Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Organizația de Tineret Forța Dreptei, filiala Constanța, scrisoare deschisă către primarul Chițac „Municipiul Constanța suferă, domnule primar...”

ro

31 May, 2022 21:45 1721 Marime text
Scrisoare deschisă către primarul Chițac, foto: facebook/ Tineret Forța Dreptei - ConstanțaOrganizația de Tineret Forța Dreptei, filiala Constanța e laborat o scrisoare deschisă către primarul Chițac.

Aceștia îți exprimă nemulțumirile referitoare la faptul că administrația publică a eșuat în a crea politici sustenabile pentru tineri, iar nemulțumirile acestora sunt cât se poate de clare. Constanța este percepută ca un loc al distracțiilor estivale și cam atât.

Constanța nu se poate dezvolta dacă vor fi deschise doar noi cluburi în nordul stațiunii Mamaia sau fluturând chei pe marginea drumului, acțiune prin care anunțăm turiștii că închiriem apartamente cu ziua., spun aceștia în scrisoare. 

Aceștia îi solicită primarului măsuri pentru a îmbunătăți oportunitățile pe care le avem în orașul nostru. 
 




Vă prezentăm conținutul integral al scrisorii adresate primarului Vergil Chițac 




Scrisoare deschisă către Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța

Domnule primar, pe 1 iunie aniversăm Ziua Copilului și ne întrebăm dacă în mod real chiar vă pasă de copiii și tinerii din Constanța? Deși este un oraș care oferă multe oportunități, fie că vorbim de educație, afaceri, recreere sau viață de noapte, nu putem ignora faptul că orașul suferă de așa numitul „brain drain” - foarte mulți tineri pleacă din Constanța la momentul începerii studiilor universitare, apoi se stabilesc și aduc plus valoare în locurile unde au studiat.

Recentul studiu efectuat de Consiliul Tineretului din România demonstrează că municipiul Constanța – Capitala Tineretului din România (2021-2022) este orașul cu cei mai nefericiți tineri. Paradoxal, nu-i așa?

Este clar că administrația publică a eșuat în a crea politici sustenabile pentru tineri, iar nemulțumirile acestora sunt cât se poate de clare. Constanța este percepută ca un loc al distracțiilor estivale și cam atât. Constanța nu se poate dezvolta dacă vor fi deschise doar noi cluburi în nordul stațiunii Mamaia sau fluturând chei pe marginea drumului, acțiune prin care anunțăm turiștii că închiriem apartamente cu ziua.


Cum să avem parte de o administrație eficientă când salariile abia dacă acoperă costul unei chirii? Toate administrațiile anterioare au contribuit, fiecare în felul său, la transformarea Constanței într-un imens sat cu ieșire la mare, fără oportunități pentru tinerii cu calificare și expertiză. De exemplu, un consilier juridic debutant în Primăria Constanța este remunerat cu 1.608 lei net, pe când cel mai mic salariu la supermarketul Lidl este de 2.900 de lei net. Cu un astfel de salariu credeți că un tânăr competent este motivat să lucreze în administrația pe care o conduceți? Sau, poate, nu aveți nevoie de astfel de tineri?

Conform datelor publice, cel mai important sector economic din Constanța este reprezentat de comerț și industria de transport, reprezentând 33,93% din angajații din oraș. Cu alte cuvinte, constănțenii lucrează în companii care își desfășoară activitatea în port, lucrează sub diverse ocupații la mall, supermarketuri și diverse magazine din oraș.

În județul Constanța printre cei mai mari angajatori se numără Raja SA, Polaris M Holding SRL societăți care furnizează servicii de interes public sau Zip Escort SRL care furnizează servicii de pază și protecție. Lipsa oportunităților de muncă din industriile inovative reprezintă un semn important că tinerii cu astfel de abilități au părăsit orașul. Ați promis că veți fi un primar „eminamente pro-business”. Câte investiții private ați reușit să atrageți până acum?

Municipiul Constanța suferă, domnule primar, nu de lipsa celor mai scumpe coșuri de gunoi din țară sau a unui nou logo neînțeles de nimeni, ci de lipsa unei infrastructuri în domeniul afacerilor: parcuri industriale, servicii, suport pentru business, centre de conferințe, târguri și expoziții etc.

De asemenea, mobilitatea tinerilor este importantă, fiind cea mai flexibilă categorie de persoane când vine vorba de utilizarea anumitor mijloace de transport. Din nefericire, infrastructura pistelor de biciclete nu ține ritmul evoluției comunității velo, iar calitatea lucrărilor la pistele plasate pe trotuar este precară, covorul asfaltic fiind vălurit, coborârile de pe trotuar sunt înalte, neadecvate, obligând bicicliștii să se oprească ori de câte ori trebuie să coboare sau să urce un trotuar.

Domnule primar, am recurs la această scrisoare deschisă pentru a vă prezenta câteva aspecte relevante pentru bunăstarea tinerilor și, totodată, pentru a vă cere să luați măsuri pentru a îmbunătăți oportunitățile pe care le avem în orașul nostru. Ieșiți pe stradă, domnule primar, discutați cu oamenii, aflați nevoile tinerilor, coborâți din turnul de fildeș al Primăriei în care v-ați ascuns.
Organizația de Tineret Forța Dreptei, filiala Constanța
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii