Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:27 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partea frumoasă a sărbătorii Sfintei Marii, la malul mării Avioane, comando, împuşcături - deliciul copiilor, la Ziua Marinei (galerie foto)

ro

17 Aug, 2011 00:00 1429 Marime text
Ziua_Marinei_118.jpgZiua Marinei din acest an a adunat la malul mării mii de oameni veniţi din toate colţurile ţării pentru a asista la un spectacol pe apă şi pe uscat. Miile de turişti şi constănţeni adunaţi pe esplanada Comandamentului Flotei au profitat şi de ziua liberă dată de autorităţile statului, cu ocazia sărbătorii creştineşti Adormirea Maicii Domnului. Privit dincolo de incidentul care a umbrit festivitatea, Ziua Marinei, pregătită cu minuţiozitate, a fost una spectaculoasă pentru cei care au venit pe faleză pentru a asista la ceremonia dedicată acestei zile importante.

Copiii veniţi cu părinţii pe faleza Cazinoului pentru a vedea spectacolul demonstrativ, mulţi pentru prima dată, au fost fascinaţi de defilarea armatei, spectacolul din apă, din aer şi de pe uscat. După programul dedicat protocolului de primire a oficialităţilor, prezentarea onorului Gărzii de Onoare ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea şi a discursului acestuia, au urmat exerciţiile pe mare ale navelor militare maritime şi fluviale, a ambarcaţiunilor rapide, a aeronavelor care au arătat modul de acţiune pentru îndeplinirea principalelor misiuni. Au putut fi urmărite în larg Dragonul Maritim 25 „Locotenent Lupu Dinescu", nava de şcoală şi de suport logistic „Constanţa", Fregata Mărăşeşti, Corveta „Cotraamiral Horia Măcelariu", dragonul maritim 30 şi nava Poliţiei de Frontieră. Spectacolul a debutat cu tragerea de pe digul de nord al Portului Tomis a 21 de salve cu muniţie de manevră, iar în memoria celor care au murit pe mare, ÎPS Teodosie a oficiat un Te Deum, în tipul căruia pe mare a fost săvârşit un ritual marinăresc, mai multe ancore de flori fiind lansate pe mare. Exerciţiile demonstrative pe mare au debutat cu trecerea ambarcaţiunilor rapide cu ajutorul grenadelor fumigene care au conturat drapelul naţional, în paralel cu elicopterul IAR. Puma Naval arborând drapelul. În acest an, spre deosebire de 2010, a fost acasă şi Bricul „Mircea cel Bătrân", care s-a aflat în larg alături de echipajele bărcilor Academiei Navale şi Şcolii Militare de Maiştri. Scenariul din aer pus la cale a constat în survolul a două avioane de mare viteză IAR 99 Şoim, din Escadrila a doua a Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene. Din partea opusă, o celulă de avioane MIG 21 Lancer a format un al doilea val de atac aerian. Elicopterul IAR 330 Puma a executat şi un zbor de joasă înălţime, lansând capcane termice, care au avut rolul de a asigura protecţia împotriva rachetelor dirijate prin infraroşu. Corveta 263 „Viceamiral Eugeniu Roşca" a simulat căutarea, descoperirea şi atacul unui submarin folosind armamentul de la bord. Mai apoi, militarii au executat salt din barca RHIB aparţinând Grupului de Scafandri de Luptă EOD, şase militari din forţele speciale care i-au înfruntat pe scafandrii EOD. Din elicoptere au debarcat prin salt liber şi rapel scafandrii care au simulat susţinerea atacului asupra falezei. Nu au fost uitate nici misiunile de salvare pe mare şi evacuare medicală Medevac. De asemenea, nava maritimă de supraveghere MAI 1105 a intervenit pentru evacuarea echipajului unei nave, la bordul căreia a izbucnit un incendiu. Nu a lipsit nici exerciţiul demonstrativ de apuntare a unui elicopter la bordul Fregatei Regele Ferdinand.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii