Parlamentul European a votat o rezoluție în ce privește uniformizarea standardelor companiilor aeriene privind bagajele de mână
Parlamentul European a votat o rezoluție în ce privește uniformizarea standardelor companiilor aeriene privind- Parlamentul European a votat o rezoluție care stabilește necesitatea realizării unor modificări ale Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 ("Regulamentul privind serviciile aeriene"), în sensul uniformizării standardelor companiilor aeriene privind bagajele de mână, precum și a altor costuri suplimentare ale călătoriei.
Potrivit ANPC, încă din 2019, Comisia Europeană a sesizat necesitatea realizării unor actualizări ale acestui regulament, în conformitate cu evoluția pieței, în cei peste 10 ani de când fusese adoptat.
Perioada pandemică și restricțiile impuse de aceasta au determinat modificări importante în evoluția economică a companiilor aeriene, astfel încât, în prezent, aceste ajustări devin imperios necesare, menționează sursa citată.
„În ultima perioadă, forurile europene au primit semnale de la consumatori, chiar demersuri de tipul petiție online, prin care erau subliniate inconvenientele aduse pe piață de regulile diferite ale companiilor aeriene privind bagajele de mână, care creează taxe ascunse și fac mai dificilă compararea prețurilor. De asemenea, atunci când pasagerii folosesc companii aeriene diferite sau când trebuie să-și schimbe planurile, normele incoerente creează confuzie”, mai precizează sursa.
Astfel, prin rezoluția adoptată privind uniformizarea standardelor pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene, deputații europeni susțin că sunt necesare norme europene coerente privind dimensiunile și prețurile acestora.
Totodată, parlamentarii europeni au subliniat că, atunci când revizuiește legislația actuală a UE privind serviciile aeriene, Comisia ar trebui să implementeze pe deplin hotărârea relevantă a Curții de Justiție a UE. Aceasta a constatat că liniile aeriene nu ar trebui să perceapă un supliment pentru bagajele de mână "cu condiția ca aceste bagaje de mână să îndeplinească cerințe rezonabile în ceea ce privește greutatea și dimensiunile lor și să respecte cerințele de securitate aplicabile". De asemenea, legislativul european opinează că noile reglementări ar trebui să abordeze și alte costuri ascunse, cum ar fi, de exemplu, taxele legate de alocarea locurilor, se mai punctează în comunicat.
„În acest fel, prin propunerile de modificare a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1008/2008, care cad în sarcina Comisiei Europene, pot fi evitate inconveniențele și disconfortul cauzate de golurile legislative din prezent, accentuate după cei doi ani de restricții aeriene impuse de pandemia de Covid-19. În plus, în prezent, sectorul serviciilor aeriene confruntându-se cu noi provocări, cum ar fi punerea în aplicare a Strategiei pentru mobilitate durabilă și inteligentă, face să fie necesar ca aceste elemente să fie luate în considerare în procesul de revizuire a Regulamentului privind serviciile aeriene”, încheie sursa.
ECC Romania face parte din Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) care include 29 de centre din toate cele 27 de state membre ale UE plus Islanda, Norvegia. Centrele oferă informații, consiliere și asistență gratuite și personalizate consumatorilor care au probleme cu tranzacțiile transfrontaliere efectuate într-o altă țară din cadrul rețelei.
Citește și
Un detașament al Forțelor Aeriene Turce va executa misiuni de poliție aeriană de pe Baza 86 Aeriană de la Fetești sub comanda NATO
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp