Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:22 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (FOTO)

ro

13 Nov, 2023 19:11 940 Marime text
Sursă foto: MAE
  • Ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu a participat luni, 13 noiembrie 2023, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles.
 
Ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu a participat luni, 13 noiembrie 2023, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles, transmite un comunicat din partea MAE.
 
Agenda reuniunii a inclus discuții privind situația din Israel și Fâșia Gaza, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și relațiile Armenia-Azerbaidjan. 
 
Cu privire la situația din Israel și Gaza, ministrul de externe Luminița Odobescu a reiterat condamnarea atacurilor teroriste ale Hamas, precum și sprijinul ferm pentru dreptul Israelului la autoapărare, în linie cu dreptul umanitar internațional. Ministrul de externe român a exprimat regretul pentru numărul mare de victime civile și pentru agravarea situației umanitare. A subliniat sprijinul pentru eforturile în vederea furnizării de asistență umanitară și a salutat adoptarea declarației UE privind pauzele umanitare zilnice în Gaza, din 12 noiembrie, care reprezintă un semn al unității UE. Oficialul român a informat cu privire la evacuările din Gaza ale cetățenilor români care au dorit să părăsească această regiune și a familiilor acestora, subliniind importanța coordonării consulare. De asemenea, a pledat pentru continuarea coordonării în cadrul UE, la nivel regional și global, în special cu SUA, cu obiectivul prevenirii extinderii conflictului în regiune. Ministrul Odobescu a evidențiat importanța ca UE să se implice în restabilirea orizontului politic pentru soluționarea crizei și revenirea la soluția celor două state, singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune.
 
Pe tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii de externe din statele UE au avut un schimb de opinii privind ultimele evoluții din regiune și sprijinul Uniunii pentru Ucraina. Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a avut o intervenție prin video-conferință.
 
Ministrul Luminița Odobescu a arătat că, în condițiile în care Rusia se pregătește pentru un război pe termen lung, UE trebuie să confirme că sprijină ferm Ucraina atât timp cât va fi necesar. În acest sens, este necesară finalizarea unui pachet cuprinzător pentru Ucraina, care să fie adoptat cu ocazia Consiliului European din decembrie 2023. Acest pachet ar trebui să includă sprijin macrofinanciar pentru susținerea Ucrainei, inclusiv în cadrul Instrumentului European pentru Pace/EPF, noi sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea angajamentelor de securitate ale UE în sprijinul Ucrainei, precum și acordul liderilor pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE. În context, a salutat recomandarea Comisiei Europene adresată Consiliului UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, precum și evaluarea pozitivă privind progresele decisive obținute pe calea reformelor de către cele două state, inclusă în Pachetul privind Extinderea UE 2023. De asemenea, a evidențiat importanța continuării eforturilor diplomatice pentru mobilizarea sprijinului global pentru Formula de Pace.
 
În ceea ce privește relațiile Armenia-Azerbaidjan, ministrul Luminița Odobescu a menționat contactele recente avute de partea română atât cu Armenia (consultări politice cu ministrul adjunct de externe la București, 30 octombrie), cât și cu Azerbaidjan (vizita ministrului azer de externe la București, 6 noiembrie). A prezentat omologilor europeni principalele concluzii rezultate în urma acestor discuții de nivel înalt, evidențiind angajamentul exprimat de ambele părți pentru implicarea în procesul de pace. Ministrul român a exprimat susținere pentru măsuri de sprijin ale UE pentru Armenia, în plan umanitar, politic și economic. În același timp, a pledat în favoarea unei abordări echilibrate și constructive a UE, pentru a proteja rolul său de mediator, prin eforturile președintelui Consiliului European, Charles Michel, a încheiat sursa citată.
 

Citește și:

MAE: 86 de cetățeni români și familiile acestora aflați în Fâșia Gaza au fost evacuați în Egipt
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii