Parteneriat între Colegiul Medicilor şi Agenţia Naţională de Transplant pentru a susţine donarea de organe
Parteneriat între Colegiul Medicilor şi Agenţia Naţională de Transplant pentru a susţine donarea de organeColegiul Medicilor din România (CMR) a semnat un acord de parteneriat cu Agenția Națională de Transplant, în vederea implicării pentru conștientizare asupra activității de transplant de organe și țesuturi în rândul comunității medicale, respectiv a medicilor din România.
Medicii implicați în transplant precizează realitatea cu care se confruntă transplantul de organe și țesuturi în România: numărul operațiilor de transplant este insuficient în raport cu nevoile pacienților aflați pe listele de așteptare.
Colegiul Medicilor din România, în calitate de for profesional, trebuie să fie o voce activă, un partener și un susținător al activității de transplant de organe și țesuturi în rândul comunității medicale, transmite un comunicat al Colegiului Medicilor din România (CMR).
Prin acest acord se dorește îmbunătățirea gradului de conștientizare în rândul medicilor în ceea ce privește importanța donării de organe și țesuturi și să se contribuie la dezvoltarea unei colaborări strânse între toți specialiștii care pot fi implicați în procesul de transplant, în special medicii din secțiile de ATI, medici neurochirurgi, neurologi, cardiologi, medici de medicină de urgență.
Ce spune Carmen Pantiș, vicepreședinte CMR și coordonator al Programului Național de Transplant BihorȘtim cu toții că la nivelul fiecărui spital acreditat pentru transplant există un medic primar ATI responsabil cu identificarea pacienților aflați în moarte cerebrală și un coordonator de transplant.- mai transmite sursa citată.
Reprezentanții CMR consideră că pentru a face cu adevărat o diferență nu este suficient să avem doar aceste persoane în roluri specific reglementate, ci este nevoie de suportul întregii echipe medicale:
'În acest lanț, trebuie implicați mai puternic medicii care pot identifica, în patologia complexă tratată de ei, pacienți cu tablou clinic de moarte cerebrală, pentru a explica și a discuta deschis și corect despre importanța și beneficiile transplantului.', a precizat conf. univ. dr. Carmen Pantiș, vicepreședinte CMR și coordonator al Programului Național de Transplant Bihor.
'Transplantul de organe nu este doar un act medical. Este un act de solidaritate, de umanitate și de altruism. Fiecare donator înseamnă o nouă șansă la viață pentru pacienți aflați în suferință și consider că și noi, medicii, putem contribui la îmbunătățirea și dezvoltarea transplantului de organe și țesuturi. Consider că este important să ne implicăm în activități de susținere și suport pentru medicii care pot intra în lanțul de responsabilizare cu privire la stadiul în care se află la acest moment transplantul de organe și țesuturi în România. Trebuie să conștientizăm în rândul comunității medicale importanța domeniului de transplant de organe si țesuturi.', a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România.
Donarea de organe și țesuturi este un subiect complex, care necesită o înțelegere profundă la toate nivelurile: medical, etic, legislativ, emoțional și spiritual.'Acest parteneriat între ANT și CMR reprezintă o piatră de temelie pentru un viitor mai bun al sistemului de transplant din România. Donarea de organe este un gest suprem de altruism, o dovadă a compasiunii și o alegere care poate schimba cursul unei vieți. Prin colaborarea noastră, ne dorim să creăm un mediu în care fiecare pacient care așteaptă un transplant să aibă o șansă reală la viață', a declarat dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.
Donarea de sânge, un gest salvator și imediat accesibil
Dacă donarea de sânge este un gest salvator și imediat accesibil, donarea de organe și țesuturi implică o decizie mult mai profundă, care poate schimba radical viețile celor aflați pe listele de așteptare. Este un act de generozitate, dar și unul care necesită o conștientizare amplă în rândul întregii societăți, inclusiv în comunitatea medicală. De asemenea, necesită informare corectă, etică și realizată conform reglementărilor.
Fiecare etapă a sistemului, de la donare la transplant, este una deosebit de complexă și sensibilă, desfășurată permanent contracronometru și cu precizie de către medici și întreg personalul medical implicat în activitatea de transplant de organe și țesuturi.
Citește și:
Rezultatele alegerilor au fost validateIată cine face parte din conducerea Colegiului Medicilor Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp