acest obiectiv.
Citește și:
CNSLR FrățiaToate Confederaţiile şi-au exprimat nemulţumirea faţă de „ordonanţa trenuleţ“
CNSLR FrățiaToate Confederaţiile şi-au exprimat nemulţumirea faţă de „ordonanţa trenuleţ“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii