Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:09 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Organizatorii Eurovision 2022 au prezentat motivele pentru care au fost anulate voturile juriului din România

ro

20 May, 2022 14:58 1578 Marime text
Eurovision. Foto: TVROrganizatorii Eurovision 2022 au prezentat joi rezultatele "neobişnuite" pe care le-au detectat în timpul jurizării celei de-a doua semifinale a acestei competiţii muzicale, cu două zile înaintea finalei concursului, care a avut loc sâmbăta trecută în oraşul italian Torino, informează DPA.

"O neregularitate a modelului de vot al juriilor de o asemenea amploare este fără precedent", a transmis joi Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union - EBU), o alianţă a posturilor publice de radio şi televiziune din Europa care organizează concursul Eurovision.


Analiza voturilor exprimate de juriile din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino pare să indice faptul că aceste ţări şi-au acordat puncte între ele, au adăugat reprezentanţii EBU, conform Agerpres.ro

EBU nu a precizat însă dacă aceste ţări vor suferi anumite consecinţe şi, dacă se va lua o astfel de decizie, care vor fi acele consecinţe. Vineri, un purtător de cuvânt al EBU a declarat pentru DPA că această chestiune este discutată în prezent în cadrul comitetului de organizare al concursului Eurovision.

Reprezentanţii celor şase ţări au cântat în cea de-a doua semifinală, ce a avut loc pe 12 mai. Doar România, Azerbaidjan şi Polonia s-au calificat în finala competiţiei.

Juriile naţionale de la Eurovision, alcătuite de obicei din profesionişti din industria muzicală, nu pot să voteze pentru concurenţii din ţările lor. Potrivit EBU, în urma rezultatelor din 12 mai, patru dintre cele şase jurii, mai exact cele din Azerbaidjan, Georgia, România şi San Marino, au plasat cinci dintre cele şase ţări anterior menţionate în Topul 5 al preferinţelor lor.

Juriul din Muntenegru a plasat celelalte cinci ţări între primele şase poziţii ale clasamentului său, iar cel din Polonia le-a plasat între primele şapte poziţii ale topului său. Din acest motiv, votul a fost considerat neregulat, întrucât celelalte jurii din ţările care au participat în a doua semifinală au plasat cinci dintre cele şase ţări mai jos de locul al şaptelea.

În cea de-a doua semifinală a concursului Euroviosion au concurat 18 ţări. Juriile din aceste state au votat prestaţiile concurenţilor alături de juriile din Germania, Marea Britanie şi Spania.

Ucraina a câştigat cea de-a 66-a ediţie a concursului Eurovision prin intermediul grupului Kalush Orchestra, care a interpretat cântecul "Stefania", ce a primit un număr record de puncte - 439 - în urma voturilor exprimate de public.


După concurs, European Broadcasting Union (EBU), instituţia care organizează Eurovision, a dat publicităţii un comunicat de presă în care a precizat că "anumite tipare neconforme de votare" au fost observate în cazul a şase ţări participante la concurs.

"Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de votare pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară vizată atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculate pe baza rezultatelor altor ţări cu istoric similar de votare)", au precizat organizatorii în acelaşi comunicat.


În timpul finalei de sâmbătă, difuzată în direct şi de TVR, punctajul juriului de la Bucureşti nu a putut fi transmis, organizatorii concursului de la Torino invocând anumite motive tehnice. Martin Osterdahl, responsabilul EBU cu operaţiunile de centralizare a voturilor, a anunţat că decizia juriului României a fost aceea de a acorda punctajul maxim - 12 puncte - pentru concurenţii din Ucraina.

După concurs, TVR a dat publicităţii un comunicat de presă în care şi-a precizat punctul de vedere în legătură cu aceste controverse. "Am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctajul maxim reprezentanţilor Moldovei".

"Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Subliniem faptul că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator", au precizat reprezentanţii TVR.

"În acest context ieşit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un 'substitut' calculat într-un mod netransparent. În funcţie de răspunsul care ne va fi trimis, TVR îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei create", se afirmă în comunicatul publicat de TVR.


Reprezentantul României, wrs, care a concurat cu cântecul "Llamame", a încheiat concursul Eurovision 2022 pe locul al 18-lea, cu 65 de puncte. Trupa Zdob şi Zdub, care a reprezentat Republica Moldova cu piesa "Trenuleţul", s-a clasat pe locul al şaptelea cu 253 de puncte. 

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii