Cătălin Ciupercă, fost șef al AFDJ Galați, reacție după declarațiile lui Cristian Antohi, de la Tehnorex International - „Eu mi-am executat doar obligațiile de director! Am ignorat total amenințările“
Cătălin Ciupercă, fost șef al AFDJ Galați, reacție după declarațiile lui Cristian Antohi, de la Tehnorex
29 Mar, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1955
Marime text
- Cătălin Ciupercă, fost director în RA Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați: „Eu, dacă îmi aduc bine aminte, am avut o ședință cu Unitatea de implementare proiect în care am evaluat cum a corespuns fizic recepția remorcherele respective, față de ceea ce scria în caietul de sarcini și în contractul de execuție. Și erau niște deficiențe serioase, printre care și acesta cu pescajul. Le-am explicat celor de la Unitatea de implementare proiect că nu este în regulă că sunt diferențe. Cei de la Unitatea de implementare proiect și-au asumat semnarea procesului verbal de recepție și mai departe este ce se întâmplă acum“.
Cătălin Ciupercă, fost director în RA Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, a dat declarații pentru ZIUA de Constanța după perchezițiile Parchetului European EPPO vizând achiziția de remorchere de către AFDJ Galați, declarațiile venind ca răspuns la cele făcute de Cristian Antohi, directorul Tehnorex International SA, prezentate în articolul precedent – Investigația Parchetului European pentru remorchere! Cristian Antohi, directorul Tehnorex International, care a livrat vasele – „Toate probele au fost superioare Caietului de sarcini“ (DOCUMENTE)
După cum precizam în articolul anterior, Cătălin Ciupercă a respins acuzațiile aduse de Cristian Antohi, dar, pentru o mai ușoară parcuregere a informațiilor prezentate și pentru o corectă și completă informare a publicului, declarația integrală a lui Cătălin Ciupercă este prezentată într-un articol separat.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, oficialii Parchetului European (EPPO) au anunțat miercuri, 27 martie 2024, că mai multe percheziții au fost întreprinse de către autoritățile judiciare într-un dosar ce are ca presupus prejudiciu estimat suma de 7 milioane de euro.
Potrivit sursei citate, presupusul prejudiciu ar fi fost produs la R.A. Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, după ce instituția ar fi contractat (cu 35.144.000 de lei) construirea a două remorchere destinate navigației fluviale care, însă, ar fi fost livrate cu un pescaj mai mare, fiind astfel adaptate exclusiv pentru Dunărea maritimă.
Contactat telefonic după aspectele relatate de Cristian Antohi, Cătălin Ciupercă a dat o declarație completă pentru ZIUA de Constanța.
Astfel, acesta a precizat că a „ocupat funcția de director general AFDJ Galați timp de patru luni de zile, din august 2021“ și că „povestea cu recepția de la remorchere a fost în iulie“.
„Remorcherele erau venite. Tot proiectul era gata făcut. Tot ceea ce am făcut eu în calitatea mea de director general a fost să mă asigur că s-a respectat contractul de construcție, dacă s-au respectat procedurile legale, astfel încât Administrația Fluvială Galați să nu se trezească în situația în care pierde finanțarea europeană, ca urmare a execuției defectuoase a acestui proiect“, a mai spus, pentru ZIUA de Constanța, Cătălin Ciupercă
Importanța Unității de implementare proiect
Acesta crede că cei vizați de cercetarea procurorilor ar fi „cei din Unitatea de Implementare Proiect, pentru că semnarea recepției acelor remorchere era strict atributul Unității de implementare proiect“.
„Deficiențe serioase“
„Consiliul de Administrație sau directorul general nu putea să le spună ceva (nr. celor din Unitatea de Implementare Proiect): nu semnați procesul verbal de recepție, pentru că nu era în atributul lor. Eu, dacă îmi aduc bine aminte, am avut o ședință cu Unitatea de implementare proiect în care am evaluat cum a corespuns fizic recepția remorcherele respective, față de ceea ce scria în caietul de sarcini și în contractul de execuție. Și erau niște deficiențe serioase, printre care și acesta cu pescajul. Le-am explicat celor de la Unitatea de implementare proiect că nu este în regulă, că sunt diferențe. Cei de la Unitatea de implementare proiect și-au asumat semnarea procesului verbal de recepție și mai departe este ce se întâmplă acum. (...) Respectiva firmă, Tehnorex era vizată de o anchetă DNA și pe unul dintre remorcherele se pusese deja un sechestru asigurator DNA, dar aferent scandalului cu ARSVOM, nu legat de Administrația Fluvială. Pentru acel dosar cu ARSVOM în care era cercetare DNA s-a pus sechestru pe remorcherul pe care Tehnorex urma să-l livreze la AFDJ Galați. Practic, exista riscul ca AFDJ Galați – care a plătit 70% din remorcher – să se trezească cu remorcher sub sechestru DNA, să nu poate fi utilizat. Până nu se plătește rata finală, dreptul de proprietate asupra remorcherului aparține executantului, adică lui Tehnorex. Cam acestea erau riscurile pe care a trebuit să le gestionez“, potrivit lui Cătălin Ciupercă.
„Plățile nu s-au executat cu întâzirere“
Fostul director în RA Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați a mai spus că „plățile nu s-au executat cu întâzirere“, ele fiind „executate în momentul în care dumnealor (nr. Tehnorex) au produs documentele“.
„Problema era că nu erau în regulă cu documentele, din ce îmi aduc aminte“.
„Ministerul îți dă banii ca să plătești mai departe, datr tu nu poți să faci plata mai departe dacă nu ai documente în spate. Problema era că nu erau în regulă cu documentele, din ce îmi aduc aminte. Eu mi-am executat doar obligațiile mele de director, și atribuțiile de director general astfel încât să se respecte contractele de finanțare europene, contractul de executare a navelor, cu respectivii, și mai mult nimic. Nu m-a interesat absolut nimic altceva. Am ignorat total amenințările domnului Antohi și toate agațamentele sau alte chestiuni. Nu m-a interesat să fac o carieră în domeniul sectorului de stat“, și-a închis declarația Cătălin Ciupercă, fost director în RA Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați
Despre Cătălin Ciupercă
După cum chiar el ne-a declarat Cătălin Ciupercă, fost director în RA Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, este consultat financiar independent, are o firmă de consultanță și se ocupă, în privat, cu fuziuni și achiziții, în principal.
Cătălin Ciupercă este finul fostului primar PSD al municipiului Mangaliei în mandatul 2008-2012, Mihai Claudiu Tusac.
Cătălin Ciupercă a fost administrator la Oil Terminal, Șantierul Naval Mangalia și director R.A. Administrația Fluvială Dunărea de Jos Galați
Din 16.03.2021 - membru în consiliul de administrație al R.A. AFDJ S.A.
Ciupercă (susținut de USR) l-a înlocuit pe Crețu (susținut de PNL)
În august 2021 a fost numit director interimar R.A. AFDJ S.A. de către USR prin ministru Cătălin Drulă.
Cătălin Ciupercă l-a înlocuit pe Sorin Crețu susținut de PNL. Prin ordinul 320/14.10.2021 Cătălin Ciupercă a fost demis din Consiliul de Administrație de către ministrul interimar liberal Dan Vîlceanu și mandat revocat de director al R.A. Administrația Fluvială Dunărea de Jos Galați din 19.10.2021.
Pe când era la Oil Terminal, Cătălin Ciupercă administra și firma care furniza căldura la Mangalia, conform documentelor oficiale atașate.
Patru terenuri - două în Mangalia și două în Limanu
În declarațiile de avere și interese completate în calitate de administrator la R.A. Administrația Fluvială Dunărea de Jos Galați, Ciupercă declară patru terenuri, dintre care două intavilane în Mangalia și două agricole în Limanu 10.000 mp și în Mangalia 495 mp.
Ciupercă Cătălin declară și un aparatament achiziționat în Tulcea în anul 2020, dar și acțiuni în acțiuni la societățile BRD, Electrica SA, Fondul Proprietatea, SN Nuclearelectrica SA, Petrom, Transelectrica SA și Transgaz SA.
Afacerile familiei Ciupercă Cătălin și Camelia
În prezent Cătălin Ciupercă este asociat și administrator la societatea De Facto Capital SRL (2018) Constanța care are ca activitate activități auxiliare intermedieri fiannciare – consultant financiar, intermedieri credite, întocmire dosare etc.
Societatea De Facto Capital SRL (2018) Constanța deși nu are angajați, a declarat pentru exercițiul financiar cifră de afaceri record de la înființare, respectiv 476.547 lei și profit de 391.140 lei.
Ciupercă Camelia (fostă Dârvă) deține jumătate din societatea Glitter SRL (2006) Mangalia alături de Agachi Mihaela.
Societatea are doi angajați, a declarat pierdere fiannciară pentru anul 2022 și se ocuă cu activități de comerț.
Cătălin Ciupercă - Consultanță pentru primăria Ghindărești de 265.000 lei
În decembrie 2023 Primăria Ghindărești a ințiat cerere de cumpărare pentru servicii de consultanță și implementare proiect AFIR în valoare de 265.000 lei , dar declară anulată procedura pe data de 16 decembrie.
La o zi distanță , Primăria Ghindărești publică două atribuiri prin cumpărare directă în valoare totală tot de 265.000 lei, ambele atribuite societății De Facto Capital SRL (2018) Constanța .
Practic autoritatea contractantă, Primăria Ghindărești a „spart” suma de 265.000 lei , valoare anulată în procedura inițială din ziua trecută, și atribuie două contracte în valoare de 135.000 lei pentru consultanță pentru accesarea de programe finațare și al doilea contract în valoare de 130.000 lei pentru servicii de implementare a proiectelor cu finanțare prin granturi AFIR .
Simion Vasile, primarul din Ghindărești – „Nu am achitat niciun bănuț!“
Cu toate acestea, Simion Vasile, primarul din Ghindărești, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că primăria nu a achitat niciun leu!
„Nu am achitat niciun bănuț! Era vorba să depună pe AFIR cu reabilitare și modernizare drumuri DC 67. Nu s-a prins prins finanțare nu am primit nimic, absolut. Era vorba făcută, la succes se plătește. Zero plată. Nu s-a realizat nimic“, a mai declarat edilul din Ghindărești.
Mangalia - fără căldură în iarna 2011/2012. Cătălin Ciupercă la capătul firului
Societatea C&C Wealth Management SRL (2005) a fost administrată de Cătălin Ciupercă până în ianuarie 2011 (Mof. 207/2011)
Până în ianuarie 2011, în Mangalia căldura era produsă şi furnizată de SC Rominservice Therm SA (ulterior Callatis Therm SA), o companie care din 2003 avea contract de delegare gestiune cu primăria şi al cărei acţionar majoritar era Rompetrol SA (Petromidia) cu 66,67%, arăta evz.ro în februarie 2012.
Timp de 7 ani nu au fost probleme cu căldura chiar dacă primăria întârzia cu plăţile, iar datoriile se recuperaumai ales din subvenţiile pentru combustibil.
După venirea lui Tusac Mihai Claudiu la primărie, situaţia a început să scârţâie, datoriile către Rompetrol au ajuns la aproape 15 milioane de lei. Soluţia salvatoare a venit de la primar care şi-a trimis finul, pe Cătălin Ciupercă, la Rompetrol şi astfel acţionar majoritar al Rominservice Therm SA ( SC Callatis Therm SA ) devine firma acestuia, C&C Wealth Management SRL (2005), cu un capital de numai 500 lei.
Aceasta în condiţiile în care, conform contractului de delegare a gestiunii, numai pentru funcţionarea tuturor celor 34 centrale termice din oraş era nevoie de un stoc de combustibil în valoare de 10 milioane de lei.
Imediat după preluarea pachetului majoritar, finul şi-a vândut părţile sociale lui Nikitas Simion şi lui Marius Zăgăneanu (prieteni cu Ciupercă) şi a dispărut.
Şi astfel ia naştere SC Callatis Therm SA, căreia Primăria Mangalia i-a plătit în 2011 subvenţii în valoare de 15 milioane de lei, în contul datoriilor.
Apoi robinetul s-a închis brusc după ce, din cauza măsurilor de austeritate, guvernul a tăiat subvenţia la căldură.
Firma de distribuţie termică a majorat însă tarifele la gigacalorie, refuzate de consilieri dar câştigate în instanţă de SC Callatis Therm, fără ca primarul Tusac să facă recurs.
Firma de termoficare a intrat în iarnă fără bani pentru achiziţionarea combustibilului şi cu primarul Tusac demis în noiembrie pentru incompatibilitate.
Cu toate acestea, fostul primar a refuzat să-şi părăsească scaunul şi, în ianuarie 2012, îl vedem în poză alături de consilierii PSD la negocieri cu Simion Nikitas, în sediul primăriei. Peste conflictele politice între consilierii locali au apărut atunci şi revolte populare.
Camelia Ciupercă asociați, firme cu același sediu social și achiziții publice
Sediul social al societății Glitter SRL (2006) este în Mangalia, strada Alexandru Vlahuță nr. 10, alături de firmele Dobrogea Eval SRL (2014) asociat unic și administrator Agachi Ciprian Ștefan, Dobrogea Expertize SRL (2020) asociat Agachi Ciprian Ștefan și administrată de Agachi Mihaela, societatea Axioma Urbis SRL (2022) asociat unic și administrator Axinte Viorel Marian domiciliat în Vaslui.
Societatea Axioma Urbis SRL (2022) Mangalia a fost înființată în luna martie 2022 de către Mihai Matei cu domiciliul în Vaslui, care cesionează integral firma către concetățeanul său Axinte Viorel Marian în luna septembrie 2022.
Societatea Axioma Urbis SRL (2022) Mangalia a încheiat două contracte în valoare de 1.148.271 lei cu Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Oficial
Valeriu Iorga și Cristian Antohi, trimiși în judecată de DNA! Ce spune Anticorupția
Investigația Parchetului European pentru remorchere!
Cristian Antohi, directorul Tehnorex International, care a livrat vasele – „Toate probele au fost superioare Caietului de sarcini“ (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii