Parchetul European 15 percheziţii în România într-o anchetă privind fraude cu fonduri europene destinate Deltei Dunării
Parchetul European: 15 percheziţii în România într-o anchetă privind fraude cu fonduri europene destinate
26 May, 2022 19:45
ZIUA de Constanta
1520
Marime text
Cincisprezece locaţii din Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi zona Deltei Dunării au fost percheziţionate pe 24 mai la cererea Parchetului European (EPPO), în cadrul unei anchete în desfăşurare cu privire la prezumtive fraude cu fonduri europene, cu prejudicii de peste 3 milioane de euro, informează un comunicat al instituţiei europene.
EPPO suspectează trei persoane de constituirea unui grup infracţional organizat de la începutul lui 2018 cu scopul de fraudare de fonduri europene destinate dezvoltării Deltei Dunării (Programul Operaţional Regional 2014-2020).
Cum au procedat suspecții
În acest scop, suspecţii au pus la cale un mecanism de fraudare prin intermediul a şapte firme, pe care le controlau fie direct, fir prin intermediari.
Doi dintre suspecţi au pus la dispoziţia grupului patru firme care accesaseră fraudulos fonduri europene şi le foloseau în alte zone din afara Deltei Dunării.
Suspecţii puseseră la punct un sistem prin care, pe baza unor documente contrafăcute, creau aparenţe false privind locul de implementare a proiectelor, existenţa resurselor financiare legate de contribuţia proprie la proiecte şi organizarea transparentă a procedurilor de achiziţie, a căror manipulare a dus la stabilirea unor creşteri artificiale de preţuri.
Al treilea suspect le furniza echipamente (achiziţionate în proporţie de circa 70% cu fonduri europene) celor patru firme controlate de ceilalţi doi, la preţuri supraevaluate, diferenţa între preţul real şi preţul declarat Autorităţii de management rămânând la dispoziţia grupării.
În scopul de a supraestima valoarea echipamentului au fost folosite alte trei firme, toate trei controlate de cel de-al treilea suspect. Echipamentul era importat în România prin prima firmă şi apoi vândut, la un preţ mai mare, celei de-a doua, înregistrată în Bulgaria. Aceasta îl vindea ulterior firmelor controlate de ceilalţi doi membri ai grupării, la un preţ şi mai mare.
Pentru a crea o aparentă justificare pentru această creştere de preţ, era folosită o a treia firmă, în ale cărei conturi erau transferate sumele rezultate din creşterile de preţ.
Care este prejudiciul total
Prejudiciul total este estimat la 14.437.000 lei (aproximativ 3 milioane de euro).
Celor trei suspecţi le-au fost aduse miercuri la cunoştinţă acuzaţiile şi a fost stabilită pentru fiecare o cauţiune, în sumă totală de 1,7 milioane de euro.
Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din structura de sprijin EPPO în România, al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR, al IPJ Gorj - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, precizează comunicatul EPPO.
Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii