Organizaţiile profesionale ale fermierilor nu au organizat nicio manifestaţie
Organizaţiile profesionale ale fermierilor nu au organizat nicio manifestaţie- Organizaţiile profesionale reprezentative ale fermierilor nu au organizat nicio manifestaţie, iar cei care protestează acum sunt transportatori, la care s-au alăturat agricultori, revendicările lor fiind mai mult de natură personală, informează joi Asociaţia Fermierilor din România (AFR), conform Agerpres.
„Considerăm că ceea ce se întâmplă în stradă este un miting spontan, neorganizat. Organizaţiile profesionale reprezentative nu au organizat nicio manifestaţie. Într-adevăr, fermierii sunt nemulţumiţi, în primul rând în urma rezultatelor slabe ale anului agricol trecut cauzate de preţurile mari la inputuri şi preţurile mici la produsele agricole şi, mai ales, de efectele războiului din Ucraina. Nici forurile UE şi guvernamentale nu au ajutat prea mult fermierii, dintre care unii sunt în situaţie de faliment", se arată într-un comunicat al AFR.
În opinia membrilor asociaţiei, soluţia la nemulţumirile fermierilor este dialogul.
„Trebuie să avem întâlniri cu factorii de răspundere guvernamentali. Fermierii germani au ieşit în stradă din cauza reducerii subvenţiei la motorină cu 40%, la noi nu este cazul până în 2026. Fermierii membri ai organizaţiilor profesionale nu au solicitat ieşirea în stradă. Cei care protestează acum sunt transportatori la care s-au alăturat agricultori, revendicările lor sunt mai mult de natură personală. Rezolvarea problemelor fermierilor o vedem pe calea dialogului, negocierii cu instituţiile guvernamentale, europene", susţine AFR.
Formele asociative nu îşi asumă protestul spontan al transportatorilor la care s-au alăturat şi fermieri, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a subliniat că până în prezent nu a primit nicio revendicare din partea acestora.
„Legat de protestul spontan al transportatorilor la care s-au alăturat şi o parte dintre fermieri, din discuţiile pe care le-am avut cu formele asociative, nu-şi asumă acest protest. Mai mult de atât, discuţiile au legătură cu RCA şi asimilarea categoriei B cu Tr 1 pentru circulaţia tractoarelor pe drumurile publice, lucruri care nu sunt la Ministerul Agriculturii, dar de fiecare dată m-am implicat şi ministerul s-a implicat pentru a rezolva aceste probleme. Suntem în discuţii cu Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Interne pentru a rezolva partea de permise şi partea de RCA", a subliniat Barbu.
Acesta a transmis că aşteaptă revendicările formelor asociative, iar săptămâna viitoare va avea o discuţie aplicată cu liderii acestora la minister.
Potrivit unei informări transmise miercuri de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Florin Barbu i-a invitat, luni, 15 ianuarie 2024, la sediul instituţiei, pe reprezentanţii tuturor asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi ai retailerilor, pentru a discuta despre măsurile de sprijin şi a oferi soluţii de finanţare pentru toate situaţiile pe care le întâmpină în acest an agricol.
Pentru o mai bună organizare şi coordonare, mediul asociativ este rugat să transmită lista de revendicări până vineri, 12 ianuarie 2024, la Cabinetul ministrului.
Reprezentanţii mai multor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, care s-au îndreptat cu mai multe camioane şi tractoare spre Bucureşti, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.
Citește și
Ministrul Agriculturii invită la discuții reprezentanții tuturor asociațiilor de fermieri, ai procesatorilor și ai retailerilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp