Pacienții cu scleroză multiplă au disponibil un nou medicament inovativ, compensat 100%
Pacienții cu scleroză multiplă au disponibil un nou medicament inovativ, compensat 100%- Medicamentul este inclus în Programul Naţional de tratament al bolilor neurologice/sclerozei multiple prin contractare de tip cost-volum.
Astfel, medicamentul cladribină (denumirea comercială Mavenclad) a fost introdus pe lista medicamentelor compensate din România, iar zilele trecute prin Ordinul CNAS nr. 831/07.09.2021 a fost actualizat protocolului terapeutic pentru tratamentul imunomodulator pentru scleroza multiplă.
Medicamentul este inclus în Programul Naţional de tratament al bolilor neurologice/sclerozei multiple prin contractare de tip cost-volum.
Conform protocolul terapeutic, Cladribina este indicată pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu scleroză multiplă (SM) recurentă foarte activă, definită prin caracteristici clinice sau imagistice.
Doza cumulativă recomandată de cladribină este de 3,5 mg/kg greutate corporală pe parcursul a 2 ani, administrată într-un ciclu de tratament a 1,75 mg/kg pe an.
Fiecare ciclu de tratament constă din 2 săptămâni de tratament, una la începutul primei luni şi una la începutul celei de-a doua luni a anului de tratament respectiv. Fiecare săptămână de tratament constă din 4 sau 5 zile în care pacientului i se administrează 10 mg sau 20 mg (unul sau două comprimate) sub forma unei doze zilnice unice, în funcţie de greutatea corporală.
După finalizarea celor 2 cicluri de tratament, nu mai este necesară continuarea tratamentului cu cladribină în anii 3 şi 4. Reînceperea tratamentului după anul 4 nu a fost studiată.
În județul nostru, singura unitate medicală care derulează Programul național de boli neurologice, pentru sceroza multiplă, este Spitalul județean Constanța. Pentru scleroza multiplă sunt mai multe scheme de tratament.
Costurile sunt foarte ridicate, impsibil de suportat de către pacienți, costul mediu/bolnav/an fiind aproximativ 32.000 lei.
„Este îmbucurător faptul că studiile în domeniu sunt continue și sunt dezvoltate scheme de tratament inovative pentru aceste boli grave. Și mai îmbucurător este faptul că reușim din FNUASS să acoperim aceste costuri.
Vorbim de pacienți care se confruntă cu patologii foarte grave, pentru al căror tratament de vindecare sau ameliorare a simptomelor se fac încontinuu cercetări la nivel internațional, iar CNAS reușește să țină pasul cu noile descoperiri incluzând medicamentele inovative în lista medicamentelor compensate.
Spitalul județean are în evidență 63 de pacienți cu scleroză multiplă. Pentru un pacient, deja unitatea medicală a făcut solicitare de suplimentare de fonduri pentru acoperirea costului tratamentului cu medicamentul nou inclus în schema terapeutică, iar zilele trecute CNAS ne-a aprobat bugetul necesar” a declarat directorul general al CAS Constanța, Luminița Nagy.
Precizăm că pe semestrul I al acestui an, costurile tratării celor 63 de pacienți cu scleroză multiplă s-au ridicat la aproximativ 1.130.700 lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp