Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ovidiu Raețchi Municipiul Constanța are valoare strategică pentru forțele NATO

ro

01 Apr, 2022 14:05 1346 Marime text
foto: Facebook/ Ovidiu Alexandru Raetchi

Politologul Ovidiu Raețchi este de părere că municipiul Constanța are valoare strategică atât pentru forțele NATO, cât și pentru schimburile de resurse. 

El a precizat, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce este atât de important acest oraș-port de la Marea Neagră. 

„Mariupol, Odessa și Constanța erau până la lansarea invaziei ruse în Ucraina trei dintre cele mai importante porturi prin care surplusul de cereale din regiunea super-fertilă a cernoziomului (black earth) pleca spre regiunea aridă a nisipurilor din Orientul Mijlociu și Africa. Nu e doar o afacere bună, dar și un schimb strategic de reresurse, pentru că fără cerealele din jurul Mării Negre regiunea nisipurilor ar fi destabilizată de foamete și ar genera războaie și valuri de refugiați.

Când Mariupol și Odessa au fost distruse/blocate de invazia rusă, Constanța a preluat cea mai mare parte din sarcina încărcării cerealelor din Ucraina pentru Asia și Africa. Un gest de normalitate, responsabilitate și solidaritate cu fermierii ucraineni. Doar dacă ne gândim la funcția economică a orașului Constanța în acest ecosistem global, vom înțelege importanța sa strategică

Dacă adăugăm valoarea defensivă a Constanței pentru NATO în plan aerian/maritim, devine evident că acesta este punctul strategic definitoriu al României în secolul XXI.

Totodată, el a încheiat precizând că o evoluție accelerată a Constanței era, în urmă cu un deceniu, în viziunea autorităților locale. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii