Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 08 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea OUG privind taxele judiciare de timbru

ro

08 Oct, 2024 19:29 141 Marime text
Foto: ParlamentCamera Deputaților a adoptat astăzi, 8 octombrie a.c., în unanimitate, proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Camera Deputaților este for decizional, proiectul de act normativ urmând să fie transmis spre promulgare Președintelui României.

Potrivit Parlamnetului, se instituie astfel măsuri legislative cu caracter punctual, în vederea soluționării unor aspecte stringente apărute în practică și eficientizării mecanismelor cuprinse în cele două ordonanțe sus-menționate.

Adoptarea proiectului de lege aduce o serie de beneficii, atât pentru justițiabili, cât și pentru profesioniști.

Cu privire la O.U.G. nr. 80/2013, prin proiectul de lege sunt avute în vedere următoarele:

- Reducerea taxei de timbru în materia partajului judiciar. Modificarea vizează modalitatea de calcul a acesteia, reducerea fiind considerabilă față de taxa pe care o plătește justițiabilul în condițiile actuale.

- Instituirea unei prevederi exprese cu privire la dovada plății taxei de timbru, pentru cazul în care plata a fost efectuată prin virament bancar sau în sistem electronic de plată la distanță/online, de natură să simplifice pentru justițiabili și să clarifice dovada plății.

- Uniformizarea taxei judiciare de timbru, prevăzută pentru cererile care au ca obiect divorțul prin acord și pentru cele întemeiate pe prevederile art. 373 lit. b) şi c) din Codul civil (vătămarea gravă a raporturilor dintre soți și separare în fapt mai mare de 2 ani).

- Reglementarea unor noi cazuri de restituire a taxei judiciare de timbru – atunci când părțile, în timpului procesului, încheie o tranzacție sau un compromis sau când pârâtul achiesează la pretențiile reclamantului.

Cu privire la O.U.G. nr. 51/2008, proiectul de lege urmărește promovarea următoarelor soluții:

- Instituirea posibilității pentru instanța de judecată de a acorda ajutor public judiciar, în toate formele acestuia (onorariu de avocat, costuri expertiză, traducător etc), și persoanelor juridice fără scop lucrativ, atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general.

- Clarificarea prevederilor art. 8 alin. (3) din O.U.G. nr. 51/2008, referitoare la obligativitatea acordării ajutorului public judiciar, pentru ipoteza în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să limiteze accesul efectiv la justiție.

- Instituirea îndatoririi instanțelor de judecată de a-i informa pe justițiabili despre facilitățile prevăzute de lege, ce pot fi acordate în cadrul ajutorului public judiciar, precum și despre condițiile concrete în care acestea pot fi solicitate.

Citește și: 

Parlamentul a votat noua conducere a BNR. Mugur Isărescu a fost din nou în funcția de guvernator
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii